Päivittyvä turvallisuus- ja hygieniaohje vapaaehtoistoimintaan

Marjaana Malkamäki
Kuvaaja: Marjaana Malkamäki

Tämän suosituksen tarkoituksena on tukea vapaaehtoistoiminnan turvallisuutta koronaepidemian aikana. 

Päivitetty 29.3.2022

Suomessa on yhä koronavirusepidemia, johon sairastuu joukko ihmisiä. Koronavirusrokotukset ovat edenneet Suomessa hyvin, joskin tiedetään, että koronavirusrokotukset eivät estä taudin tarttumista tai sairastumista kokonaan. Koronavirusrokotusten (kolme rokotusta) on tutkimuksissa todettu estävän/lievittävän koronavirustaudin vakavaa muotoa.

Miten tarttuvat taudit (infektiotaudit, koronavirus, joku muu tarttuvatauti kuten polio, tuberkuloosi) leviävät

 • Tarttuvatauti, koronavirus, tarttuu, kun sairastunut ihminen puhuu, aivastaa tai yskii lähelläsi.
 • Se voi tarttua myös kosketuksen kautta tai pinnoilta, joskus myös eritteiden välityksellä.
 • Tartunta on mahdollista, jos olet puhumassa, yskimässä lähietäisyydellä tartunnan saaneen kanssa ilman maskia.
 • On hyvä muistaa, että myös oireeton, tartunnan saanut ihminen voi levittää virusta. Terveysviranomaiset kannustavat ottamaan koronarokotukset. Kun koronatautiin sairastunut paranee, hän erittää virusta vielä noin 2–3 viikon ajan.

  Kannattaa huolehtia jäykkäkouristusrokote kuntoon mm. omassa terveyskeskuksessa. Jäykkäkouritusrokote annetaan lapsille osana rokotusohjelmaa. Aikuiset tarvitsevat tehosteen 25-, 45- ja 65-vuotiaana. Tätä vanhemmille tehoste annetaan 10 vuoden välein. Jokainen huolehtii itse rokotuksen voimassaolon.

  Joissain vapaaehtoistehtävissä voi harkita poliorokotteen tehosteannoksen ottamista, kuten Ukrainan konfliktia paenneiden kanssa kasvokkain toimivat. Rokotteen saa omasta terveyskeskuksesta.

  Tarvittaessa suojainten oikeanlainen käyttö sekä käsi- ja yskimishygienia pienentävät tartunnan riskiä.

Näin suojaat itseäsi ja muita tartunnalta

 • Vapaaehtoistehtäviä ei saa tehdä sairaana. Vapaaehtoinen arvioi itse mahdollisuuteensa osallistua kasvokkaiseen vapaaehtoistoimintaan.
 • Jos sinulla on varmistettu koronavirustauti, noudata terveysviranomaiselta saatuja ohjeita.
 • Noudata hyvää käsi- ja yskimishygieniaa.
 • Joissakin vapaaehtoistehtävissä suositellaan maskien ja muiden suojavälineiden käyttöä, kuten ensiapupäivystykset, Ukraina -operaatio kentällä, satamissa ym. Toimintakohtaisesti tulee arvioida maskin käytön tarpeellisuus.
 • Toistaiseksi suosittelemme maskien käyttöä kaikissa kasvokkaisissa vapaaehtoistehtävissä. Myös THL suosittelee tällä hetkellä maskin käyttämistä kaikissa julkisissa sisätiloissa sekä joukkoliikenteessä koko maassa.

Suojavarusteet erilaisissa auttamistehtävissä

Asiantuntijoiden mukaan FFP2/3-tason maski antaa paremman suojan pisaratartuntaa vastaan nyt vallitsevassa koronatilanteessa. FFP2-maskin käyttöä suositellaan kaikissa kohtaamisia vaativissa tilanteissa.

Tutustu suojavarusteiden käyttöohjeeseen. Suojavarusteista on hyötyä vain, jos niitä käytetään oikein. Suojus on puettava ja riisuttava oikealla tekniikalla, vaihdettava usein ja hävitettävä turvallisesti. 

Voit tutustua suojavarusteiden käyttöön katsomalla nämä videot:

Käsien definfiointi ja hanskat

Turvavälien huomioiminen.

Koronarokotukset

Punainen Risti noudattaa terveysviranomaisten suosituksia koronaviruksen ja muiden tarttuvientautien ehkäisytoimenpiteissä. Rokotettuna saa suojan vakavaa koronavirustautia vastaan ja samalla suojaa myös muita ihmisiä. Kaikkien koronavirusrokotteiden suojateho on tutkimusten mukaan hyvä vakavaa koronavirustautia vastaan.

Nämä Punaisen Ristin turvallisuus- ja hygieniaohjeet ovat suosituksia ja perustuvat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n, sosiaali- ja terveysministeriön ja valtioneuvoston suosituksiin ja ohjeisiin epidemian ajalle. Suositukset päivittyvät tarpeen mukaan.

Hyödylliset materiaalit

Henkisen tuen ohjevideot:

Lisätietoa 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL 
Maailman terveysjärjestö WHO