Terhokerhot - sukupolvien kohtaamispaikat

Terhokerhot ovat Suomen Punaisen Ristin ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton yhteistyössä toteuttamia vapaaehtoisvetoisia, maksuttomia ja kaikille avoimia kohtaamispaikkoja, joihin ovat tervetulleita niin lapset kuin eläkeläiset ja muut aikuiset viettämään kiireetöntä aikaa ja leikkimään yhdessä. Kerhoon voi tulla yksin tai yhdessä perheenjäsenen tai vaikka kummilapsen tai ystävän kanssa.

Tekemistä voi ideoida vapaasti. Terhokerhoissa muun muassa leikitään, pelataan, askarrellaan, retkeillään, luetaan, lauletaan tai ollaan vain yhdessä.

Katso Terhokerho-esittelyvideo:

Kaksi Taavia (lyhyt)

Kaksi Taavia (koko tarina)

Terhokerho - sukupolvien kohtaamispaikka

Eri sukupolvet asuvat nykyään usein kaukana toisistaan, eikä lapsille synny välttämättä luonnollista kohtaamista eri-ikäisten aikuisten kanssa. On myös paljon ikääntyneitä, joiden lapsenlapset asuvat kaukana tai joilla ei ole lapsenlapsia. Terhokerho on paikka, missä eri sukupolvet voivat kohdata leikin, mielikuvituksen, perinteiden vaihdon, yhteisen tekemisen ja kiireettömyyden merkeissä. Keskiössä on leikki. Lasten leikkiaika on tutkimusten mukaan vähentynyt – kuitenkin leikki on ensiarvoisen tärkeää lapsen kehitykselle. Leikki tekee hyvää myös aikuisille!

Vapaaehtoiseksi Terhokerhoon

Etsitkö itsellesi uutta vapaaehtoistehtävää? Haluatko edistää sukupolvien välisiä kohtaamisia ja leikkiä? Pidätkö uusiin ihmisiin tutustumisesta?

Terhokerhon vapaaehtoisena voi toimia kuka tahansa vastuullinen, sukupolvia yhdistävästä toiminnasta ja leikistä innostunut aikuinen. Alaikäinen voi toimia vapaaehtoisena yhdessä aikuisen kanssa. Vapaaehtoisia on paikalla aina vähintään kaksi, jolloin vastuun jakaminen onnistuu ja vertaistuki on lähellä. Vapaaehtoisjoukko pyritään saamaan suureksi, jotta vastuukertoja ei tule yhdelle vapaaehtoiselle liikaa toimintavuoden aikana.

Voit ryhtyä Terhokerho-vapaaehtoistoiseksi koska tahansa. Tiedustele oman paikkakuntasi SPR:n osastosta tai MLL:n yhdistyksestä onko alueella Terhokerhoja. Jos alueellasi ei vielö ole Terhokerhoa, mutta olet innokas perustamaan sellaisen, olethan yhteydessä SPR:n paikallisosastoon.

Järjestämme vapaaehtoisuudesta kiinnostuneille maksuttomia leikkilähettikoulutuksia eri puolella Suomea. Leikkilähettikoulutuksessa saat hyviä vinkkejä kerhon toimintaan ja ohjaamiseen sekä roppakaupalla vertaistukea ja iloista leikkimieltä! Vapaaehtoisia leikkilähettejä koulutetaan sekä SPR:n että MLL:n piireissä. Leikkilähettikoulutus on suositeltava, muttei pakollinen Terhokerhojen vapaaehtoisille. 

Miten perustamme oman Terhokerhon?

Terhokerhon perustaminen on yksinkertaista. Mukaan pääsee keskustelemalla oman osaston ystävätoiminnasta vastaavaan henkilön kanssa ja sopimalla kerhon perustamisesta. Oman osastosi yhteystiedot löydät täältä. Myös alueellisten piiritoimistojen henkilökunta auttaa Terhokerhojen perustamisessa. Terhokerhon tilana voi olla esimerkiksi koulu, kirjasto, MLL:n perhekahvila, SPR:n osaston tila tai jokin muu vastaava tila.

Kun kerholla on osaston tuki ja sille on löytynyt vastuuhenkilöt sekä sopiva tila, on kerho valmis aloittamaan. Terhokerhojen perustamisen tueksi on tuotettu erilaista materiaalia, jonka löydät tämän sivun alareunasta.

Terhokerhojen taustalla Koko Suomi leikkii -hanke 

Koko Suomi leikkii oli Suomen Kulttuurirahaston käynnistämä ja rahoittama kolmevuotinen (2014–2016) suurhanke, jonka tavoitteina oli innostaa kaikenikäisiä suomalaisia leikkimään sekä perustaa Terhokerho Suomen jokaiseen mannerkuntaan. Terhokerho-nimi tulee Suomen Kulttuurirahaston tunnuksessa olevasta tammesta. Hankkeen toteutuksesta vastasivat yhteistyössä Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja Suomen Punainen Risti.

Lisätietoa:

Leikkivinkkejä, artikkeleita paljon muuta Terhokerhojen omilta verkkosivuilta. Vinkkejä Terhokerhon sisältöihin voi etsiä leikkipankista.

Varpu Salmenrinne, varpu.salmenrinne@punainenristi.fi, p. 040 352 0772 sekä Suomen Punaisen Ristin piiritoimistojen sosiaalitoiminnoista vastaavat henkilöt. Piirien yhteystiedot löydät täältä.