KORONAPANDEMIA

SPR Turun osaston arkisto
Kuvaaja: SPR Turun osaston arkisto
Tältä sivulta löydät tietoa Punaisen Ristin toiminnasta Turun kaupungin alueella koronapandemian aikana. Sivua päivitetään tilanteen muuttuessa.
*päivitetty 25.8.2020*
 
 

MITEN VOIN AUTTAA?

 
IKÄIHMISTEN TAVOITTELU PUHELIMITSE
Tällä hetkellä teemme yhteistyössä Turun kaupungin kanssa puhelimitse yli 70-vuotiaiden ikäihmisten tavoittelua hyvinvoinnin varmistamiseksi
.
Puheluiden tarkoituksena on mm. tiedustella ikäihmisiltä heidän vointiaan sekä mahdollista palvelujen tarvetta. Kaikille soittotoimintaan osallistujille vapaaehtoisille järjestetään koulutus tehtävään.
Puhelut tehdään tällä hetkellä vapaaehtoisten omilla puhelimilla, ja soittajan numero piilotetaan puhelun ajaksi.
 

AVUSTAMINEN VARISSUON NÄYTTEENOTTOPISTEELLÄ
Varissuon näytteenottopisteen yhteydessä neuvotaan maskin käytöstä ja jaetaan kaupungin tiedotteita. Tarkoituksena on varmistaa, että tärkeä koronatieto menee myös niille kaupunkilaisille, jotka eivät puhua suomea, ruotsia tai englantia.

Toimintaa on joka arkipäivä kello 10-13. Perehdytämme toimintaan osallistuvat vapaaehtoiset. Vapaaehtoiset saavat tehtävässä tarvittavat suojavälineet.

TIEDOTTEIDEN JAKO
Koronaan liittyvien tiedotteiden ja esitteiden jako on alkamassa eri puolilla kaupunkia Turun kaupungin pyynnöstä.

Vapaaehtoisten jakamia tiedotteita on saatavilla usealla eri kielellä, jotta turvaamme kaikkien tasapuolisen tiedonsaanin. Tiedotteiden jakamiseen tarvitaan lisää vapaaehtoisia! Erityisosaamista ei tarvita, perehdytämme tehtävään.

TERVEYSNEUVONTAPISTE
Olemme aloittamassa terveysneuvonnan Turun kaupungin pyynnöstä.

Perehdytämme toimintaan osallistuvat vapaaehtoiset.
 
SAATTAJATOIMINTA
Turun osaston perusvapaaehtoistyötä on saatot, joissa vapaaehtoinen lähtee ikäihmisen tueksi ja turvaksi asiointireissulle esimerkiksi laboratorioon tai lääkäriin. Monet Turun osaston saattajavapaaehtoiset ovat itse ns. riskiryhmää, joten nyt mukaan kaivataan nuorempia vapaaehtoisia, jotka voivat päiväsaikaan lähteä saattoavuksi! Vapaaehtoistyö sopii hyvin vuorotyöläiselle, opiskelijalle tai kenelle tahansa joka pystyy päivällä irrottautumaan vapaaehtoistyöhön.
HUOM! Ilmoittaudu tähän tehtävään poikkeuksellisesti mukaan sähköpostilla ystavatoiminta@sprturku.fi tai soittamalla 046 920 4142. Et voi ilmoittautua muihin vapaaehtoistehtäviin tämän osoitteen/puhelinnumeron kautta, vaan käytä alla olevaa ilmoittautumislinkkiä.
 
ETÄLÄKSYHELPPI
Etäläksyhelpissä vapaaehtoiset auttavat alakoululaisia läksyjen teossa verkon välityksellä. Etuna on mahdollisuus tehdä vapaaehtoistyötä kotoa käsin. Vapaaehtoiset koulutetaan tehtävään ja käytössä olevan alustan käyttöön. Läksyhelppi-vapaaehtoisena pääset olemaan turvallinen aikuinen koululaiselle! Tehtävässä toimitaan aina parin kanssa.
 
ILMOITTAUDU MUKAAN!
Voit ilmoittautua mukaan vapaaehtoiseksi antamaan keskusteluapua, jakamaan tiedotteita tai terveysneuvontapisteeseen klikkaamalla tätä linkkiä
(avautuu uuteen ikkunaan) ja täyttämällä avautuvan lomakkeen.
Jos olet jo aiemmin ilmoittautunut vapaaehtoiseksi ja haluat nyt muokata ilmoittautumistasi, käy muokkaamassa tietoja saamasi henkilökohtaisen Lyyti-linkin kautta! Voit myös jättää lomakkeen kautta avoimen ilmoittautumisen mahdollisiin tuleviin avustustehtäviin.
 
Mahdolliset muut avustustehtävät voivat tulevaisuudessa olla esimerkiksi avustustarvikkeiden lajittelemista ja pakkaamista tai ruokatoimitusten tekemistä. Varaudumme myös olemaan yhteydessä avustettaviin esim. sähköisten viestikanavien kautta.
 
***
 
Mahdollisiin tehtäviin osallistuminen on vapaaehtoista. Osallistumishetkellä jokaisen on oltava täysin oireeton erilaisista flunssaoireista. Et voi osallistua fyysiseen toimintaan, mikäli olet saapunut ulkomaanmatkalta alle 14 vuorokauden kuluessa tai olet ollut lähikontaktissa epäillyn koronavirustapauksen kanssa.
 
Suomen Punainen Risti organisoi viranomaisilta tulevia avustustoimien pyyntöjä koronaviruspandemian aikana.
 
***
 
TAUSTATIETOA PUNAISEN RISTIN AVUSTUSTOIMINNASTA
 

Koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilanteessa Punainen Risti koordinoi järjestöjen ja spontaanien vapaaehtoisten tehtäviä koko Varsinais-Suomessa. Koordinaatiovastuu perustuu vuonna 2014 Sosiaali- ja terveysministeriön ja SPR:n solmimaan sopimukseen yhteiskunnan häiriötilanteisiin liittyvästä varautumista koskevasta yhteistyöstä. Sisäministeriö ja SPR ovat sopineet vastaavasta yhteistyöstä vuonna 2018.

Suomen Punaisella Ristillä on erilaisia paikallisia ja seutukunnallisia vapaaehtoisryhmiä ja se koordinoi Vapaaehtoista pelastuspalvelua (Vapepa) sekä sen vapaaehtoisia hälytysryhmiä. SPR koordinoi häiriötilanteessa myös muita sosiaali- ja terveydenhuoltoviranomaisten tukena toimivia vapaaehtoisryhmiä. Paikallisesti asiasta voidaan sopia tarkemmin. Sopimusten mukaan vapaaehtoisryhmät voivat olla tukemassa kuntaa silloin, kun kunta järjestää asiointipalveluja riskiryhmille kunnassaan.

***

TIETOA KORONAVIRUKSESTA

Ajankohtaista tietoa koronapandemiasta löydät Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta.