Evenemangsmodeller

Ett evenemang är ett bra sätt att locka mera uppmärksamhet till insamlingen. Passar någon av dessa er avdelning?

Hungerdagens Hur mår du -bänken

Vad handlar Hur mår du-bänken om?

  • Röda Korsets frivilliga är permanent närvarande i nästan alla länder i världen. Det finns också minst en Röda Korset avdelning på alla orter i Finland, vars frivilliga tar hand om främst i sitt eget område. På Hungerdagen samlas medel in så att frivilliga ska ha beredskap att hjälpa varje dag, över hela världen.
  • I och med coronan har en stor del av frivilligarbetet ägt rum på distans eller haft paus helt och hållet. Behovet av att träffas har ökat för nästan alla. 
  • Med Hur mår du-bänken vill vi erbjuda alla som vill, att sitta sig ner en stund för att småprata och njuta av varandras sällskap.  Med bänken förverkligar vi tanken om gemenskap: Vi är till stöd för varandra. Alltid.
  • Om man vill kan jourhavande frivilliga på bänken också ge information om vilken typ av hjälp man kan få från frivilliga och hurudana fritidsmöjligheter avdelningen erbjuder.

Anvisning för hur man arrangerar Hur mår du-bänken

På det enklaste sättet krävs det bara en bänk och en frivillig för att arrangera jippot. Bänken kan göras mer attraktiv genom att dekorera den även med en röd duk och kuddar och erbjuda varm saft till samtalspartnerna. För dekoration av bänken sätter bara fantasin gränser.

Det är också en bra idé att be om tillstånd att använda bänken, även om vem som helst är välkommen att sätta sig på bänken. Man kan be staden om tillstånd till stadens bänkar, och köpmannen om tillstånd till bänkar bakom butikskassorna.

Förutom på plats och ställe lönar det sig att berätta om jippot också i förväg på sociala medier. Ge även lokala medier tips om jippot. En kommunikationsmodell för jippot kommer att läggas till på den här sidan i mitten av augusti.
 

 

Statyjippo

Förra året klädde vi några statyer i insamlingsvästar under Hungerdagen runt om i landet. Jippot gav insamlingen synlighet och var lätt att förverkliga. Målet var också att väcka uppmärksamhet i sociala medier, när människor delade bilder av statyerna. Finns det en staty i ditt område som kunde kläs i en insamlingsväst? För en större staty kan man också skräddarsy en väst. Kom ihåg att be om tillstånd att klä statyn från staden. En mall för tillståndsansökan och närmare anvisningar finns bifogad. Anmäl också centralbyrån keraykset@punainenristi.fi om ert jippo, så hjälper vi er med informeringen.

Vågen

Väg och ta reda på vilka som är generösare: män eller kvinnor? Vågtävlingen ska på ett lekfullt och vänskapligt sätt höja tävlingsandan. Vad finns det för ”rivaler” i er omgivning som inte vill förlora mot varandra? Ställ fram vågen på en synlig plats och låt tävlingen börja!

Man kan använda en vanlig hushållsvåg, en fiskvåg eller varför inte göra en egen som man har nytta av i många år framöver. Kom ihåg att meddela vem som vann vågtävlingen i samma notis som ni skickar in till den lokala tidningen där ni tackar alla som deltog i Hungerdagsinsamlingen.

Världskakan

Världskakan passar som insamlingsevenemang, men det lönar sig också att pröva det före Hungerdagen som ett sätt att rekrytera insamlare. Idén är att locka människor till sig med hjälp av kakan. Alla drar en lott från hatten, där det står i vilket land man är fiktivt pånyttfödd. De födda i utvecklingsländer får en liten kakbit, medan de födda i rika västländer får en större bit. Genom det här vill vi påvisa att välfärden inte är jämnt fördelad. Besvikelsen försvinner oftast då människorna inser poängen.

Mockarutor, morotskaka, fylltårta – vilket bakverk som helst fungerar som världskaka.

Leksaksloppis

Idén bakom Leksaksloppiset kom till då en mamma och hennes barn pratade om Kosovokriget. De beslöt sig för att skicka brev åt de lokala lågstadierna där de bad tredje och fjärde års klassister att donera en hel leksak till Operation Hungerdagens leksakslopptorg. Skolorna var gärna med och många barn fick känna av hjälpandets glädje.

Ett speciellt roligt inslag i leksaksloppiset har varit att köparen får betala för leksaken efter sitt eget samvete. En glädjande produktiv prismodell! Kom ihåg att ha på er insamlingsvästarna vid lopptorget fastän inga insamlingsbössor används. På det viset märker alla att det är frågan om ett Röda Kors jippo.

Botten för skolornas utmaningsbrev och breven till hemmen finns bifogade nere på sidan.

 

Barrundan

Barrundan är ett roligt insamlingssätt där insamlarna går runt med bössor i stans olika barer under en kväll. Varje ”lag” går sin egen rutt under rundan. Du kommer väl ihåg att be bartendern om lov förrän du samlar, och helst skaffa restaurangägarnas tillstånd före du går rundan, t.ex. genom att ringa ägaren på förhand. Man kan också föra Hungerdagsplanscher till barerna på förhand, och skriva på planschen när man kommer och samlar in.

Studerande brukar vara villiga att komma med som barinsamlare. På studieorter finns det oftast barer så att det räcker åtminstone för ett lag. Då man instruerar insamlarna är det bra att påminna insamlarna om att man naturligtvis inte får stanna och njuta av barernas utbud då man har på insamlingsvästarna. Det är heller inte rätt att ta emot bidrag från personer som är uppenbart berusade. Bästa tiden för att genomföra insamlingen är kl. 18-21, och man kan gå rundan alla tre hungerdagar.