Neiti Aika -dokumenttielokuva ja keskustelutilaisuus

Punainen Risti on yhteistyössä Elokuvayhtiö Aamun kanssa suunnitellut tapahtumamallin Neiti Aika -elokuvan ympärille. Mallia voivat hyödyntää Punaisen Ristin piirit ja osastot 1.3.2020-31.5.2022 välisenä aikana esimerkiksi ystävänpäivätapahtumissa tai vaikkapa vapaaehtoisten kiitostapahtumissa. Tapahtuman voi järjestää myös virtuaalisesti esimerkiksi Microsoft Teams-ohjelmaa hyödyntäen!

HUOM! Keskustoimisto tarjoaa suomen- tai ruotsinkielisen näytöspaketin veloituksetta 15 ensimmäiselle tilauksen tehneelle osastolle. Paketin saamisen ehtona on sitoutuminen dokumenttielokuva- ja keskustelutilaisuuden järjestämiseen. Tilausohjeet sivun alla.

Dokumenttielokuva sopii erityisen hyvin ystävätoiminnan teemoihin ja Punaisen Ristin ystävätoimintaa on tärkeää pitää esillä tapahtumassa kuvin ja sanoin. Elokuva jättää katsojalle vakavasta teemasta huolimatta myönteisen tunteen ja halun toimia. Miten voisin huomioida itselleni vieraita ihmisiä paremmin? Tapahtumassa kannattaakin ehdottomasti kerätä ystävätoiminnasta kiinnostuneiden yhteystietoja ja kutsua heitä mukaan ystäväkursseille ja toimintaan.

Dokumenttielokuva

Neiti Aika on dokumenttielokuva, jossa ohjaaja Elina Talvensaari tutustuu uuden kotinsa entiseen asukkaaseen, vanhaan naiseen, joka oli kuollut yksin ilman omaisia. Kaikki naisen tavarat huonekaluista perhealbumeihin siirtyivät asunnon mukana Elinalle. Mitä kävisi, jos Elina vain heittäisi kaiken pois? Unohtumisen pelko sai Elinan selvittämään, kuka nainen oli. Elokuva pohtii, mikä on ihmisen elämässä merkittävää, ja mitä elämän merkityksille tapahtuu ihmisen kuoltua. Elokuvan kesto on 76 minuuttia.

Elokuva sai maailman ensi-iltansa 22.11.2019 IDFA:ssa, joka on maailman suurin kansainvälinen dokumenttielokuvafestivaali. Kotimaan festivaaliensi-ilta oli DocPointissa Helsingissä 27.1.2020.

Elokuvan traileri on katsottavissa täällä.

Elokuvasta ovat kirjoittaneet muun muassa Helsingin Sanomat ja Ylen Kulttuuricocktail.

Missä näytöksen voi järjestää?

Elokuvan esityskopio tulee sekä nettilinkkinä että tiedostona. Tapahtuman voi siis järjestää missä tahansa tilassa, missä on tietokone ja valkokangas tai vastaava. Esimerkiksi osaston tai piirin tilat sopivat tarkoitukseen mainiosti.

Erityisesti pienet paikalliset elokuvateatterit järjestävät mielellään näytöksiä, jos he tietävät että Punaisen Ristin kautta on tulossa katsojia. Mikäli näytös halutaan järjestää yhteistyössä elokuvateatterin kanssa, siitä täytyy sopia elokuvan levittäjän kanssa. Levittäjä on Pirkanmaan elokuvakeskus (Juha Elomäki, juha.elomaki@elokuvakeskus.fi, p. 050 412 4137). Elokuvateatterinäytöksen kohdalla materiaalipaketti tilataan keskustoimistolta, mutta siitä ei laskuteta 100 euron näytösmaksua. Elokuvateatterinäytöksissä kustannuksista sopivat keskenään elokuvan levittäjä, elokuvateatteri ja se SPR:n taho, joka näytöksen järjestää. 

Näytöspaketti

Punaisen Ristin käyttöön räätälöidyn näytöspaketin avulla näytöksen järjestäminen on tehty helpoksi kenelle tahansa. Näytöspaketti sisältää:

  • Neiti Aika -elokuvan esityskopion nettilinkkinä / tiedostona
  • Oppaan elokuvanäytöksen järjestämiseksi
  • Keskusteluoppaan
  • 4 kappaletta julisteita (A3)
  • 1 iso elokuvajuliste
  • 20 kappaletta kortteja
  • Ohjaajan videotervehdyksen
  • Trailerin
  • Palautemateriaalin
  • Markkinointimateriaalia: kuvia elokuvasta, valmiita kuvia sosiaaliseen mediaan

Ruotsiksi on saataville elokuvan esityskopio ruotsiksi tekstitettynä, opas elokuvanäytöksen järjestämiseksi (pdf) sekä markkinointimateriaalia. Valitettavasti elokuvayhtiön tuottamat julisteet ja kortit ovat vain suomen kielellä.

Ohjeet materiaalipaketin tilaamiseksi?

Näytöspaketin hinta on 100 euroa / näytös. Maksutonta lisenssiä voi tiedustella omasta piiritoimistosta. Punaisen Ristin keskustoimiston Terveyden ja hyvinvoinnin yksikkö laskuttaa näytöspaketin jälkikäteen tilaajalta. Keskustoimisto tilittää toteutuneet näytökset säännöllisesti dokumenttielokuvan ja materiaalipaketin tuottaneelle tuotantoyhtiölle.

Paketin tilaaja sitoutuu siihen, että näytökset tapahtuvat osana Suomen Punaisen Ristin toimintaa, työntekijöiden tai vapaaehtoisten toimesta. Näytöspakettia ei saa luovuttaa tai jälleenmyydä kolmannelle osapuolelle.

Näytöspaketti tilataan vähintään kaksi viikkoa ennen näytöstä Terveyden ja hyvinvoinnin yksiköstä.     

Tilausohje: Laita viestiä Matille tai Varpulle (yhteystiedot alla), kerro kuinka monta pakettia tilaat, tilaatko suomen- vai ruotsinkielellä, koska ja missä näytös esitetään ja yhteystiedot (tilaajan nimi, osasto/piiri, osoite, sähköposti ja puhelinnumero).

Matti Hetemäki (matti.hetemaki@punainenristi.fi, p. 040 536 7741) ja Varpu Salmenrinne (varpu.salmenrinne@punainenristi.fi, p. 040 352 0772)