Tavarat järjestykseen, elämä järjestykseen

Monella meillä on mielessä suunnitelmia, joiden suhteen olemme laatineet löyhän aikataulun periaatteella sitten kun jään eläkkeelle.  Minulle tällainen ”sitten kun” – asia on ollut kodin tavaroiden perusteellinen inventaario, tarpeettoman tavaran poistaminen ja jäljelle jäävän järjestäminen. Luulenpa, että kaltaisiani tuoreita eläkeläisiä on paljon, joilla vuosien saatossa kaapit ja varastot ovat täyttyneet tavarasta, joiden käyttöarvo ainakin itselle on jokseenkin nolla. Luin Marie Kondon kirjan KonMari – siivouksen elämänmullistava taika. Koska kirjasta ja sen lanseeraamasta KonMari -liikkeestä oli tullut supersuosittu, ajattelin sieltä löytyvän se ihmeitätekevä voima, jonka avulla saisin ryhdyttyä tavaroiden siivousurakkaan.  Kirjasta heräsi paljon ajatuksia, mutta mitään konkreettista ei ole vielä puolessa vuodessa tapahtunut tällä rintamalla. Siispä aihetta täytyy tarkastella hieman lisää.

Miksi ja miten tavaroita kannattaa vähentää?

Varmasti lähes jokainen kuusikymppisensä ylittänyt on joutunut selvittämään jonkun läheisen sukulaisen kuolinpesän. Tämän henkisesti ja usein fyysisestikin raskaan homman äärellä moni on miettinyt, miksi edesmennyt ihminen on kaiken sen säilyttänyt, mitä nyt jälkipolvet raskain mielin selvittävät. Kotihoitotyötä tekevät tietävät myös hyvin, miten hankalaa ikääntyneen ihmisen elämä on kodissa, jossa tärkeät tavarat ovat piilossa tarpeettoman roinan alla ja tavaroiden paljous on suoranainen tapaturmariski. Vaikkei näin pitkälle omaa tulevaisuuttaan ennakoisikaan, niin uskon vakaasti arjen helpottuvan ja elämänlaadun parantuvan, kun pystyy luopumaan turhasta tavarasta ja laittamaan tarpeellisen, jäljellejäävän järjestykseen. Tietää mitä omistaa ja löytää sen, mitä tarvitsee. Mummollani oli tapana sanoa, ”paikka kaikille, kaikki paikalleen.”

Oma sukupolveni on kokenut aineellisesti sekä puutetta että runsaudenpulaa. Parhaillaan elämme aikakautta, jossa tutkijat etsivät kuumeisesti ratkaisuja lisääntyneen hyvinvoinnin myötä syntyvien jätevuorten hävittämiseen ja hyötykäyttöön. Monia hyviä oivalluksia on syntynyt, mutta silti olemme vielä kaukana kestävästä kierrätystaloudesta. Omienkin tavaroiden inventaarioon ja tarpeettomasta luopumiseen liittyy vaikeus, mihin laitat eettisesti kestävällä tavalla poispantavan tavaran. Niinpä ennen siivousurakkaan ryhtymistä pitääkin selvittää oman paikkakunnan kierrätyskeskukset, jätehuoltopisteet ja kirpputorit. Pientä lisätienestiäkin voi saada, jos itselle tarpeettoman tavaran myy tarvitsijalle. Nettikirpparit ovat suosittuja. Hyväkuntoisia, puhtaita vaatteita, astioita ja huonekaluja voi myös lahjoittaa hyvään tarkoitukseen, vaikkapa SPR:n Konttiin.

Asiat järjestykseen

Pankissa asioidessani yllätyin, kun yhteyshenkilöni ryhtyi tarjoamaan juristipalvelua. ”Ai miksi?” oli hämmästynyt kysymykseni. Vastaus oli, että iässäni olisi syytä laittaa testamentti-, edunvalvontavaltuutus- ja hoitotahtopaperit kuntoon. En ihan heti hyväkuntoisena, tuoreena eläkeläisenä tarttunut tähän täkyyn. Mutta asiaa tarkemmin ajateltuani ja ikätovereitten kanssa keskusteltuani alan pitää ehdotusta hyvinkin järkevänä. Eri asia on sitten, mistä papereiden tekemiseen tarvittavan juridisen palvelun otan. Suurta viisautta on järjestää itse tavaransa ja asiansa kuntoon silloin, kun vielä on hyvissä voimissa. Järjestämisen jälkeen voi sitten aloittaa elämästä nauttimisen toden teolla ja tilata vaikka maailmanympärysmatkan.

Puuhakkaita eläkepäiviä!

Ansu