Ilta-Maija Bohm

Lea Taivalsaari
Kuvaaja: Lea Taivalsaari
"Iltsu Bohm"

Sukupolvet kohtaavat kouluyhteistyössä

-Vapaaehtoistoiminnassa toteutuvat omat arvoni. Koen itseni arvokkaaksi, kun olen mukana näin ihmisläheisessä työssä.

Näin sanoo SPR:n Herttoniemen osastossa kouluyhteistyöstä vastaava Ilta-Maria ”Iltsu” Bohm. Bohmille koulumaailma on tuttu ja luonteva tontti omilta työvuosilta.

SPR:n yhteistyö Herttoniemen ja Kulosaaren yhteiskoulujen kanssa on vanhaa perua. Herttoniemen koulun opiskelijat ovat käyneet Hertta-klubilla laulamassa ja soittamassa vanhuksille ja leiponeet yhdessä. Kulosaaren koulun opiskelijat taas ovat osallistuneet mahdollisuuksiensa mukaan Nälkäpäivä-keräykseen ja Hyvä joulumieli -keräykseen.

-Olen kiinnostunut järjestöistä, joiden toimintaan kuuluu vapaaehtoistyö. Halusin selvittää, mitä sellaisia tehtäviä on olemassa, joiden kautta voisi vaikuttaa, kuvailee Herttoniemen yhteiskoulun lukiolainen Erika Chibani.

Hän osallistuu opiskelijatoveriensa kanssa SPR:n Herttoniemen osaston työhön.

-Pidän eri-ikäisten auttamisesta. Olen ajatellut, että voisin tehdä työelämässä jotakin auttamiseen liittyvää. Vapaaehtoistyö on valmistava ja arvokas kokemus tulevaisuutta varten, Erika täsmentää.

Kuluneena syksynä koulun opiskelijat osallistuivat SPR:n lipaskeräyksiin ja pitivät läksykerhoa Kettutien nuorisotalolla, jossa yhteistyökumppanina oli kaupungin nuorisotoimi.

Opettaja Eveliina Ventelä kertoo, että koulussa alkaa keväällä vapaaehtoistyön kurssi yhdessä SPR:n kanssa Luvassa on näillä näkymin ensiapukoulutusta ja osallistumista paikallisyhdistyksen muuhun toimintaan.

Vapaaehtoistyön kursseja on Herttoniemen yhteiskoululla järjestetty jo parinkymmenen vuoden ajan. Vastaavia hankkeita on aikaisemmin ollut esimerkiksi Näkövammaisten liiton, 4H:n ja Planin kanssa.

Yksi tempaus on ollut päivätyökeräys. Koululle jääneet opiskelijat ovat askarrelleet SPR:n materiaaleista joulukortteja ja leiponeet osaston joulunajan tilaisuuksiin, Bohm kertoo.

Hän pitää koulun ja SPR:n yhteistyötä myös maahan muuttavien kotouttamistyössä tärkeänä.

- Nuoret ovat uusien kulttuurien keskellä joustavia, oppivia ja uuteen sopeutuvia. Kun vain muistamme, ettemme syötä heille omia ennakkoluulojamme.