Loppuraportti

Timo Heikkala
Kuvaaja: Timo Heikkala
"Suomussalmen harjoitus"

Suoja 2022 -valmiusharjoitus toteutettiin onnistuneesti toukokuun alussa. Evakuointitilanteissa auttamiseen keskittynyt harjoitus keräsi paljon positiivista palautetta: harjoituksissa oli ihana tekemisen meininki ja pandemian jälkeen kohtaamisen ja tekemisen ilo näkyi kauas. Mukana oli hienosti eri toimialojen ja myös kokonaan uusia vapaaehtoisia, monet oppivat paljon uutta ja osastot ovat monin paikoin jo tekemässä suunnitelmia toiminnan kehittämiseksi harjoituksen kokemusten perusteella. Valmiista harjoitusmateriaaleista tykättiin kovasti ja ne toivottavasti jäävät käyttöön vielä harjoituksen jälkeenkin. 

Suoja 2022 aikana toteutettiin 65 paikallista tai alueellista harjoitusta. Niihin osallistui 112 osastoa ja 1711 henkilöä. Harjoitus toteutettiin pandemian ja Ukrainan konfliktin takia hyvin poikkeuksellisessa tilanteessa, joten näistä osallistujamääristä on syytä olla iloinen! On hienoa, että intoa harjoitteluun ja valmiustoiminnan kehittämiseen löytyy.

Valmiusharjoitus on pitkä prosessi, joka alkaa kauan ennen harjoituspäivää suunnittelulla, vapaaehtoisten kouluttamisella, kokouksilla yhteistyökumppaneiden kanssa ja valmiussuunnitelmien päivityksellä. Työ jatkuu myös harjoituksen jälkeen: on tärkeää kirjata ylös kaikki hyvin ja vähemmän hyvin menneet asiat sekä ehdotukset Punaisen Ristin valmiustoiminnan kehittämiseksi. Oheisesta loppuraportista löytyy paitsi yhteenveto harjoituksesta, myös sen aikana heränneet kehitysideat niin osastoista, piireistä kuin keskustoimistostakin. Jos olet kiireinen, kannattaa tutusta ensimmäisten sivujen avainlukuihin ja kehitysehdotusten listaan.

Kiitos jokaiselle harjoitusta toteuttamassa olleelle vapaaehtoiselle!