Uusien vapaaehtoisten perehdytys

Joonas Brandt
Kuvaaja: Joonas Brandt

Koronaepidemia herättää ihmisissä halun auttaa. Osaston tehtävänä on perehdyttää uusi vapaaehtoinen Punaiseen Ristiin ja keskeisiin toiminta- ja turvallisuusohjeisiin. Yhdessä löydätte uudelle vapaaehtoiselle sopivan koulutuksen ja tehtävän.

Kun uusi vapaaehtoinen on ottanut osastoonne yhteyttä, pikaperehdytyksessä on hyvä huomioida nämä keskeiset vaiheet:

VAPAAEHTOINEN

1. Tutustuu Punaiseen Ristin

Punaisen Ristin ”Tervetuloa yhteiseen tarinaan” -perehdytyskurssi

Yhteenveto Suomen Punaisesta Rististä

Vinkit:

  • Uuden ytimekkään esityksen avulla voitte perehdyttää koronatilanteessa mukaan tulevat uudet vapaaehtoiset Punaiseen Ristiin.

> Tutustu Powerpoint-esitykseen ja siitä tehtyyn webinaaritallenteeseen

  • Etsitkö lyhyttä ja tiivistä yhteenvetoa vapaaehtoisena toimimisesta Suomen Punaisella Ristillä? Sellainen löytyy nyt täältä. Kyseessä on kaksipuoleinen infosivu, johon on koottu yleistä tietoa sekä tärkeitä linkkejä Punaisen Ristin toiminnasta.

> Lataa infosivu itsellesi

2. Kirjautuu Oma Punaiseen Ristiin

Ohjatkaa uusi vapaaehtoinen kirjautumaan Oma Punaiseen Ristiin. Vapaaehtoinen allekirjoittaa silloin Suomen Punaisen Ristin eettiset ohjeet ja osasto saa talteen hänen henkilötietonsa.

Oman kautta vapaaehtoinen saa tietoa tarjolla olevista tapahtumista ja koulutuksista.

Lisätietoa Oman käytöstä saatte Oman tukisivustolta ja Oma-webinaareista.

Huom! Vapaaehtoisen pelastuspalvelun jäsenjärjestöjen vapaaehtoiset tulevat toimintaan aina oman järjestönsä vapaaehtoisina.

3. Tutustuu Punaisen Ristin ajankohtaiseen turvallisuusohjeistukseen

4. On yhteydessä omaan osastoonsa, jossa osaston vastuuvapaaehtoinen esittelee toimintaa ja sopii tehtävästä (puhelimitse tai muuten etänä) uuden vapaaehtoisen kanssa

  • Esitelkää eri auttamisen tavat koronatilanteessa ja käykää läpi ohjeistukset. Valtakunnalliset ohjeistukset löytyvät täältä.
  • Muistakaa perehdyttää vapaaehtoinen myös piirikohtaisiin ohjeisiin!
  • Osaston vastuuvapaaehtoinen käy tarvittaessa läpi uuden vapaaehtoisen kanssa myös seuraavia asioita:

5. Koulutusta tehtäviin voi tarjota mm. seuraavien verkkokoulutusten avulla

Tätä osiota täydennetään sitä mukaa, kun uusia verkkokoulutuksia rakennetaan.

Vinkki! Osastossa on hyvä varmistaa, että uusien vapaaehtoisten vastaanotto ei ole vain yhden henkilön vastuulla. Pienessä osastossa parityöskentely on hyvä vaihtoehto, isoon osastoon kannattaa perustaa tervetuloa-tiimi. Vapaaehtoisille vastaamista myös helpottaa, jos olette tehneet muutamia eri tyyppisiä malliviestejä sähköpostiin ja muille kanaville. Viestejä voi sitten kevyesti muokata tilanteen mukaan.