Promossa on ainesta - puheenjohtajaksikin

 

Punaisen Ristin luottamustoimissa saa asioita oikeasti tapahtumaan. Oulun osaston aktiivi Jarno Rasinkangas on siitä hyvä esimerkki: osastonsa toiminnan uusille raiteille auttanut mies on aktiivinen promo ja kekseliäs puheenjohtaja samassa pakkauksessa.

Alun alkaen ensiapupromoksi kouluttautunut Rasinkangas on ehtinyt Punaisessa Ristissä moneen. Hän on häärinyt ensiapuryhmänsä promona ja päivystäjänä, ohjannut nuorisoryhmän tapaamisia ja toiminut luottamushenkilönä niin osastossa, piirissä kuin valtakunnallisestikin. Muutama vuosi sitten Rasinkangas huomasi, että oman osaston toimintatavat kaipasivat tuulettamista. Hän päätti pyrkiä osastonsa puheenjohtajaksi ja tuli valituksi. Viime vuoden keväällä promosta tuli myös Oulun piirin varapuheenjohtaja.

– Kun on mukana toiminnassa, tykkää olla paremmin perillä asioista. Ja kun asiat eivät tapahdu itsestään, niin luottamustoimessa näkee, miten ne tapahtuvat, hän kertoo.

– Promokoulutus antaa varmuutta toimia luottamustehtävissä. Sieltä saa eväitä siihen, miten voi tukea toimintaryhmiä ja niiden vetäjiä. Kun tässä myöhemmin olin yliopistossa johtamisen kursseilla, huomasin, että promokurssithan perustuvat ihan tieteellisesti tutkittuun tietoon – esimerkiksi siitä, miten vapaaehtoisia motivoidaan, Rasinkangas toteaa.

Puheenjohtajapromo osaa kiittää ja kannustaa

Ensimmäinen vuosi osaston puheenjohtajana oli rankka ja opeteltavaa riitti. Pian joukkoon saatiin kuitenkin lisää auttavia käsiä: osastoon palkattiin työntekijä ja puheenjohtajan työpariksi löytyi osaava ja innokas tiedottaja Sanna Tuorila, promo hänkin. Nopeasti osaston arki ryhtyi rullaamaan kevyemmin ja toimintaryhmiin alkoi virrata uutta väkeä.

Tuoreita vapaaehtoisia Rasinkangas on rohkeasti usuttanut tarttumaan vastuullisiin tehtäviin.

– Viime vuonna kun kysyttiin vapaaehtoisilta, että miten he ovat päätyneet tehtäviinsä, niin suuri osa sanoi, että Jarno houkutteli tai käski, hän nauraa.

Puheenjohtajana promo Rasinkangas on ottanut asiakseen huolehtia siitä, että uudet tulijat myös jaksavat tehtävissään. Hän on yhdessä osaston tiedottajan kanssa ideoinut monia tapoja kiittää aktiivisia tekijöitä aina tilaisuuden tullen: Nälkäpäivän jälkeen keräyksen järjestäjille järjestettiin yhteinen ruokailu. Samoin vuoden lopuksi kaikille toimintaryhmien vetäjille tarjottiin yhteinen ateria ja heille ojennettiin Solferinon muisto -teoksen sisältävät joulupaketit kiitokseksi menneestä vuodesta. Vastikään osasto hankki muitakin Punaisen Ristin tuotteita annettaviksi pieninä kiitoslahjoina tarpeen tullen. Pari kertaa vuodessa toimintaryhmien vetäjille järjestetään omat iltamat, jotka tarjoavat aktiiveille paitsi uusimman tiedon järjestön tapahtumista, myös tilaisuuden ottaa rennosti ja vaihtaa kuulumisia keskenään. Ja perinteisiä Punaisen Ristin ansiomerkkejäkin on anottu vapaaehtoisille aina, kun mahdollista.

– Mutta ihan yksinkertainen julkinen kiitos ja mukavat sanat usein riittävät. Niistä tunnutaan tykkäävän, Rasinkangas pohtii.

Mieltä lämmittävän kiitoksen itselleen Jarno Rasinkangas sai, kun hänet palkittiin Punaisen Ristin vuoden promona nelisen vuotta sitten. Aktiivinen promo haluaa pitää osastonsa pyörät yhä pyörimässä ja aikoo pistää myös puheenjohtajan pestin kiertämään, kun oma kausi vuoden kuluttua päättyy. Seuraava tavoitekin on jo selvä: puheenjohtajaksi ryhtyneestä promosta tulee seuraavaksi järjestökouluttaja.