Miten voit auttaa Ukrainan kriisin uhreja Turussa?

Suomen Punainen Risti
Kuvaaja: Suomen Punainen Risti

Kiitos, kun haluat auttaa kanssamme Ukrainan kriisin uhreja!
Päivitämme tälle sivulle tietoa erilaisista auttamistavoista Turussa. Huomaa, että edellytämme kaikilta toimintaan osallistuvilta SPR Varsinais-Suomen piirin järjestämän vapaaehtoisperehdytyksen käymistä.
*PÄIVITETTY 9.5.2022*

  LAHJOITA:

  • Turussa kerätään materiaalista apua Ukrainan kriisin johdosta Suomeen saapuneiden auttamiseksi Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän, Turun kaupungin ja Punaisen Ristin yhteisessä Avustuspisteessä.

   Avustuspiste on avautunut Itäharjulle osoitteeseen Rautakatu 10. Lahjoituksia voi tuoda Avustuspisteeseen maanantaisin klo 9–18 ja tiistaisin klo 10–14. Avustuspisteeseen on sisäänkäynti Ilmarisenkadun puolelta.  

   Lahjoituksena otetaan vastaan (lista päivitetty 9.5.2022): 

   - Avaamattomia hyväkuntoisia hygieniatarvikkeita (shampoo&hoitoaine, lasten/vauvojen pesuaineet, deodorantti - myös miesten, kosteusvoide, huulirasva, laastarit, haavanpuhdistusaine, terveyssiteet, tamponit, puhdistuspyyhkeet)
   - Ensiapulaukkuja
   - Hyväkuntoisia lasten ja aikuisten polkupyöriä, uusia pyöräilykypäriä
   - Kahvinkeittimiä, vedenkeittimiä, jatkojohtoja
   - Kattiloita, paistinpannuja, uunivuokia
   - Koronatestejä 
   - Kuivaruokaa ja säilykkeitä (etenkin kahvi, tee, sokeri, riisi, liha- ja kalasäilykkeet, hedelmäsäilykkeet, mausteet, kuivahiiva, öljy, jauhot, makeiset, keksit, smoothiet, mehut, äidinmaidonkorvike)
   - Lasten koulu- ja kerhoreppuja
   - Leivinpaperia ja tuorekelmua
   - Palloja, mailoja, frisbejä, shakkilautoja ja muita harrastusvälineitä
   - Paristot AA ja AAA
   - Perunanuijia / survimia, raastimia, termospulloja
   - Pienten koirien ruokaa, kissanruokaa
   - Pistorasiaan laitettavat yövalot
   - Siivoustarvikkeita, käsitiskiainetta, pyykinpesuainetta, pesuvateja
   - Uusia tyynyjä ja peittoja
   - Vihkoja, lyijykyniä, kumeja, teroittimia, penaaleja
   - Virkkuukoukkuja, neulepuikkoja, villalankaa käsitöihin, ompeluneuloja, ompelulankaa
   - Vispilöitä, taikinakulhoja
   - WC-paperia

   Jotta lahjoituksia voidaan antaa eteenpäin tarvitsijoille, on tärkeää, että ne ovat hyväkuntoisia ja puhtaita.
   HUOM! Vaatelahjoituksia ei tällä hetkellä voida ottaa vastaan.
   Tilanteen muuttuessa siitä kerrotaan Avustuspisteen verkkosivuilla.  

   Lahjoittamisesta voi kysyä tarkemmin sähköpostitse avustuspisteturku@evl.fi tai puhelimitse 040 341 7600. Puhelinnumero vastaa maanantaista perjantaihin klo 9–15.  

   Tarkemmat tiedot lahjoitustilanteesta osoitteesta avustuspisteturku.fi. 
    
   Avun hakeminen: Materiaalista apua tarvitseville ukrainalaisille Avustuspiste on avoinna tiistaisin klo 14–18 sekä keskiviikkoisin ja torstaisin klo 9–15. Apua voi hakea maanantaista 4.4. alkaen. 

