Tavallisen arjen ihanuus ja tylsyys

Sateisen kesän jälkeen moni haikailee lähtöä lämpimiin ja kuivempiin olosuhteisiin. Pääsisipä kauas pois, etelän aurinkoon. On tarve saada vaihtelua arkeen ja rikkoa arjen rutiinit. Eläkkeellä ollessa on aikaa matkustella ja viipyä ulkomailla vaikka pidempäänkin.

Irti rutiineista

Takanani on puolen vuoden jakso, johon sattui useampia matkoja eri maihin ja erilaisissa seurueissa. Sain nauttia runsaan annoksen auringon lämpöä, taivaan ja meren sineä, kulttuurinähtävyyksiä vuosituhansien takaa ja vaihtelevia paikallisia ruoka- ja juomamaistiaisia. Viimeisin matka tehtiin yhdessä lapsiperheen kanssa. Matka toteutettiin lasten tarpeet ja kiinnostuksenkohteet huomioiden. Matkan loppupuolella viisivuotias matkaseuralainen kuitenkin totesi, että haluaa jo päiväkotiin leikkimään kavereiden kanssa. Siinä se tuli, tavallisen arjen kaipuu, ääneen lausuttuna.

Luen parhaillaan Merete Mazzarellan kirjaa Matkalla puoleen hintaan – eläkkeellä olemisen taidosta. Mazzarella kirjoittaa rakastavansa tavallisuutta ja rutiineja ja kokevansa lomamatkat hankalaksi, kun joka päivä täytyy tehdä valintoja ja päätöksiä. Matkaan liittyy aina myös odotuksia, että kaikki onnistuisi ja tuottaisi nautintoa ja jopa epäonnistunut ravintola-ateria voi tuntua katastrofilta. Tunnistan myös itsessäni viehtymyksen tavalliseen arkeen ja arjen rutiineihin, varsinkin ulkomaan matkojen jälkeen. Arjen rutiinit luovat turvallisuutta, elämä on ennustettavaa ja sillä tavoin helppoa ja mukavaa.  

Pikkulasten perheissä tarvitaan arjen pysyvyyttä ja rutiineja, ne luovat perusturvallisuutta lapsille. Aikuisiässä liiat rutiinit voivat kuitenkin puuduttaa ja tylsistyttää. Vaarana on elämän kapeutuminen ja paikoilleen jämähtäminen. Omia arjen tottumuksia ja rutiineja onkin hyvä välillä rikkoa ja haastaa itsensä toimimaan toisin. Pienistä asioista voi aloittaa. Aamuisen kävelylenkin voi kiertää toisinpäin, mustan käsilaukun vaihtaa punaiseksi tai makaronilaatikon sijasta tehdä kaalilaatikkoa. Tai jospa sadesään päivittelyn sijaan hankkisi kunnon sadetakin ja lähtisi ulos happirikkaaseen ilmaan.

Muutos voi olla seikkailu

Eläkkeelle jääminen on iso muutos elämässä, työn ympärille muodostuneet arjen rutiinit päättyvät. Isot muutokset herättävät levottomuutta ja turvattomuuttakin. Muutoksen voi ottaa vastaan myös mahdollisuutena, oman itsensä voi haastaa uusiin kokemuksiin, kohtaamaan uusia ihmisiä ja uusia kulttuureja. Avoin mieli ja uteliaisuus palkitaan varmasti. SPR:n Täyttä elämää eläkkeellä -hankkeen myötä käynnistyneet eläkevalmennukset rohkaisevat eläköityviä ihmisiä positiiviseen muutokseen. Elämä ei pääty eläkkeelle jäämiseen, siitä alkaa uusi elämänvaihe uusine seikkailuineen ja myös uusine arjen rutiineineen.

Seikkailuhenkistä syksyä!

Ansu