Promo aalloilla tuo osastoon ekstraa

 

Monen vapaaehtoisen kalenteri tyhjenee kesäksi. Ensiapupäivystäjillä asia on toisin ja Caritas-palveluveneen vapaaehtoisilla ihan päinvastoin: vapaaehtoiseksi vesille on suorastaan tunkua.

Caritas-promoksikin nimitetty Jessi Vuorinen auttaa kesällä merellä ja talvella Aurajoen osaston ensiapuryhmässä. Ehtivä ensiapupromo järjestää ryhmänsä arkeen kaivattua säpinää.

Vesille vapaaehtoisen mieli – talvellakin

Kesällä Punaisen Ristin palveluvene Caritas päivystää Saaristomerellä auttamassa vesillä kulkijoita ja saaristolaisia. Tarvittaessa vene avustaa myös viranomaisia esimerkiksi kuljetuksissa ja pelastustehtävissä. Kaikki veneellä ovat vapaaehtoisia: neljästä päivystäjästä kaksi on maallikoita, kaksi terveydenhuollon ammattilaisia. Viime vuosina päivystysvuoroihin on ollut niin paljon halukkaita, että Vuorinenkin viettää kesäisin Caritaksen kannella vain viikon. Se aika voi olla täynnä toimintaa – tai verkkaista oleilua veneen kelluskellessa laiturissa. Vuorisen mielestä tyypillistä päivää Caritaksella ei ole.

– Se voi olla rankkaa. Riippuu ammattilaisista, kuinka paljon vapaaehtoinen saa tehdä. Riippuu myös viikosta, esimerkiksi juhannusviikko on kiireinen, Vuorinen sanoo. – Täytyy olla tosi sopeutuvainen, sillä siinä veneessä asutaan koko viikko. Ensiapua annetaan veneessä tai saaressa eikä maalla. Olen oppinut tosi paljon, ensin maallikkona ja sitten ammattilaisena, hammaslääkärinä työskentelevä Vuorinen kertoo. – Oikeastaan kaikki tehtävät ovat veneellä aina uusia.

Epävirallisen Caritas-promon tittelin Vuorinen on saanut siksi, että myös suuri osa ensiapupromon talvesta kuluu Caritaksen toimintaa tilastoidessa, seuraavaa kesää suunnitellessa ja erilaisissa kehitystyöryhmissä istuessa. Alkukeväästä ryhdytään rekrytoimaan seuraavan kesän päivystäjiä. Uutta väkeä on Vuorisen mielestä helppo houkutella mukaan omista kokemuksista kertomalla.

– Siinä yhdistyy kaksi harrastusta: veneily ja ensiapu – voiko olla parempaa? Ja on tosi kivaa, että siellä saaristossa ollessa voi auttaa muita, hän hehkuttaa.

Promo auttaa ryhmän irti arjesta

Aurajoen osaston ensiapuryhmässä oman promon Caritas-harrastuksesta ei olla mustasukkaisia. Ehtiväisestä ja hyvin verkostoituneesta Vuorisesta on ollut ryhmälleen paljon hyötyä ja ennen kaikkea iloa. Promo järjestää porukalle tuon tuostakin toimintaa ja tempauksia, jotka tuovat vapaaehtoistyöhön uutta säihkettä.

– Olen tehnyt kaikkea, mikä ei liity tavallisten ryhmäiltojen vetämiseen, kaikenlaista ’ekstraa’, Vuorinen kertoo. – Olen esimerkiksi järjestänyt vierailuja: olemme käyneet hätäkeskuksessa ja lääkärihelikopteri Medi-Helissä. Sitten olen järjestänyt talvileirejä, joille on kutsuttu väkeä naapuriosastoista ja –piireistä. Ajatuksena on tutustua ja järjestää rentoa yhdessäoloa, mutta myös ensiapua harjoitellaan, hän selittää.

Osaston ensiapuryhmän vetäjällä Jarno Laivolalla on Vuorisesta vain hyvää sanottavaa.

– Esimerkiksi kun ensivastekoulutetuilla ei ole ollut meillä piirissä harjoittelurinkiä, Jessi otti asiakseen kutsua koulutetut ryhmäiltaan, Laivola kertoo. – Jessi on promona hyvä siinä, että hän tarttuu asioihin ja on oma-aloitteinen. Hän on itse päättänyt, että tehdään esimerkiksi vierailu, ja vienyt asioita aktiivisesti eteenpäin, vetäjä kehuu työpariaan.

Tulevan talven ensiapuleiri on jo suunnitteilla. Sitä ennen Jessi Vuorinen ehtii vielä tuoda lisäväriä ensiapuryhmän tapaamisiin: luvassa on vierailu rajavartiolaitoksen Super Puma –helikopteriin. Ja vaikka kesä on vasta vaihtunut syksyksi ja merivedet viilenneet, pian promon ajatukset ovat jo seuraavassa kesässä ja vesillä.