Tapahtumamallit

Tapahtuma on hyvä tapa hankkia lisähuomiota keräykselle. Sopisiko joku näistä malleista teidän paikkakunnallenne?

 

Nälkäpäivän Mitä kuuluu -penkki

Mistä Mitä kuuluu -penkissä on kyse?

  • Punaisen Ristin vapaaehtoiset ovat pysyvästi läsnä lähes kaikissa maailman maissa. Myös jokaisella Suomen paikkakunnalla toimii vähintään yksi Punaisen Ristin osasto, jonka vapaaehtoiset huolehtivat auttamisesta ensisijaisesti omalla alueellaan. Nälkäpäivänä kerätään varoja, jotta vapaaehtoisilla olisi valmius auttaa joka päivä, kaikkialla maailmassa.
  • Koronan myötä iso osa vapaaehtoistoiminnasta on tapahtunut etänä tai ollut kokonaan tauolla. Tarve kohdata ja tulla kohdatuksi ovat kasvaneet lähes kaikilla. 
  • Mitä kuuluu -penkin avulla haluamme tarjota kaikille halukkaille mahdollisuuden istua hetkeksi alas rupattelemaan ja nauttimaan toistensa seurasta.  Penkillä toteutamme yhteisöllisyyden ajatusta: Olemme toistemme tukena. Aina.
  • Penkillä päivystävältä vapaaehtoiselta saa halutessaan tietoa myös siitä millaista apua vapaaehtoisilta voi saada ja millaisia harrastusmahdollisuuksia osasto tarjoaa.

Ohje Mitä kuuluu -penkin järjestämiseen

Yksinkertaisimmillaan tempauksen järjestäminen vaatii vain yhden penkin ja vapaaehtoisen. Houkuttelevammaksi penkin voi tehdä koristelemalla sen vaikka punaisella kankaalla ja tyynyillä ja tarjoamalla juttukumppaneille lämmintä mehua. Penkin somistuksessa vain mielikuvitus on rajana.

Penkin käyttöön on hyvä pyytää myös lupa, vaikka kuka tahansa onkin tervetullut istumaan penkille. Kaupungin penkeistä voi kysellä lupaa kaupungilta ja kaupan kassojen takana olevista penkeistä  kauppiaalta.

Tempauksesta kannattaa kertoa näkyvästi paitsi paikan päällä, myös ennakkoon sosiaalisessa mediassa. Vinkatkaa tempauksesta myös paikallismedialle. 

 

Puetaan patsaille keräysliivit

 

Viime vuonna puimme keräysliivit lukuisien patsaiden ylle eri puolilla maata. Tempaus toi uudenlaista näkyvyyttä paikkakunnalle ja media tarttui siihen hyvin. Tavoitteena oli myös herättää huomiota sosiaalisessa mediassa, kun tavalliset kansalaiset jakoivat kuvia yllättävällä tavalla puetuista patsaista. Löytyykö teidän paikkakunnaltanne patsas, jonka ylle voisitte pukea keräysliivit? Isommalle patsaalle liivin voi ommella mittojenkin mukaan. Liitteenä on ohje liivin ompelemiseen, sekä malliviesti luvan pyytämiseen esim. kaupungilta. 

Lelukirppis

  Lelukirppis

Lelukirppiksen idea syntyi äidin ja neljäsluokkalaisen pojan keskustelusta Kosovon kriisin aikaan. He päättivät lähettää kirjeitä paikallisille ala-asteille pyytäen kolmas- ja neljäsluokkalaisia lapsia lahjoittamaan yhden ehjän lelun myytäväksi Operaatio Nälkäpäivän lelukirppiksellä.
Koulut lähtivät ideaan innolla mukaan ja niin monet lapset saivat kokea auttamisen ilon.

Erityisen hauska piirre lelukirppiksessä on ollut se, että ostaja on saanut maksaa lelusta omantuntonsa mukaan. Ilahduttavan tuottava hinnoittelumalli! Kirpparimyyjille kannattaa pukea keräysliivit päälle. Näin kaikki huomaavat, että kyseessä on Punaisen Ristin tempaus.

Löydät mallin koulujen haastekirjettä ja reppupostissa koteihin lähetettävää kirjettä varten liitteenä.

Baarikierros

  

Baarikierros on hauska keräystapa, jossa kerääjät käyvät lippaiden kanssa kaupungin baarit läpi yhtenä iltana. Kukin ”joukkue” kiertää baarikierroksen aikana oman reittinsä. Muistattehan kysyä baarimikolta luvan ennen keräämistä ja mieluiten hankkia luvan keräämiseen jo etukäteen esimerkiksi soittamalla ravintolapäällikölle. Ravintolaan voi myös viedä Nälkäpäivä -julisteita ja kirjoittaa niihin keräämisen ajankohta.

Opiskelijat on helppo houkutella baarikiertäjiksi. Opistopaikkakunnilla on yleensä ravintolatarjontaakin riittävästi ainakin yhdelle joukkueelle. Kerääjiä ohjeistaessa on hyvä pitää mielessä, että kerääjät eivät luonnollisestikaan jää nauttimaan baarien antimista keräysliivi yllään. Keräystä ei myöskään ole reilua tehdä selvästi päihtyneiltä. Sopiva keräysaika on klo 18-21 välillä ja kerätä voi vaikka kaikkina kolmena päivänä.