Nälkäpäivä kouluissa

Mikko Vähäniitty
Kuvaaja: Mikko Vähäniitty

Pyydä koulut mukaan Nälkäpäivään 2021!

Koulujen avulla voi paitsi kasvattaa Nälkäpäivän keräystulosta, myös tutustuttaa lapset Punaiseen Ristiin ja auttamiseen jo pienestä saakka.

Ole siis yhteydessä alueesi koulujen rehtoreihin tai vaikkapa tuttuihin opettajiin ja ehdota, että koulu osallistuisi Nälkäpäivään. Sivun alalaidan liitetiedostosta "Koulut kunkin osaston alueella" voit tarkistaa alueellasi toimivat koulut.

Tässä muutama esimerkki siitä, miten koulut voivat tulla mukaan Nälkäpäivään:

  • Keräystempauksen järjestäminen. Koululaiset voivat kerätä rahaa lippailla, tai järjestää vaikkapa myyjäiset ja lahjoittaa tuoton Nälkäpäivään. Huom! Jos keräys järjestetään koulun ulkopuolella, oppilaat tarvitsevat osastolta lainaksi keräysliivit ja muovilippaat.
  • Digikeräyksen järjestäminen. Koulu tai luokka voi perustaa oman digikeräyksen ja pyytää lahjoituksia tutuilta aikuisilta. Digikeräyksessä luovuuden käyttäminen on sallittua.

Kaikkein parhaiten saat oppilaat mukaan käymällä tapaamassa heitä. Sovi rehtorin tai opettajan kanssa kouluvierailusta hyvissä ajoin etukäteen. Materiaali vierailua varten sekä ohje materiaalin käyttöön löytyvät sivun alalaidan liitetiedostoista.

 

Keskustoimistokin tiedottaa kouluja Nälkäpäivästä ja laadukkaista oppimateriaaleista

Keskustoimisto lähettää säännöllisesti sähköistä uutiskirjettä niille opettajille ja rehtoreille, jotka ovat sen tilanneet. Uutiskirjeitä voi lukea täältä ja tilata täältä.

Uutiskirjeessä muistutetaan Nälkäpäivästä ensimmäisen kerran toukokuussa. Lisää Nälkäpäivä-asiaa ja ohjeita keräykseen osallistumiseksi tulee uutiskirjeisiin elo-syyskuussa.

Elokuun alussa kouluihin lähetetään Nälkäpäivä-postitus. Se sisältää vinkkejä siihen, miten koulu voi osallistua Nälkäpäivään joko itsenäisesti, tai yhteistyössä osaston kanssa. Kirjeeseen on printattu myös koulua lähimmän keräysjohtajan yhteystiedot, jotta voitte sopia paikallisesta yhteistyöstä. Postituksen osat (kirje, esite, kirjekuori) löytyvät sivun alalaidan liitetiedostoista.

 

Ole yhteydessä myös niihin kouluihin, jotka ovat tilanneet keräysmateriaalit verkkokaupasta

Jos koulu järjestää Nälkäpäivän itsenäisesti, he voivat tilata keräysmateriaalia suoraan verkkokaupasta. Vinkkejä keräyksen toteuttamiseen löytyy osoitteesta www.punainenristi.fi/nalkapaiva/opettajille. Lisäksi oppimateriaalipalvelussa on tarjolla ilmaista opetusmateriaalia.

  • Keskustoimisto toimittaa elo-syyskuussa piireille viikoittain tiedon siitä, mitkä koulut ovat ilmoittautuneet mukaan keräykseen tilaamalla keräysmateriaaleja verkkokaupasta. Piiri välittää tämän tiedon osastoille. Näin saat tiedon, mitkä koulut sinun alueellasi osallistuvat keräykseen.
  • Toivomme, että otat yhteyttä kaikkiin keräykseen osallistuviin kouluihin ja tarjoudut mahdollisuuksien mukaan huolehtimaan keräysvarojen tilittämisestä koulun puolesta.  

Kun lipaskeräys on päättynyt ja haet keräysvaroja pois kouluista, ilmoita piiriin kaikki koulut joissa olet käynyt. Piiri välittää tämän tiedon keskustoimistolle. Näin vältämme kiusallisen tilanteen, jossa keskustoimisto alkaisi karhuta koulun keräystuottoja, vaikka koulu on jo hoitanut asian antamalla rahat osastolle.

 

Koulujen keräystuoton tilittäminen eri keräysvaihtoehdoissa

Muovilippaisiin kerääminen

Osasto lainaa lippaat koululle. Keräyksen jälkeen osasto hakee lippaat, tyhjentää ne ja tilittää rahat osaston Nälkäpäivä-viitteellä. Tulos kannattaa laskea erikseen, jotta summan voi raportoida lopputilityslomakkeelle. Tulos kannattaa kertoa myös koululle kiittämisen yhteydessä.

Kertakäyttöisiin pahvilippaisiin kerääminen

Koulu voi saada pahvilippaat joko osastolta tai tilata ne verkkokaupasta. Jos lippaat saadaan osastolta, toimitaan kuten muovilippaiden kanssa. Verkkokaupan kautta tilatessa opettaja saa keskustoimistolta ohjeet, joiden avulla hän tilittää rahat suoraan katastrofirahastoon. Siinäkin tapauksessa osasto voi helpottaa koulun työtä ja tarjoutua hoitamaan tilityksen koulun puolesta.

Digikerääminen

Digikeräyksestä rahat menevät automaattisesti katastrofirahastoon. Jos osasto haluaa tietää paljonko keräys tuotti, kannattaa pyytää nettikeräyksen linkki koululta ja tarkistaa keräyksen tuotto sieltä.

Myyjäiset ym. varainhankintatapahtumat

Keräystavasta riippuen sovelletaan yllä olevia ohjeita.

 

Koulukeräyksen tuoton raportointi

Koulukeräysten valtakunnallisen kehittämisen kannalta on tärkeää, että niiden tuloksia myös tilastoidaan. Muistathan siis raportoida koulukeräyksen tuotot Nälkäpäivän lopputilityksen yhteydessä seuraavasti:

  • Kirjaa erikseen jokaisen osallistuneen koulun nimi ja kerätty summa.
  • Mikäli koulu on järjestänyt nettikeräyksen, voit kirjata tuoton sekä nettikeräyksen että koulukeräyksen tuotoksi. Keskustoimiston seurannassa päällekkäisyydet huomioidaan ja erotellaan.
  • Mikäli teet lopputilityksen paperisena, muista toimittaa se eteenpäin piirille.

 

Kysyttävää koulujen Nälkäpäivästä?

Ota yhteyttä lähimpään piiritoimistoon tai keskustoimistoon: Regina Laurén, regina.lauren(a)punainenristi.fi, 040 665 0595