Eläkeläiset suviyössä

Se on taas täällä, Suomen suvi, vaihtelevine säineen, mutta vihreänä ja valoisana. Kun on eläkkeellä, onko sillä niin väliä, mikä vuodenaika on, kun ei tarvitse lomia odotella? Samaa tasaista putkea kesät talvet, vai onko? Ajan ja elämänkulun rytmisyys ja vaihtelevuus luovat jännitettä ja estävät tylsistymisen. Eläkeläisenä joutuukin ottamaan itse vastuun ajan sopivasta rytmittämisestä ja riittävän vaihtelun saamisesta. Eläkeläisenä on myös aikaa seurata vuodenaikojen vaihtelua ja luonnossa tapahtuvia muutoksia ja näin herkistää oma mieli ja aistit myös kesän tulolle ja kesäyön valolle.

Mökkielämää

Kysyin kaikkitietävältä googlelta, montako kesämökkiä Suomessa on. Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2015 oli yli 500 000 kesämökkiä ja jonkun toisen tilaston mukaan niitä olisi jopa n. 200 000 enemmän. Tässä tilastossa oli mukana myös mökkeilykäytössä olevat vanhat maalaistalot.  Sehän tiedetään, että suomalaiset ovat mökkikansaa, eläkeläiset eritoten. Talousviisaat ovat varoitelleet senioreita, että heidän tulisi hyvissä ajoin myydä vanhanaikaisiksi käyvät mökkinsä pois, koska tulevaisuudessa kukaan ei enää osta mökkiä, jossa ei ole mukavuuksia.

Nuoremmat sukupolvet, jos ovat ylipäätään kiinnostuneita mökkeilystä, ovat talousviisaiden mukaan kovin vaativia mökin sijainnin ja varustetason suhteen. Talousviisaiden laskelmissa on vain yksi vika, niissä ei huomioida aineettomia arvoja. Kuinka monta hyvää ja toimintakykyistä lisävuotta ikäihmiset saavatkaan elämäänsä puuhaamalla vaatimattoman mökkinsä pihapiirissä ja ympäristössä kantamalla vesiä ja puita saunaan, pilkkomalla puita, kuopsuttamalla kasvimaata tai kukkapenkkiä tai soutelemalla lähivesistössä? Ja entä se mielen hyvinvointi ja tasapaino, minkä luonnonläheinen mökkielämä tarjoaa? Näin ajatellen, mökkielämähän suorastaan säästää henkilökohtaisia ja yhteiskunnan varoja siirtämällä eläkeläisten raihnaisia vuosia myöhemmäksi ja vähentämällä mieliala - ja unilääkkeiden käyttämisen tarvetta.

Monta tapaa nauttia kesästä

Tottahan se on, että kaikkia ei mökkeily viehätä. Hyvä ystäväni on oikein vapautunut, kun vuosia jatkunut mökkeilyvelvoite päättyi. Hänelle kerrostalon viihtyisä parveke riittää mainiosti kesähuoneeksi. Aikaa jää kesäteattereille, pienille pyrähdyksille lähipaikkakuntien kesäkohteisiin, kahviloissa istuskeluun ja ulkomaan matkailuun.

Entä sitten, kun ikä tai sairaus heikentää omatoimista liikkumista? Palveluasunnot ja senioritalot pitäisikin rakentaa siten, että rollaattorin tai pyörätuolin kanssa on helppo mennä parvekkeelle, lähipuistoon ja kahvilaan. Vihreät, osin katetut sisäpihat pitäisi kuulua myös asiaan. Tutkitusti kasvillisuus, puut ja luonto ylipäätään tekevät ihmisen mielelle hyvää kuten myös muiden ihmisten seura.

Nautinnollista kesää!

Ansu