Hur instrueras insamlaren?

Hur man ger anvisningar till insamlaren
Det finns tre anvisningar för inssamlare: video, en tecknad serie och en utskrivbar beskrivning ”Anvisning för bössinsamlare” bakom den tecknade serien, som förutom säkerhetsanvisningar innehåller information om vart de medel som samlas in på Hungerdagen går. Anvisningen uppdateras 
närmare bössinsamlingen.

Det lönar sig att alla som är med och ordar Hungerdagen läser våra kärnbudskap, som finns bifogade.

Insamlingssäkerheten är a och o i alla insamlingar och därför måste varje insamlare få goda instruktioner. Insamlarna uppger sina kontaktuppgifter och styrker sin identitet. Varje bössa som överlåts bokförs på insamlarens personuppgiftsblankett. Insamlaren ska ta hand om insamlingsutrustningen utan att riskera sin egen säkerhet och återlämna den på överenskommen plats och tid.

När insamlaren kvitterar ut bössan:

  • Ska han känna sig välkommen.
  • Ska man tala om för honom hur och för vilket ändamål det insamlas. Kom ihåg att nämna om bidrag via mobilen och ge insamlaren Betalningsmetod-kort att ta med.
  • Insamlaren tipsas om en bra insamlingsplats. 
  • Efteråt frågar man insamlaren hur uppdraget lyckades och ber honom komma med respons.   
  • Insamlaren tackas.

Alla insamlare bör veta:

De medel som under Hungerdagen samlas in till katastroffonden är icke-öronmärkta. När pengarna inte har bundits vid något visst ändamål kan Röda Korset fatta beslut om att hjälpa genast då en oväntad katastrof har inträffat. Röda Korset bistår i tiotals länder varje år.

Materiell hjälp ur katastroffonden ges i Finland bland annat till offren för eldsvådor. Hjälpen går ofta ut på psykiskt stöd till de drabbade.

Enligt stadgarna för katastroffonden kan insamlingskostnaderna uppgå till högst 20 % av insamlingens intäkter.

Ni kan gärna printa ut den tecknade insamlarmanualen, som hittas nedan, och dela ut åt insamlarna. Där finns två olika versioner, beroende på hurdan printer man har.