Hygienia- ja turvallisuusohjeet

Ohjeet on päivitetty 12.8.2022.

Yleiset kaikkia koskevat ohjeet

Nälkäpäivän fyysistä kontaktia edellyttäviin vapaaehtoistöihin ei tulla, jos on yhtään hengitystieinfektion oireita. Lipaskeräyksen lisäksi Nälkäpäivässä on muitakin tärkeitä vapaaehtoistehtäviä, kuten kerääjien rekrytointi, nettikerääminen, tiedotus- ja someviestinnän tehtävät ja myyntituotteiden valmistus.

Osastot voivat tilata Nälkäpäivän materiaalitilauksen yhteydessä maksutta suu-nenäsuojaimia ja käsidesiä. Osastot voivat halutessaan hankkia verkkokaupasta myös maksullisia kertakäyttökäsineitä. 

Käytetään Rednetin Korona 2020 sivuilta löytyviä yleisiä suojavarusteiden käyttöohjeita ja turvallisuus- ja hygieniaohjeita.

Tarvittaessa voi hyödyntää myös luotettavien lähteiden ohjemateriaaleja, kuten tätä.

Ohjeet lippaidenjakopisteitä varten

  • Lippaidenjakopisteissä työskenteleviä vapaaehtoisia suositellaan käyttämään kirurgista suu-nenä-suojainta. 
  • Lippaat puhdistetaan/desinfioidaan ennen niiden luovuttamista kerääjälle. Käsidesi käy lippaan puhdistamiseen.
  • Lippaidenjakopisteissä tulee olla tarjolla käsidesiä kerääjille, lahjoittajille ja pistettä hoitaville vapaaehtoisille.
  • Lippaidenjakopisteissä tulee olla tarjolla kirurgisia suu-nenäsuojaimia niille kerääjille jotka haluavat niitä käyttää, sekä ohjeet niiden käyttöön.

Ohjeet keräysvälineiden luovuttamiseen kerääjältä kerääjälle

  • Lipas pyyhitään käsidesillä ja kerääjät desinfioivat kätensä käsidesillä ennen kuin lipas vaihtaa kerääjää.

Lipaskeräyksen jälkityöt

  • Lippaita tyhjentäessä, rahoja laskiessa ja siirtäessä turvapusseihin pankkiin toimittamista varten on käytettävä suojakäsineitä ja noudatettava hyvää käsihygieniaa.
  • Rahojen laskenta suositellaan jätettäväksi pankin tehtäväksi.

Myyntitapahtumat (esim. leivän ym. tuotteiden myynti)

  • Maksamisessa suositaan etämaksua kortilla, MobilePaylla tai tasarahaa.
  • Ennakkomarkkinointi ja –myynti mahdollistaa myös maksun suoraan osaston tilille.

Keittomyynti tai muu ruokamyynti

  • Ruokaa annostelevalla vapaaehtoisella oltava kirurginen suu-nenäsuojain ja suojakäsineet. Keitto annostellaan astiaan, asiakas ottaa astian pöydältä. Näin voidaan käyttää samoja suojahanskoja koko ajan.
  • Eri ihminen hoitaa rahastuksen, kun keiton annostelun.
  • Asiakkaille oltava tarjolla käsidesiä. 

Lipaskerääjät

  • Lippaidenjakopisteissä tulee olla tarjolla kirurgisia suu-nenäsuojaimia ja käsidesiä.  
  • Pyydetään kerääjää  ottamaan mukaan käsidesiä. Lipaskerääjille voi tilata verkkokaupasta maksullisia kertakäyttöhansikkaita. Suojakäsineiden käyttö ei korvaa hyvää käsihygieniaa.
  • Etäisyyden pito julkisissa sisätiloissa tuo lisäsuojaa.