Ukrainan kriisi - tietoa auttamisen tavoista

Rauma tekee tiivistä yhteistyötä vastaanottokeskuksen kanssa. Lähin vastaanottokeskus on Porissa ja sitä ylläpitää Suomen Punainen Risti.

Osa Ukrainasta tulevista saattaa majoittua sukulaisten ja ystävien luona ilman minkään virallisen tahon apua. Ukrainan kansalainen, joka saapuu Suomeen Venäjän hyökkäyksen takia, voi tällä hetkellä oleskella maassa viisumivapaasti tai jättää turvapaikkahakemuksen.

Kaupunki ohjaa tällä hetkellä apua hakevia ensisijaisesti turvapaikkamenettelyyn ja sitä kautta vastaanottokeskuksen kautta hoidettaviin asumisjärjestelyihin.

Maahanmuuttoviraston toimintaohjeet Ukrainasta Suomeen saapuessa:

https://migri.fi/toimintaohjeet-ukrainasta-paenneille

Sivu ukrainaksi: Що я повинен робити прибувши з України до Фінляндії

 

Toimintaohjeet tilapäisen suojelun hakemiseksi: https://migri.fi/tilapainen-suojelu

Sivu ukrainaksi: Тимчасовий захист для тих, хто утік від війни в Україні
 

Suomen Punainen Risti on perustanut valtakunnallisen infopisteen, joka vastaa kysymyksiin ja kokoaa tietoa tarjottavasta avusta: punainenristi.fi/ukrainainfo

Kerro majoitustiloista infopisteelle. Toivomme infopisteen kautta etenkin tietoa isoista kiinteistöistä, joihin voidaan majoittaa suurempia määriä turvapaikanhakijoita. Yksittäisten turvapaikanhakijoiden majoittamisessa on kyse yksityismajoituksesta: https://migri.fi/majoittuminen-yksityismajoitukseen

 

Suomen Punainen Risti auttaa Ukrainan kriisistä kärsiviä ihmisiä monin tavoin.

Suomessa toimintaamme on esimerkiksi:

 • Hätäapukeräys Punaisen Ristin kansainvälisen avustusoperaation tueksi.
 • Nuorissa on herännyt paljon huolta Ukrainan kriisistä johtuen. Autamme nuoria Nuorten turvataloilla ja Sekasin-chatissa.
 • Henkisen tuen tarve kasvaa kriisin myötä. Punainen Risti keskusteluapua mm. Discordissa. Tuemme kansalaisten henkistä hyvinvointia ja kriisinkestävyyttä. Jaamme tilanteesta tietoa sekä henkisen tuen ohjeita.
 • Suomen Punaisella Ristillä on hyvä valmius vastata maahantuloon viranomaisten tukena. Tuemme viranomaisia konfliktia pakenevien ihmisten vastaanotossa, ja voimme tarvittaessa nostaa vastaanottokapasiteettiamme nopeallakin aikataululla.
 • Lähtömaasta riippumatta maahantulijoiden kotoutumista tuetaan esimerkiksi järjestämällä kielikerhoja, ystävätoimintaa, LäksyHelppejä, kansainvälisiä klubeja ja muita toimintaryhmiä. Tulijat ovat myös lämpimästi tervetulleita Punaisen Ristin vapaaehtoisiksi.
 • Suomen Punainen Risti jatkaa laajaa kotimaan auttamistyötä, sillä avun tarve kotimaassa ei ole loppunut kansainvälisestä kriisistä huolimatta. Ylläpidämme ja kehitämme myös kotimaan katastrofivalmiutta monin eri tavoin, kuten ensiapukoulutuksin.

 

Rauman osasto toimii yhteistyössä Rauman kaupungin ja seurakunnan kanssa. Lue kaupungin kattava info siitä, miten Raumalla valmistaudutaan vastaanottamaan Ukrainan sotaa pakenevia:

https://www.rauma.fi/ajankohtaista/rauman-kaupunki-valmistautuu-vastaanottamaan-ukrainan-sotaa-pakenevia/

Miten voin auttaa?

 • Liittymällä Punaisen Ristin vapaaehtoiseksi luomalla profiilin Omaan Punaiseen Ristiin: https://oma.punainenristi.fi/tule-mukaan
  Tällä hetkellä avuntarve Raumalla Ukrainan tilanteeseen liittyen on vähäinen, mutta tilanne voi muuttua nopeastikin, jolloin otamme yhteyttä vapaaehtoisiimme Oman Punaisen Ristin kautta. Muista liittyä Oma Punaisen Ristin UKRAINA-ryhmään.
 • Jos olet jo Punaisen Ristin vapaaehtoinen löydät lisätietoa Ukrainan kriisistä täältä: https://rednet.punainenristi.fi/Ukrainankriisi
 • Lahjoittamalla hätäapukeräykseen, jonka tuotto ohjataan Punaisen Ristin katastrofirahastoon. Lue jatkuvasti päivitettävältä sivulta lisää siitä, miten Punainen Risti auttaa Ukrainassa:

https://www.punainenristi.fi/punainen-risti-auttaa-ukrainassa/?fbclid=IwAR2zc-YZBPNCTEHcNYwHHwWOUlfn_-X_iDFw5klAa0cPddxUkrL0ob_mfqk

Tietoa ja apua oman ja läheisen jaksamisen tukemiseen:

 • Ukrainan kriisi voi järkyttää mieltä. Lue Punaisen Ristin sivuilta, millaisia reaktioita järkyttävät uutiset voivat aiheuttaa, kuinka voit auttaa itseäsi, läheisiäsi ja milloin olisi hyvä hakea keskusteluapua:

Henkisen tuen opas Ukrainaksi:

https://www.punainenristi.fi/globalassets/5.-hae-apua-ja-tukea--paasivu/henkinen-tuki-etusivu/henkisen-tuen-kieliversiot-pdft/olet-kokenut-jotain-jarkyttavaa-ukraina.pdf

Henkisen tuen opas Venäjäksi:

https://www.punainenristi.fi/globalassets/5.-hae-apua-ja-tukea--paasivu/henkinen-tuki-etusivu/henkisen-tuen-kieliversiot-pdft/russian.pdf

Henkinen selviytyminen kriisitilanteissa:

https://www.punainenristi.fi/hae-apua-ja-tukea/henkinen-ensiapu/nain-selviat-henkisesti-kriisitilanteessa/

https://www.punainenristi.fi/hae-apua-ja-tukea/henkinen-ensiapu/ukrainan-kriisi-voi-jarkyttaa-mielta/

Toisen ihmisen tukeminen kriisitilanteessa:

https://www.punainenristi.fi/hae-apua-ja-tukea/henkinen-ensiapu/nain-autat-toista-kriisitilanteessa/

https://www.punainenristi.fi/hae-apua-ja-tukea/henkinen-ensiapu/ukrainan-kriisi-voi-jarkyttaa-mielta/

Tunnista kriisireaktiot:

https://www.punainenristi.fi/hae-apua-ja-tukea/henkinen-ensiapu/tunnista-kriisireaktiot/