Ohjeistus rikostaustan selvittämiseen

Jukka-Pekka Moilanen
Kuvaaja: Jukka-Pekka Moilanen

Rikostaustan selvittäminen

Lasten kanssa toimivien vapaaehtoisten rikostaustan selvittämiseksi on säädetty laki (148/2014), jonka tavoitteena on turvata lapsen henkilökohtaista koskemattomuutta vapaaehtoistoiminnassa ja turvata lapsen kasvua, kehitystä ja hyvinvointia.

Suomen Punaisen Ristin ystävätoiminnassa tulee aina selvittää rikostausta:

  • yli 15-vuotiailta vapaaehtoisilta, jotka toimivat alaikäisen nuoren kahdenvälisenä ystävänä
  • yli 15-vuotiailta vapaaehtoisilta, jotka toimivat säännöllisesti yksin ryhmänohjaajina alaikäisten nuorten ystäväryhmissä
  • alaikäisten kanssa toimivilta verkkovapaaehtoisilta

Miten toimitaan silloin, kun ystävätoiminnan vapaaehtoinen on alle 18-vuotias?

Pääsääntö on se, että aina kun aikuinen on kahden kesken tekemisissä alaikäisen kanssa, rikostausta tulee selvittää.

Jos alaikäinen ystävävapaaehtoinen toimii parina aikuisen ystävävapaaehtoisen kanssa, tällöin aikuiselta ystävältä pitää selvittää rikostausta. Tämä siis vain silloin, kun aikuinen ja alaikäinen ystävävapaaehtoinen tomivat kahdestaan.

Tämä koskee myös vierailuja parina esim. vanhuksen luona, sillä toiminta saattaa sisältää myös kahdestaan oloa. Ystävätoiminnan asiakkaalta ei voi vaatia rikostaustaselvitystä, eli alaikäistä vapaaehtoista ei kannata lähettää yksin täysi-ikäisen ystäväasiakkaan luokse. Mikäli toiminnassa on mukana nuoria, heidät kannattaa ohjata toimimaan pareittain tai vierailemaan esimerkiksi palvelutalossa porukalla. 

Mikäli ystävätoimintaan haluaa tulla mukaan alle 13-vuotias vapaaehtoinen tai asiakas hänen on kysyttävä siihen vanhempiensa lupa, sillä tietosuojalaki edellyttää vanhempien lupaa alle 13-vuotiaiden henkilötietojen käsittelyyn (liitteenä tarkempi ohje).

Vastuu rikostaustan selvittämisestä ja turvallisen toimintaympäristön varmistamisesta on aina toiminnan järjestäjällä. Huom. rikostaustaotetta ei saa alle kolme kuukautta kestävään vapaaehtoistehtävään.

Lisätietoa ja mm. vapaaehtoisen suostumuslomake rikosrekisteriotteen hakemiseen löytyy osastotoimistosta.