Koulutukset ja toimintamahdollisuudet

Eeva Anundi
Kuvaaja: Eeva Anundi
"Punaisen Ristin kattavasta koulutustarjonnasta löytyy erilaisia hyvinvointia ja terveyttä edistäviä kokonaisuuksia"
Eeva Anundi
Kuvaaja: Eeva Anundi
"Omaishoitajaperheille järjestetään monipuolisesti luontolähtöistä toimintaa"

KOULUTUKSET VAPAAEHTOISILLE

Ystävätoiminnan peruskurssi
Ystävätoiminnan peruskurssilla saat perustiedot Suomen Punaisesta Rististä, ystävätoiminnasta ja Punaisen Ristin vapaaehtoisena toimimisesta. Kurssin jälkeen pääset mukaan toimintaan ottamalla yhteyttä piirisi omaishoitajien tukitoiminnan suunnittelijaan.

Ystävänä omaishoitoperheelle -kurssi
Vapaaehtoinen ymmärtää omaishoitajuuden käsitteen ja hän hahmottaa omaishoitajat osana suomalaista yhteiskuntaa. Vapaaehtoisella on käsitys, minkälaista toimintaa Suomen Punainen Risti tarjoaa omaishoitajille. Vapaaehtoinen saa erityisosaamisen toimia vapaaehtoisena omaishoitajien tukena.

Kurssi on suunnattu ystävätoiminnan peruskurssin käyneille vapaaehtoisille tai jo toiminnassa mukana oleville vapaaehtoisille, jotka haluavat lisätietoa omaishoitajuudesta ja valmiuksia toimia omaishoitoperheiden tukena. Lisäksi kurssia voidaan tarjota täydentävänä koulutuksena esim. ystävävälittäjille ja oppilaitoksille. Kurssi on luettavissa SPR-oppimateriaaleissa.

Ryhmänohjaaja -koulutus
Myöhemmin voit parantaa myös ryhmänohjaajan taitojasi ryhmänohjaaja -koulutuksella. Koulutus antaa perustietoja ryhmän ohjaamisesta sekä vinkkejä ryhmän toimintaan. Opit myös hyödyntämään toiminnallisia menetelmiä.

Luonto osaksi hyvinvointia -koulutus
Voit kouluttautua myös Luonto osaksi hyvinvointia -kouluttajaksi. Saat valmennuksen sekä tarvittavat koulutusmateriaalit oman piirisi omaishoidon suunnittelijalta tai sosiaalipalvelusuunnittelijalta. 

Hoito ja huolenpito kotona -koulutus
Terveydenhuollon ammattilaisena voit kouluttautua Hoito ja huolenpito -kouluttajaksi. Koulutus sisältää ajankohtaista tietoa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä. Koulutuksia toteutetaan sekä kasvokkaisena että verkkototeutuksena.

Minustako kouluttaja?
Suomen Punaisen Ristin vapaehtoisia toimijoita kouluttavat järjestön omat osaston tai piirin valitsemat kouluttajatehtäviin soveltuvat henkilöt. Mikäli sinulla on kiinnostusta kouluttajan tehtäviin lue lisää vapaaehtoiskouluttajan tehtävistä ja kouluttajapolusta.

Sinulla on myös mahdollisuus ohjata koulutuksia ja kursseja omaishoitajille.

KOULUTUKSET OMAISHOITAJILLE

Hoito- ja huolenpito kotona
Kurssilla saat tietoa kotihoidossa tarvittavista käytännön taidoista, muun muassa terveyden ylläpitämisestä ja edistämisestä sekä sairauksista ja niiden hoidosta. Kurssilla luodaan katsaus myös hätäensiapuun, kotitapaturmiin ja niiden ehkäisyyn sekä tutustutaan yhteiskunnan tarjoamiin sosiaali- ja terveyspalveluihin. Kurssi suunnitellaan kohderyhmäkohtaisesti.

Omaishoitaja ja hoidettava terveydenhuollon asiakkaana
Kurssin tavoitteena on lisätä omaishoitajan ja hoidettavan tietoa terveydestään, hyvinvoinnistaan ja toimintakyvystään. Kurssilla vahvistetaan valmiuksia terveydenhuollossa asiointiin. Kurssikokonaisuus toteutetaan kahtena tai kolmena kertana.

Hyvinvointia arkeen
Kurssi sisältää eri liikuntamuotoihin tutustumista, tietoa eri terveyteen ja hyvinvointiin liittyvistä teemoista sekä muun muassa fyysisen kunnon alku- ja seurantamittauksen. Kurssi suunnitellaan kohderyhmäkohtaisesti. Kurssikokonaisuus koostuu useammasta muutaman tunnin mittaisesta tapaamiskerrasta.

Koti- ja vapaa-ajan tapaturmien ehkäisy
Mitä vaaranpaikkoja kodista löytyy? Minne palovaroitin kannattaisi asentaa? Koulutus johdattaa ajatukset arjen turvallisuuteen ja siihen, miten tapaturmia voidaan ehkäistä elämän eri tilanteissa.

Hyvinvointipäivät
Jokainen tarvitsee toisinaan aikaa virkistäytymiseen ja itsensä hemmotteluun. Punaisen Ristin omaishoitajien hyvinvointipäivät tarjoavat virkistäytymisen lisäksi mahdollisuuden tavata muita omaishoitajia ja pohtia omaa jaksamistaan omaishoitajana kouluttajien johdolla.

Mikäli olet kiinnostunut kurssien ohjaamisesta omaishoitajille ja toiminnan kehittämisestä alueellasi ota yhteyttä omaan osastoosi tai aluetyöntekijään.