KORONAPANDEMIA

Tältä sivulta löydät tietoa Punaisen Ristin toiminnasta Turun kaupungin alueella koronapandemian aikana. Sivua päivitetään tilanteen muuttuessa.
*päivitetty 23.4.2020*
 
 
MISTÄ VOIN SAADA APUA?
 
 
Punainen Risti on avannut auttavan puhelimen johon voit soittaa jos koronatilanne painaa mieltäsi. Auttavan puhelimen numero on 0800 100 200 ja puhelin palvelee maantantaista perjantaihin klo 9.00-21.00. Puhelimeen soittaminen on sinulle maksutonta.
 

Auttavan puhelimen puheluihin vastaavat koulutetut henkisen tuen vapaaehtoiset, ja kaikki keskustelut ovat luottamuksellisia.

***

MITEN VOIN AUTTAA?
 
Suomen Punainen Risti organisoi viranomaisilta tulevia avustustoimien pyyntöjä koronaviruspandemian aikana. Turun kaupungin alueella avustustehtävät ovat tällä hetkellä pääosin puhelimitse ikäihmisille annettavaa keskusteluapua. Puhelut tehdään tällä hetkellä vapaaehtoisten omilla puhelimilla, ja soittajan numero piilotetaan puhelun ajaksi.
 
Voit ilmoittautua mukaan vapaaehtoiseksi antamaan keskusteluapua tai tuleviin avustustehtäviin klikkaamalla tätä linkkiä (avautuu uuteen ikkunaan) ja täyttämällä avautuvan lomakkeen. Jos olet jo aiemmin ilmoittautunut vapaaehtoiseksi ja haluat nyt muokata ilmoittautumistasi, käy muokkaamassa tietoja saamasi henkilökohtaisen Lyyti-linkin kautta!
 
Mahdolliset muut avustustehtävät voivat tulevaisuudessa olla esimerkiksi avustustarvikkeiden lajittelemista ja pakkaamista tai ruokatoimitusten tekemistä. Varaudumme myös olemaan yhteydessä avustettaviin esim. sähköisten viestikanavien kautta.
 
Mahdollisiin tehtäviin osallistuminen on vapaaehtoista. Osallistumishetkellä jokaisen on oltava täysin oireeton erilaisista flunssaoireista. Et voi osallistua fyysiseen toimintaan, mikäli olet saapunut ulkomaanmatkalta alle 14 vuorokauden kuluessa tai olet ollut lähikontaktissa epäillyn koronavirustapauksen kanssa.
 
***
 
TAUSTATIETOA PUNAISEN RISTIN AVUSTUSTOIMINNASTA
 

Koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilanteessa Punainen Risti koordinoi järjestöjen ja spontaanien vapaaehtoisten tehtäviä koko Varsinais-Suomessa. Koordinaatiovastuu perustuu vuonna 2014 Sosiaali- ja terveysministeriön ja SPR:n solmimaan sopimukseen yhteiskunnan häiriötilanteisiin liittyvästä varautumista koskevasta yhteistyöstä. Sisäministeriö ja SPR ovat sopineet vastaavasta yhteistyöstä vuonna 2018.

Suomen Punaisella Ristillä on erilaisia paikallisia ja seutukunnallisia vapaaehtoisryhmiä ja se koordinoi Vapaaehtoista pelastuspalvelua (Vapepa) sekä sen vapaaehtoisia hälytysryhmiä. SPR koordinoi häiriötilanteessa myös muita sosiaali- ja terveydenhuoltoviranomaisten tukena toimivia vapaaehtoisryhmiä. Paikallisesti asiasta voidaan sopia tarkemmin. Sopimusten mukaan vapaaehtoisryhmät voivat olla tukemassa kuntaa silloin, kun kunta järjestää asiointipalveluja riskiryhmille kunnassaan.

***

TIETOA KORONAVIRUKSESTA

Ajankohtaista tietoa koronapandemiasta löydät Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta.