Henkinen tuki

Ukrainan sota ja kriisi herättää monenlaisia tunteita ja reaktioita kuten epävarmuutta, turvattomuutta, epäoikeudenmukaisuutta, surua ja vihaa. Kaikki eivät koe asioita samalla lailla. On tärkeä kunnioittaa sekä omia että toistemme reaktioita. Itsensä rauhoittamisessa voi auttaa esimerkiksi tilanteesta puhuminen, medioiden seuraamisen rajoittaminen, arkirutiinit, liikunta ja rentoutumisharjoitukset.

Ukrainan tilanteen aiheuttama henkinen kuorma voi näkyä eri tehtävissä oleville vapaaehtoisille monin tavoin, esimerkiksi ystäväasiakkaan huolena. Punainen Risti on julkaissut henkisen tuen ohjeita verkkosivuillaan. Ohjeet sisältävät mm. seuraavia asioita:

  • Tyypillisiä reaktioita järkyttävien uutisten äärellä
  • Näin voit itse auttaa itseäsi
  • Milloin tarvitset muiden apua?
  • Miten voi tukea erityisryhmiä (esim. lapset, vanhukset, sota-alueilta Suomeen muuttaneet ihmiset)

Tutustu Ukrainan kriisiin liittyviin henkisen tuen ohjeisiin täällä. Sivun alalaidasta voit ladata myös pdf-tiedostona Olet kokenut jotain järkyttävää -esitteet suomeksi, ruotsiksi, ukrainaksi ja venäjäksi. Lisää kieliversioita on ladattavissa täällä.

Henkisen ensiavun pikaoppaat

Henkisen tuen webinaarit ja koulutukset Punaisen Ristin vapaaehtoisille

Katso ajankohtaiset, Ukrainan konfliktiin liittyvät webinaarit ja koulutukset tältä sivulta. Lisää vapaaehtoisille suunnattuja henkisen tuen kursseja ja koulutuksia on Oma Punaisessa Ristissä.

Tallenteet menneistä koulutuksista:

Kuuntele podcast

Psykologi Nina Lyytinen keskustelee Suomen Punaisen Ristin psykologien valmiusryhmän psykologi, psykoterapeutti Ferdinand Garoffin kanssa akuutista kriisitilanteesta ja sodasta Ukrainassa. Jakso on äänitetty 25.2.2022. Pääset kuuntelemaan podcastin tästä.

Apua tarjolla

Tarvittaessa tukenasi ovat terveyskeskukset ja sairaalat, kriisiryhmät, työterveyshuolto, sosiaalitoimistot, mielenterveystoimistot, perheneuvolat, perheasiainneuvottelukeskukset, seurakunnat, kriisikeskukset ja järjestöt.

Yhteystietoja:

MIELI ry: Mieli ry:n kriisipuhelin 24/7 
09 2525 0111 

MLL Lasten ja nuorten puhelin
116 111
maanantaista perjantaihin kello 14–20
lauantaisin ja sunnuntaisin kello 17–20
Ruotsiksi numerossa
0800 96 116
maanantaista keskiviikkoon kello 14–17

Sekasin-chat
https://sekasin247.fi/
arkisin 9-24
viikonloppuisin 15-14
Sekasin-chat on suunnattu 12-29-vuotiaille.