Ystävänä nuorelle

Vesa Ranta
Kuvaaja: Vesa Ranta
"Oulun Nuori nuorelle -ystävätoiminnan aktiivit Irene Lehto, Maria Siponkoski ja Emma Koivuranta"
Laura Kotila
Kuvaaja: Laura Kotila
"NUNU-kurssilla Helsingissä"

Mikä ihmeen Nuori nuorelle -toiminta?

Nuori nuorelle –ystävätoiminnassa nuori toimii vapaaehtoisena ystävänä kaveria tarvitsevalle nuorelle. Nuori nuorelle -toiminnan tavoitteena on ehkäistä nuorten yksinäisyyttä ja syrjäytymistä. Lisäksi nuorten ystävätoiminta tukee nuoria avun tarvitsijoista aktiivisiksi toimijoiksi ja kasvattaa uutta auttajien sukupolvea.

Nuori nuorelle -toiminta muodostuu kahdenvälisestä ystävätoiminnasta, jossa 18-29-vuotias koulutettu vapaaehtoinen ystävä toimii kaverina alle 29-vuotiaalle ystävää tarvitsevalle nuorelle. Ystäväparit voivat harrastaa tai käydä esimerkiksi elokuvissa, kahvilla, matseissa, keikoilla tai ulkoilla yhdessä. Ystäväparit valitaan yhteisten kiinnostuksen kohteiden mukaan ja ystävykset sopivat keskenään kuinka usein he tapaavat toisiaan.

Nuori nuorelle -toiminta voi olla myös ryhmämuotoista ystävätoimintaa, jossa useampi kaveria vailla olevat nuoret voivat kohdata toisiaan. Nuori nuorelle -ystäväryhmät ovat matalankynnyksen toimintaa, johon kuka tahansa voi tulla mukaan ja jossa nuoret päättävät tekemisestä itse.

Lisätietoa Nuori nuorelle -ystävätoiminnasta ja käynnistämisestä oppaasta.

Miten mukaan Nuori nuorelle -toimintaan?

Nuori nuorelle -ystävätoimintaan pääsee mukaan vapaaehtoiseksi käymällä ystävätoiminnan peruskurssin. Ystävätoiminnan peruskursseja voi selata Tapahtumalakenterista hakusanalla "ystävä" tai kysyä suoraan oman alueesi piiristä.
 

Nuori nuorelle -toimintaa tarjotaan tällä hetkellä seuraavilla paikkakunnilla (yhteystiedot linkeissä):

Koko Suomi: Verkkoystävätoiminta

Helsinki: Nuori nuorelle -ystävätoiminta

Joensuu: Tulisitsie miun kaa?

Kuopio: Kaveriksi! -toiminta

Oulu: Lähekkönää messii?

Lapin piiri: Yhteydenotot Satu Sirviölle, satu.sirvio@redcross.fi puh. 0400 352 770 

Turku: Yhteydenotot ohjelmapäällikkö Tuija Hongistolle (p. 020 701 2407, s-posti: tuija.hongisto(at)punainenristi.fi)

Satakunta: Kaveruutta ja kohtaamisia

Mikäli olet kiinnostunut aloittamaan toiminnan omalla paikkakunnalla tai omassa osastossasi, ole yhteydessä oman piirisi sosiaalipalvelusuunnittelijaan tai osastokummiin. Piirien yhteystiedot löytyvät täältä.

Lisätietoja Nuori nuorelle -ystävätoiminnasta suunnittelija Varpu Salmenrinne (p. 040 352 0772, s-posti: varpu.salmenrinne@redcross.fi).

Vapaaehtoistyö Suomen Punaisen Ristin Nuorten turvatalossa

Yli 23-vuotiaat ja aikuiset, jotka haluavat toimia yksinäisten nuorten tukena, voivat toimia esimerkiksi nuorten ystäväryhmien ohjaajina, Nuorten turvatalojen vapaaehtoisina, internetissä toimivien liveryhmäkeskustelujen valvojina ja nuorten tukihenkilöinä (ns. kummina). Suomen Punaisen Ristin Nuorten turvatalot sijaitsevat Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Turussa ja Tampereella. Lisätietoa Nuorten turvataloissa tehtävästä vapaaehtoistyöstä täältä.