  • Jos haluat tarjota asuntosi tai palvelusi käyttöön Ukrainan kriisistä kärsiville, voit jättää ilmoituksen Suomen Punaisen Ristin ja Maahanmuuttoviraston yhteisen Infopisteen kautta.
  • Lahjoita Suomen Punaisen Ristin katastrofirahastoon!
   Rahalahjoitus on tällä hetkellä tehokkain tapa auttaa Ukrainan kriisistä kärsiviä.
   Voit lahjoittaa keräykseen haluamasi summan MobilePaylla numeroon 66588 tai verkkopankissa suoraan KatastrofirahastoonKeräysvarat menevät Suomen Punaisen Ristin Katastrofirahastoon. Ukrainassa Punainen Risti toimittaa kriisin uhreille mm. vettä, ruokaa, suojaa, lääkkeitä ja terveyspalveluita sekä auttaa kadonneiden etsinnässä.
  • Mikäli haluat kutsua SPR:n lipaskerääjät mukaan tapahtumaasi tai haluat saada keräyslippaita vaikkapa työpaikallesi, lähetä meille sähköpostia osoitteeseen turku(at)sprturku.fi

  TULE VAPAAEHTOISEKSI:

  • Osastomme avustustehtävät Ukrainan kriisistä kärsivien auttamiseksi ovat alkaneet. Tulevat tehtävät vaihtelevat sitä mukaa kuin ihmisiä saapuu Varsinais-Suomeen, mutta ne ovat esimerkiksi hätämajoituspaikkojen perustamista (huonekalujen kokoamista, siivoamista yms.), ruokahuoltoa, harrastustoiminnan ohjaamista lapsille ja aikuisille tai vaikkapa ihmisten opastamista Turussa liikkumisessa.
   Jos olet kiinnostunut avustustehtävistä, täytä tietosi Oma Punainen Risti-sivustolle ja ilmoittaudu vapaaehtoistehtäviin tämän linkin kautta!
   Voit myös etsiä Omasta tietojen syöttämisen jälkeen ryhmän "Turku: Ukrainan kriisistä kärsivien auttaminen." Tiedotamme tässä ryhmässä kaikista tehtävistä.
   Jos haluat lisätietoa, ole yhteydessä sähköpostilla: valmius(at)sprturku.fi
    
  • Turun vastaanottokeskuksen avuntarve on kasvanut, ja tällä hetkellä vapaaehtoistehtäviä on tarjolla kolmessa eri vuorossa arkisin ja viikonloppuna. Tällä hetkellä vastaanottokeskuksessa tarvitaan vapaaehtoisia mm. leikkinurkan vetäjiksi ja asioinnissa avustajiksi.  
   Tehtäviin ilmoittaudutaan Oma Punainen Risti-sivustolta löytyvän Hupsis-linkin kautta. Mikäli olet uusi vapaaehtoinen, täytä ensin tietosi Oma Punainen Risti-sivustolle (linkki yllä) ja ilmoittaudu sen jälkeen tehtävään Hupsis-linkin kautta. 
    
  • Lähde vapaaehtoiseksi SPR Ruissalon osaston vetämään Pansion vastaanottokeskuksen naistenkerhoon! Kerhossa tehdään naisten kanssa käsitöitä, juodaan kahvia ja teetä, opetellaan suomen kielen alkeita ym. Mukaan kaivataan myös lasten viihdyttäjiä eli vapaaehtoisia piirtämään tai askartelemaan lasten kanssa, jotta äidit saavat omaa aikaa. Naistenkerho kokoontuu tiistai-ltaisin. Lisätietoja naistenkerhon toiminnasta saat kerhon koordinaattorilta Heliltä naistenkerho.ruissalo(at)rednet.redcross.fi

  OSALLISTU KOULUTUKSIIN:

  • Löydät ajankohtaisia koulutuksia uusille vapaaehtoisille sekä Ukrainan kriisissä auttamiseen liittyen klikkaamalla tätä linkkiä.