Malla Mäenpää

Lea Taivalsaari
Kuvaaja: Lea Taivalsaari
"Malla Mäenpää"

Kotouttamistyö avaa uuden maailman

-Antoisaa. Erilaista kuin virkavuosien työ ja kokemukset, kuvaa Malla Mäenpää, SPR:n vapaaehtoinen Herttoniemestä.

Hän päätti jo työvuosinaan, ettei jää jouten, kun eläkeaika koittaa. SPR:n riveihin veti muun muassa järjestön hyvä maine. Ensi töikseen hän kävi ystävä- ja vapaaehtoistoiminnan kurssin.

Maahanmuuttajien kotoutumisen työkenttä kiinnosti. Herttoniemessä perustettiin tulijoille kielikerho ja kaverikerho.

Kielen opetus lähtee ihan alkeista ja perustuu toistoon. Kaverikerho puolestaan on paikka, jossa saa harjoittaa kielitaitoaan keskustellen. Mukana on ollut 8-20 eri maista saapunutta. Jaamme heitä ryhmiin, joten vapaaehtoisia ohjaajia tarvitaan joka viikko ainakin kolme neljä, Mäenpää kertoo.

Nyt viritellään naisten ja nuorten kerhoa, joka tulisi koolle kerran kuukaudessa.

Kotouttamistyössä on läsnä kulttuurien erilaisuus. Kärsivällisyys on hyväksi kaikille osapuolille, myös vapaaehtoisille. Onnistumiset ovat sitäkin ihanampia. Niitä tulee kanssakäymisessä kotoutujien, vapaaehtoisten ja muiden auttajaverkostojen ihmisten kanssa.

Haasteita riittää. Miten maahanmuuttaja löytää avun kanavat, on yksi isoimmista.

Jos aikaa ja voimia liikenee, yksi vapaaehtoistehtävä voi johtaa toiseen. Näin kävi Malla Mäenpäällekin. Jo ennen kotoutumistyön alkua hän kävi vanhusten luona Kettutien palvelutalossa, missä jatkaa edelleen.

-Virkistystuokio, yhteislaulua, runonlausuntaa, aivojumppaa ajankohtaisista aiheista, ulkoiluttamista. Tutustuminen johtaa monesti ystävyyteen. Moni vapaaehtoinen on löytänyt ikioman ystävän palvelutalosta tai kotona asuvasta vanhuksesta, jonka kanssa ulkoillaan, käydään kaupassa ja seurustellaan.

Teksti Lea Taivalsaari