Sosiaalipalvelu- ja ystävätoiminta

av
Kuvaaja: av
"Ystäväpalvelu on vaikka kuljetusapua Kotipesään ja kauppaan!"

Parhaiten ystävätoimintaan pääset mukaan täyttämällä tietosi, toiveesi, mahdollisuudet ajankäytön suhteen www.punainenristi.fi/oma järjestelmään. Voit myös soittaa arkena 10-16 puh. 0400132006/Satu tai lähettää spostia nokia@osasto.punainenristi.fi

TERVETULOA MUKAAN!

18.5.2020
Ystävätoiminta on jatkunut koko Korona-ajan puhelimitse tehtävänä sekä pienimuotoisesti kauppa-apuna. Kertakeikat keskeytettiin.

Jatkamme seuraavan uuden säännön mukaisesti 1.6. 2020 alkaen:
Riskiryhmien eristäytymissuosituksen jatkuminen tarkoittaa, että kasvokkainen ystävätoiminta ei ole mahdollista, jos asiakas tai vapaaehtoinen on yli 70-vuotias tai kuuluu muusta syystä riskiryhmään. Kertakeikat nyt mahdollisia, tämä sama sääntö huomioiden! Vierailut ja toiminta laitoksissa, kuten palvelukodeissa tai vastaanottokeskuksissa, ovat mahdollisia vasta, kun laitokset sen erikseen sallivat.

7.4.2020
OHJEET YSTÄVÄTOIMINNAN ASIAKKAILLE SOITTAMISEEN
Nyt kun osastojen ystävätoiminnan vapaaehtoiset ovat siirtyneet soittamaan omille ystäväasiakkailleen ja myös uudet vapaaehtoiset ohjataan puhelin- tai verkkoystäviksi, niin moni voi kaivata ohjeita. Liitteenä ohjeet ystäväasiakkaalle soittamiseen koronatilanteessa ja Rednetissä tällä sivulla https://rednet.punainenristi.fi/cyo2020 myös asiaa puhelinauttamisesta.

20.3.2020

YSTÄVÄTOIMINNAN PÄIVITTYNYT MALLI NOKIAN SPRSSÄ 20.3.2020

1.       VAPAAEHTOISRESURSSI KAUPPA-AVULLE

- kaikkien ryhmien vetäjille lähti osaston valmiuteen liittyvä taulukko täytettäväksi ja päivitettiin siihen myös kauppa-apu kohta, näin saamme selville vapaaehtoistemme lukumäärän liittyen kauppa-apuun. 20.3.2020 saatu katsaus ystäväkurssin käyneistä vapaaehtoisista. Muistakin ryhmistä saattaa vapautua vapaaehtoisia kokonaisvalmiuteen. Tilannetta katsotaan vko kerrallaan.

2.      KOHDISTUS ENSIN JO OLEMASSAOLEVIIN YSTÄVÄPAREIHIN KAUPASSAKÄYNNIN SUHTEEN

-  perjantaina 20.3.2020 päivitetyn vapaaehtoislistan mukaan priorisoimme kauppa-avun nyt ensin jo olemassa oleville ystäväpareillemme

 

-          kaupassa käyntiin tehty 20.3.2020 alkaen valtakunnallinen ohjeistus poiketen normaalista ohjeistuksestamme

§  vapaaehtoinen sopii asiakkaan kanssa maksutavasta

§  Mikäli vapaaehtoinen vastaanottaa käteistä, tulee siitä jäädä merkintä ja ystäväasiakkaalle tulee antaa kuitti ja vaihtorahat ostoksista. Liitteenä lomake tähän tarkoitukseen, lomaketta tulee täyttää 2 kappaletta, toinen ystäväasiakkaalle ja toinen vapaaehtoiselle (joka toimittaa sen osastolle sovitusti). Lomakkeita saatavissa Sadulta 0400132006 tai Raunolta 0408674995

 

3.        MUUT KAUPASSAKÄYNNIT ENSISIJAISESTI VIRANOMAISPYYNTÖINÄ
- priorisoimme muun kauppa-avun rekisterimme huomioiden ensisijaisesti viranomaisteitse tuleville pyynnöille eli sosiaalitoimen ja vanhustyön kautta tulevat pyynnöt, infoamme yhteyshlöitämme kaupungilta tästä ja kerromme noin resurssit. Pyynnöt tulevat kauttani puh. 0400132006 arkisin 9-15 ja etsin tekijät kuten tähänkin asti. Ohje yllä ja jaossa kauttani myös hengityssuojaimia ja kertakäyttöhanskoja.

