Ohje ruoka-avun järjestämiseen koronavirustilanteessa

Veli-Matti Ahtiainen
Kuvaaja: Veli-Matti Ahtiainen

Ohje päivitetty 31.3.2020

Valtioneuvoston asettamien rajoitusten tavoitteena on hidastaa viruksen leviämistä ja suojata erityisesti riskiryhmiä koronavirustartunnalta. Suomen Punainen Risti noudattaa valtioneuvoston ohjeita kaikessa vapaaehtoistoiminnassaan. Poikkeusoloissa auttamistoimintamme ei lopu, vaan se muuttaa muotoaan. Juuri nyt ruoka-avun merkitys korostuu, sillä vähävaraiset ihmiset ovat epidemiatilanteessa erityisen haavoittuvassa asemassa.

Osastonne tehtävänä on suunnitella, miten voitte järjestää ruoka-avun jakelun turvallisesti. Jokaisen Suomen Punaisen Ristin ruoka-avussa toimivan vapaaehtoisen on tutustuttava RedNetin Korona 2020 -sivustolle koottuihin vapaaehtoistoiminnan päivittyviin turvallisuus- ja hygieniaohjeisiin.

Ruoka-avun jakaminen on kuitenkin keskeytettävä, jos ruoka-avun järjestäjällä ei ole mahdollisuutta huolehtia vapaaehtoisten tai apua tarvitsevien turvallisuudesta.

Tätä ohjetta päivitetään jatkuvasti.

Ruoka-aputoiminnassa huomioitavat asiat epidemian aikana

  • Samassa tilassa voi olla kerrallaan enintään 10 henkilöä.
  • Jokaisesta kotitaloudesta saapuu ruokaa hakemaan vain yksi henkilö.
  • Asioijien välillä on oltava vähintään kahden metrin turvaväli. Jos sää sallii, voitte piirtää jonotusmerkit asfalttiin liidulla.
  • Voitte toimittaa ruokakasseja ruoka-avun asiakkaiden ovelle sovittuna aikana avun saajan kotioven ulkopuolelle silloin, kun avun saaja kuuluu riskiryhmään tai kun hänellä on flunssaoireita.
  • Pakatkaa ruuat valmiiksi kasseihin. Pakkaamalla vältetään jonojen syntyä ja ruokien tarpeetonta koskettelua.
  • Voitte tarvittaessa jakaa ruokaa useammassa pisteessä, jotta jonoja ei muodostu.
  • Varmistakaa myös, että vapaaehtoiset eivät osallistu mihinkään ruoka-aputoimintaan silloin, kun hänellä on flunssaoireita eikä kahteen päivään oireiden päättymisen jälkeen.

Muut muistettavat asiat

  • Poikkeusoloissakin on erityisen tärkeää huolehtia kylmä- ja kuumaketjujen katkeamattomuudesta. Käyttäkää siis kylmälaukkuja tai lämpöä säilöviä laatikoita.
  • Vapaaehtoisia suojaa tapaturmavakuutus.

Uudelle vapaaehtoiselle soveltuvat tehtävät

Uusi vapaaehtoinen toimii aina yhdessä kokeneemman vapaaehtoisen kanssa. Uusi vapaaehtoinen voi esimerkiksi:

  • Noutaa ja kuljettaa lahjoitettuja ruokia
  • Purkaa, kantaa ja hyllyttää ruokia
  • Laskea ja lajitella ruokia
  • Pakata ruokakasseja
  • Ohjeistaa ruoka-apua hakevat pitämään ryhmäkoot alle 10:ssä henkilössä ja huolehtimaan riittävistä turvaväleistä
  • Kertoa poikkeustoimista ja niiden syistä ruoka-apua hakeville ihmisille
  • Viedä ruoka-apua kotiin.

Lisätietoja ja apua ongelmatilanteisiin saatte ensisijaisesti oman piirinne ruoka-avusta vastaavalta työntekijältä.