Planering av övningen

Det har gjorts en riksomfattande övningsplan för övningen Skydd 2022. Skydd 2022 ordnas av lokala avdelningar och i vissa distrikt även som en övning ordnad av de regionala distrikten. Avdelningarna har flera alternativ för att genomföra övningen. Det görs två övningsmodeller åt avdelningarna för Skydd 2022 för att genomföra övningen, båda gäller givetvis evakueringssituationer och publiceras 28 februari. Den ena modellen är en praktisk anvisning för att genomföra övningen där avdelningens frivilliga övar att ta hand om de hjälpbehövande till exempel matförsörjning, personregistrering, första hjälpen eller psykiskt stöd. Den andra övningsmodellen handlar om en bordsövning som enligt namnet görs vid ett bord. I övningen finns inte verkliga personer som ska hjälpas, utan deltagarna i bordsövningen diskuterar hur evakueringssituationen bäst kan skötas och hur man reagerar på förändringar i situationen. Det är även bra om de avdelningar som använder modellen reserverar tid för att bekanta sig med modellen och redigera den för att vara lämplig lokalt. Noggrannare anvisningar följer med övningsmodellen.

Avdelningen kan givetvis planera en egen övning i anknytning till evakuering för att garanterat få öva saker som är viktiga eller intressanta med tanke på det egna området. Det lönar sig att göra upp en egen övningsplan där man noggrannare bestämmer med vilken tidtabell övningen genomförs, vem eller vilka som svarar för planeringen och genomförandet, var och hur man övar och vad man vill uppnå med övningen. Det finns en tom mall som bilaga för att göra en övningsplan.

Det lönar sig att ordna övningar i samarbete med några avdelningar om det är möjligt. Ni får därtill stöd av distriktets anställda och så kan ni även bjuda in myndigheter eller andra organisationer till övningen. 

Mål

Det lönar sig inte att enbart ordna övningen för övandets skull. Man sätter alltid upp mål för beredskapsövningen som man försöker uppnå. Efter övningen bedömer man hur bra man uppnådde målen. Målen för övningen Skydd 2022 grundar sig på verksamhetsstrategin. Övningens tre huvudmål är:

  1. Röda Korset är en effektiv och snabb hjälpkanal.
  2. Röda Korset använder alla sina resurser på ett mångsidigt och flexibelt sätt i beredskapssituationer.
  3. Röda Korset kan leda beredskapssituationer och upprätthålla en lägesbild.

Det finns mätare för målen, och hur de lyckas bedöms med hjälp av en utgångsnivåenkät, anmälningsuppgifter, lägesbild, avslutningsenkät och utbildningsresponser. Målen som gäller avdelningarna anges noggrannare nedan och i den bifogade diapresentationen. Därtill har distrikten och centralbyrån egna mål. Vid planering av övningen kan avdelningen välja 3–5 mål som den speciellt vill fokusera på.

1. Röda Korset är en effektiv hjälpkanal

1. Deltagandeaktivitet: alla avdelningar deltar i övningen.
  • Avdelningen kan planera sin egen övning, delta i distriktens övning eller göra en praktisk övning eller bordsövning med hjälp av en färdig övningsmodell.
  • Avdelningens frivilliga från olika verksamhetsområden deltar i övningen.
2.Utbildningar: Frivilliga från både beredskapsgrupperna och övriga verksamhetsområden får utbildning före Skydd-övningen.
  • Distriktet ordnar grundkurser i hjälpberedskap och en utbildning i grundande av tillfällig inkvartering.
  • Centralbyrån ordnar en webbinarieserie som är öppen för alla frivilliga, t.ex. om kommunikation, verksamhet i evakueringssituationer och lägesbild.
  • Varje avdelning ordnar minst en evakueringsrelaterad utbildning före övningen (t.ex. grundkurs i första omsorgen, kurs i psykiskt stöd, grundkurs i hjälpberedskap).
3.Samarbete: Myndigheterna bjuds in för att planera, genomföra och följa övningen. Andra organisationer som t.ex. nätverket för frivilliga räddningstjänsten Vapepa deltar i en tredjedel av övningarna.
4.Beredskapsplanering: Avdelningarna uppdaterar sina beredskapsplaner före övningen.
5.I en del av övningarna övas också skydd för personer i särskilt utsatt situation.
  • Centralbyrån ordnar utbildning i skydd och anvisningar för att öva detta.