Ensiapuryhmä

"Ensiapuryhmä on päivystänyt 1950-luvulta alkaen vuosittain kymmenissä alueen urheilu- ja muissa yleisötapahtumissa. Ylärivi vasemmalta oikealle: Ensiaputeltta PM-pyöräilyn ensiapupäivystyksessä 15.7.1983, Impivaaran juoksu -urheilutapahtuma syksyllä 1985, koiranäyttely kesällä 2015 ja metallimusiikkitapahtuma Steelfest kesällä 2017. Alarivi vasemmalta oikealle: Hyvinkään seurakunnan rippileiri kesällä 2017, Motocrossin SM-kilpailut Hyvinkään Vauhtipuistossa 13.5.2017 ja Willan joulutivoli 22.12.2017. Ensiapuryhmän vapaaehtoiset osallistuvat myös Punaisen Ristin Helsingin ja Uudenmaan piirin yhteisiin ensiapupäivystyksiin alueen suurissa yleisötapahtumissa. Alhaalla oikealla Hyvinkään ensiapuryhmän vapaaehtoiset Helsingin Hartwall-areenalla Cirque du soleil -sirkusnäytöksen ensiapäivystäjinä 7.8.2017."
"Ensiapuryhmäläiset harjoittelevat ensiaputaitoja säännöllisesti ryhmäilloissa ja joskus myös Punaisen Ristin valtakunnallisilla ja alueellisilla leireillä. Ylärivi: Vasemmalla kuva Punaisen Ristin ensiapuryhmien talvileiriltä Inarista maaliskuussa 1961, kuvan edessä itse tehtyä ahkiota vetää Hyvinkään ensiapuryhmän jäsen. Keskellä kuva Hyvinkäällä järjestetyltä alueelliselta talvileiriltä maaliskuussa 1984. Oikella vieraileva lääkäri luennoi ryhmäillassa motocross-uhreilussa tyypillisistä vammoista vuonna 1985. Alarivi: Kuvia ensiapuryhmän ryhmäilloista vuosilta 2017-2018. Ryhmäilloissa on harjoiteltu muun muassa auttamista sairauskohtaustilanteissa, avaruuslakanan käyttöä autettavan kylmettymisen ehkäisemiseksi, elvyttämistä sekä radiopuhelinten käyttöä."
"Hyvinkään osaston ensiapuryhmä voitti ensiavun Suomen Mestaruuden Mikkelin kisoissa vuonna 1992 ja edusti Suomea ensiavun EM-kisoissa Itävallassa vuonna 1993 (sijoitus 12/26 osallistujaa). "
"Hyvinkään ensiapuryhmä on osallistunut useisiin suuronnettomuusharjoituksiin sekä järjestänyt alueella ensiapunäytöksiä. Vasemmalla Helsingin Sanomissa julkaistu kuva suuronnettomuusharjoituksesta, jonka Suomen Punaisen Ristin Helsingin ja Uudenmaan piiri ja VR järjestivät 11.4.1961 Hyvinkäällä. Harjoituksessa lavastettiin kahden junan yhteentörmäys ja yli 70 ihmisen loukkaantuminen. Tapahtumaan osallistui 320 henkilöä, mukaan lukien Hyvinkään osaston ensiapuryhmä. Oikealla kuva Hyvinkään osaston järjestämästä ensiapunäytöksestä 30.5.1985 Hyvinkään kirjastoaukiolta. "
"Hyvinkään osasto on järjestänyt alueella ensiapukursseja vuodesta 1953 alkaen. Yllä kuvat osaston järjestämiltä ensiapukursseilta 19.11.1953 (vasemmalla) ja 25.11.1966 (oikealla). Osasto järjesti ensiapukoulutusta myös Hyvinkään yhteiskoulun 4. ja 5. luokkien oppilaille 1950- ja 1960-luvuilla. Tämä toimintamuoto loppui peruskoulu-uudistuksen ja terveyskasvatuksen opetuksen lisääntymisen myötä. 1980- ja 1990-luvuilla osasto järjesti kursseja yhteistyössä Hyvinkään kansalaisopiston kanssa. 2000-luvulla osastolla ei ole ollut käytössään omaan ensiapukouluttajaa, mutta vielä 2000-luvun alussa ensiapuryhmäläiset avustivat kansalaisopiston järjestämien kurssien harjoituksissa. Keväällä 2018 osasto järjesti vuosien tauon jälkeen ensiapukurssin Hyvinkäällä yhteistyössä toisen osaston ensiapukouluttajan kanssa. [kuva lisätään myöhemmin]"

Ensiapuryhmän ryhmäilloissa harjoitellaan ensiaputaitoja ja muita ensiapupäivystäjille hyödyllisiä taitoja, kuten radiopuhelinten käyttöä, suunnistusta ja ryhmän johtamista. Ennakkotaitoja ei tarvita, kaikki ovat tervetulleita mukaan.

Osa ensiapuryhmäläisistä toimii myös vapaaehtoisina ensiapupäivystäjinä Hyvinkään yleisötapahtumissa (mm. Hyvinkään Ringeten kotiotteluissa, Motocross-kilpailuissa ja Hyvinkään kaupungin ja seurakunnan yleisötapahtumissa) ja Helsingin ja Uudenmaan piirin alueellisissa yleisötapahtumissa (mm. Hartwall-areenan konsertit ja jääkiekko-ottelut sekä Messukeskuksen suurtapahtumat). Päivystäjänä toimiminen edellyttää vähintään 18 vuoden ikää, aktiivista osallistumista ryhmäiltoihin sekä päivystyspalvelukurssin suorittamista.

Ensiapuryhmän harjoitusiltoihin osallistuminen ei kuitenkaan edellytä sitoutumista ryhmän toimintaan. Voit hyvin piipahtaa halutessasi myös yksittäisessä ryhmäillassa oppimassa ensiapua yksittäiseen aiheeseen liittyen. Tervetuloa mukaan!

Ensiapupäivystystoiminnasta lisätietoja: www.punainenristi.fi/tule-mukaan/ensiapu-ja-valmiustoimintaan

Kysy lisää: hyvinkaa@osasto.punainenristi.fi