Ystävänä yksinäiselle

Niklas Rautio
Kuvaaja: Niklas Rautio

Yksinäisyyttä voivat kokea nuoret, aikuiset ja ikääntyneet, ikään, sukupuoleen tai kulttuuritaustaan katsomatta. Yksinäisyyttä voi aiheuttaa esimerkiksi välimatka perheeseen tai muuttunut elämäntilanne. Ystävyyden solmiminen voi olla hankalaa monista eri syistä. Punaisen Ristin ystävätoiminnan vapaaehtoiset tuovat iloa yksinäisen arkeen.

Ystävä vierailee yksinäisen henkilön kuten vanhuksen, sairaan, vammaisen, maahanmuuttajan, mielenterveyskuntoutujan, vangin tai muun tukea tarvitsevan luona säännöllisesti esimerkiksi kaksi kertaa kuukaudessa. Hän on kuuntelija ja henkinen tuki. Ystävä voi myös lukea päivän lehtiä tai keskustella yhteisistä mielenkiinnon kohteista. Yhdessä voidaan myös ulkoilla, käydä kirjastossa ja tehdä monenlaisia molempia kiinnostavia asioita.

Ystävä voi olla avuksi myös kertaluonteisissa tehtävissä esimerkiksi saattajana terveyskeskuskäynneillä tai asioimisapuna kauppareissuilla.

Näin pääset mukaan toimintaan:

Ystävätoiminta sopii kaikille yli 18-vuotiaille, jotka haluavat auttaa ja tukea lähimmäistään elämän eri tilanteissa. Mitään erityistaitoja ei tarvita. Toivomuksena on, että auttajaksi ryhtyvän oma elämäntilanne on kunnossa. Mukaan vapaaehtoiseksi ystäväksi pääsee ottamalla yhteyttä oman paikkakunnan Punaisen Ristin osaston ystävätoiminnan, monikulttuurisen toiminnan tai omaishoitajien tukitoiminnan yhteyshenkilöön tai piiritoimiston vastuuhenkilöihin. Osastojen ja piirien yhteystiedot löydät täältä.

Vapaaehtoiseksi ystäväksi tullaan osallistumalla ystävätoiminnan peruskurssille.Tulevia ystävätoiminnan kursseja voi selailla Tapahtumakalenterista hakusanalla "ystävä". Voit myös tiedustella tulevista ystävätoiminnan peruskursseista suoraan osastostasi tai piiritoimistostasi ystävätoiminnasta vastaavalta henkilöltä.