Olemisen keveys

Vuodenaikana, jolloin lyhyt päivä vaihtuu pitkän hämärän kautta illan pimeyteen, tulee erityinen tarve levolliseen ja rentoon oleiluun. Tanskalaiset ovat keksineet sille oman terminsäkin ”hyggeily”, tarkoittanee lähinnä mukavaa, rentoa oleilua ja nautiskelua. Eläkkeelle jäätyäni päätin, että pidän kaksi arkivapaapäivää viikossa, ”hygge”päivää. Niille päiville en ole ottanut edes säännöllistä harrastusta.

Näistä näennäisen tapahtumattomista päivistä on tullut erityisen elämyksellisiä ja tärkeitä. Mistä elämyksiä voi saada? Lukeminen – kirjojen rikas maailma tarjoaa rajattomia kokemuksia ja elämysmatkoja moniin maailmoihin. Luksusta on myös luonnossa liikkuminen eri vuodenaikoina ja säissä.

Kirjan ääressä

Viimeisin lukuelämykseni oli Hannu Väisäsen Taivaanvartijat – kirja. Hannu Väisänenhän on monilahjakas kuvataiteilija ja kirjailija, jonka teos Toiset kengät palkittiin kirjallisuuden Finlandia-palkinnolla vuonna 2007.

Väisäsen kirjoissa viehätyin rikkaasta, humoristisesta kielenkäytöstä. Väisänen kirjoittaa ikään kuin pensselillä. Kuvataiteilija ja kirjailija yhdistyy niissä lauseissa, joilla hän hyvin värikylläisesti kuvaa mm. taiteentekemistä. Taivaanvartijoissa Väisänen kuvaa kahden alttaritaulun syntyprosesseja ja taideteosten ympärillä tapahtunutta kuhinaa. Lukemisen välillä oli pakko surffailla netissä, ja etsiä kaikki mahdollinen tieto taitelijasta ja alttaritauluista. Päätin myös vakaasti, että jossakin tulevaisuudessa käyn katsomassa kyseiset alttaritaulut paikanpäällä Helsingin Kontulan Mikaelin kirkossa ja Oulun Tuomaan kirkossa. Kirjan loppuosassa Väisänen kertoo oleskelustaan Sienassa Italian Toscanassa. Omat muistoni Sienasta nousivat mieleen elävinä takaumina kirjailijan kuvatessa käyskentelyään lieriömäisellä Campo-aukiolla ja mustavalkoisen Duomon sisä- ja ulkopuolella. Sienan poltettu punainen, kaupungille ominainen punaruskea väri talojen seinissä, nousi jälleen silmieni eteen. Hyvän lukuelämyksen myötä pääsin matkalle taiteen ja kulttuurin maisemiin, omat muistoni elävöityivät ja sain vinkkejä uusista tutustumiskohteista. Lukukokemus parhaimmillaan.

Luontoelämyksiä

Luonnossa liikkuminen tarjoilee elämyksiä säällä kuin säällä. Erityisesti iloitsen lähiluonnosta, joka avautuu muutaman askeleen päästä takapihaltamme. Lintujen tarkkailu ja linnunlaulun kuuntelu pysäyttää polulle kesken lenkkeilyn. Tuolla on mustarastas, tuolla sinitiainen, pihlajasta erotan tilhen ja onpa punatulkkukin uskaltautunut talviruokintapaikalle. Tikka naputtelee kelopuussa.

Vastaani kävelevä naapuri, eläkkeelle jäänyt hänkin, kulkee kamera kaulassa hyviä lintukuvauskohteita metsästämässä. Kiireinen ja vaativa asiakastyö on vaihtunut leppoisaan lintujen tarkkailuun ja kuvaamiseen. Tyytyväisen oloinen mies.

Kiireettömyys on ylellisyyttä. Sitä ylellisyyttä tarvitsee välillä jokainen, niin työssäkäyvä kuin eläkeläinen. Lähestyvä joulun ja vuodenvaihteen aika antakoon siihen kaikille mahdollisuuden.

Kiireetöntä juhlapyhien aikaa !
Ansu