Harri Jokiranta

Harri Jokiranta

 

Ehdolla hallitukseen

 

  • Millä tavalla Punaisen Ristin pitäisi nyt vaikuttaa yhteiskunnassa?
    Kansallisen katastrofivalmiuden ja katastrofityön vahvistaminen viranomaisyhteistyönä, järjestöjen yhteistyönä ja kansalaistoimintana (luonnon katastrofit ja humaaninen hätä). Kansalaisyhteiskunnan erilaisuuden sietokyvyn vahvistaminen sekä humanitaarisen tuen ja avun organisoiminen alueellisesti ja paikallisesti. Poikkeusolojen ja poikkeustilanteiden arjen selviytymisessä tarvittavan tieto-taidon ja toimintojen organisoinnin kehittäminen.

 

  • Mitä vaikutuksia näet koronapandemialla olevan maailmanlaajuisesti?
    Humanitaarisen avun tarve kasvaa erityisesti alueilla, joissa elinolosuhteet ovat heikommat. Eriarvoistuminen kansalaisten ja valtioiden välillä kasvaa pandemian vaikuttaessa kansalaisten terveyteen, sosiaalisiin suhteisiin ja toimeentulon edellytyksiin. Maailmantalouden epävakaus voi myös lisätä kansallisia kriisejä, kun arjen epävakaus kasvaa. Viranomaisyhteistyön ja poliittisen päätöksenteon merkitys ja tarve kansallisvaltiot ylittävään (globaaliin) yhteistyöhön kasvaa.

 

  • Millaisia mahdollisuuksia ja haasteita Suomen Punaisen Ristin toiminnalla on tulevien kolmen vuoden aikana?
    Kansalaisjärjestötyön vahva osaaminen ja nopeasti reagoiva toimintakulttuuri ovat pääoma toiminnan edelleen kehittämisessä. Järjestörakenteen maantieteellinen kattavuus ja kansainvälisyys ovat hyvä toiminnan perusta ja kiinnostava mahdollisuus jäsenistölle ja vapaaehtoisille. Järjestöaktiivisuuden yleinen heikkeneminen ja ikärakenteen kehitys ovat haasteita. Talouden kantavuus rahoitusympäristön ja jäsenmäärien muuttuessa turvattava. Epävakauden ja –varmuuden kasvu kotimaassa ja globaalisti.

 

  • Minkälaista koko järjestöä hyödyttävää osaamista tai millaisia vahvuuksia toisit hallituksen työskentelyyn?
    Toiminnan ja talouden yhteyden näkökulma. Paikallisen, alueellisen ja kansallisen sekä pohjoismaisen ja eurooppalaisen sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmän tuntemus. Julkisen (julkishallinnon), järjestöjen ja yksityisen palvelutuottajan tuntemus sekä kokemus käytännön kumppanuudesta. Yhteiskuntatieteellisen opetuksen, tutkimuksen ja kehittämistoiminnan (erityisesti sosiaalitieteet) verkostot ja käytännön yhteistyön kokemus. Toimija-, päätöksenteko ja asiantuntijaverkostot.

 

  • Paljonko voit käyttää aikaa tehtävään, johon olet ehdolla, ja mahdollistaako elämäntilanteesi ajankäytön myös arkena?
    Määrällisesti ajankäyttö hallituksen tehtäviin on nykyisen työtehtäväni ja elämäntilanteeni puitteissa soviteltavissa kohtuudella. Hallituksen työskentelyn vaatimaa työpanosta voin sijoittaa hyvin viikolla arki-iltoihin ja viikonloppuihin. Arkipäivien osalta työajan käyttö on luonnollisesti soviteltavissa erikseen suhteessa kulloiseenkin työtilanteeseen sekä hallituksen työskentelymuotoihin ja kokouskäytäntöihin (esim. etäkokoukset).

 

  • Kuinka Punaisen Ristin vapaaehtoistoimintaa tulisi kehittää?
    Kun vapaaehtoistyön merkitys kasvaa, toimintaan osallistumisen helpottaminen ja moninaisen vapaaehtoistyön ja –toiminnan näkyväksi tekeminen on välttämätöntä. Toiminnassa mukana olevien huomioiminen ja osallistumisen tukeminen toiminnan aikana paikallisosastoissa sekä piirien ja keskustoimiston eri toimenpiteillä. Vapaaehtoistyön ja viranomaistoiminnan yhteistyön vahvistaminen ja systemaattisuus antavat toiminnalle pitkäjänteisyyttä ja ennustettavuutta vapaaehtoistoimintaan osallistuville.

 

  • Kuinka Suomen Punaista Ristiä tulisi kehittää?
    Vahvistaa roolia kansalaisjärjestönä. Toiminnan ja talouden tasapaino. Keskustoimiston ja piirien tehtäväjaon ja vastuiden tarkistaminen. Piirien ja osastojen ominaispiirteiden vahvistaminen ja alueellisen erilaisuuden hyödyntäminen. Järjestöyhteistyön kokoaja alueilla. Tukea järjestöjen ja julkisen kumppanuutta. Aktiivinen kansalaisyhteiskunnan vahvistaminen; rooli sosiaalisen vastuun vahvistajana, auttamisen valmius ja reagointinopeus, kansalaisten uudet väylät osallistua ja vaikuttaa.