 

4.     KERTAKEIKAT

-          SPR Hämeen piirin sosiaalitoimen ohjeistuksella 16.3. 2020 alkaen ystävätoiminnan kertaluonteiset palvelut on laitettu tauolle. Toiminnan jatkumisesta ilmoitetaan kootusti osastoille.

 

Kannustamme edelleen kaikkia ystävätoimen vapaaehtoisiamme olemaan yhteyksissä autettaviin noin kerran viikossa puhelimitse.

  • Soita omalle ystäväasiakkaalle ja kysy miten hän pärjää,
    tarjoa keskusteluapua. Pidä yhteyttä mahdollisuuksien mukaan säännöllisesti puhelimitse, viestittelemällä tai verkon kautta.
  • Tiedustele, tarvitseeko ystäväasiakas kotiin muuta apua, esim. ruokaa.
  • Tarvittaessa avusta ystäväasiakasta etsimään paikkakunnalta kauppakassipalvelua ja avusta palvelun tilaamisessa.

 

Liitteessä katsottavaksi huoli-ilmoituksen osa-alueet. Jos teillä herää huoli ystäväasiakkaan hyvinvoinnista tai selviytymisestä kotona, olkaa yhteydessä 0400 132006/ Satuun arkena 9-15

Vanhustyön keskusliitto on koonnut vinkkilistaa, mitä voit tehdä ikäihmisten hyväksi etänä ilman nettiä ja digilaitteita https://vtkl.fi/vinkkilista-pidetaan-huolta-ikaihmisista

 

                      Punainen Risti Nokian osasto

                      Satu Luoto, toiminnanohjaaja 0400132006

                      Rauno Mörö, hallituksen jäsen, sosiaalitoimi 040 867 4995

                     

 

 

Suomen Punainen Ristin Hämeen piiri noudattaa Valtioneuvoston 12.3.2020 julkaisemia rajoitesuosituksia Korona viruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Rajoitteiden tarkoituksena on pidentää viruksen  leviämisaikaa ja tällä tavalla ennakoivasti vähentää terveydenhuollolle tulevaa yhtäaikaista kuormaa.

Suuri osa ystävätoiminnan asiakkaista kuuluu koronaviruksen kannalta riskiryhmään ikänsä ja/tai perussairauksiensa vuoksi.

Piiri suosittelee osastoja rajaamaan toimintaa seuraavasti:

Suosittelemme keskeyttämään heti vapaaehtoisten ystävien tekemät vierailut laitoksissa sekä ystäväasiakkaiden kodeissa pääsiäiseen asti (13.4.2020). Jatkon osalta tilannetta arvioidaan ja päätöksestä tiedotetaan viimeistään 30.3.2020. Vapaaehtoisille asiasta tulee ilmoittaa mitä pikimmiten puhelimitse tai tekstiviestillä. Asiasta tulee ilmoittaa myös jokaiselle ystäväasiakkaalle henkilökohtaisesti puhelimitse joko välityksen tai vapaaehtoisen ystävän toimesta. Ystävätoiminnan vapaaehtoisia suositellaan pitämään puhelimitse yhteyttä asiakasystäväänsä vierailutauon aikana. Aikaisemmassa ystävätoiminnan kirjeessä (läh. sähköpostilla 12.3.20) annetut ohjeet koronatilanteesta huolestuneen ystäväasiakkaan tukemiseksi ovat toimivia myös puhelimitse yhteydenpidossa.

Suosittelemme myös perumaan kaikki osastojen vapaaehtoisille järjestämät tilaisuudet, kerhot, kahvilat ja yhteisöruokailut pääsiäiseen asti (13.4.2020). Piirin järjestämät tilaisuudet ja koulutukset on peruttu tällä hetkellä 13.4. asti.

 

 

Nokian osaston ystäväpalvelu on osastomme vapaaehtoisten varassa toimiva palvelu.   Ystäväpyyntöjä on meillä nyt "jonossa" - toivomme lisää tekijöitä!

Jos Sinua kiinnostaa ryhtyä ystäväksi tai vaikkapa varamummoksi tai varapapaksi, soittele Satu Luodolle puh. 0400 132 006 Voit täyttää ystäväpyynnön ja lähettää liitteenä  s-postitse: nokia@osasto.punainenristi.fi Tiedot käsitellään luottamuksellisesti.

  Vapaaehtoisten ystävien toimintaa ovat mm:

  • Ystävien kotikäynnit ja ulkoilussa avustaminen
  • Virkistyspäivien järjestäminen
  • Maahanmuuttajien avustaminen.

Kertapalvelut; saatot TAYS:iin, terveyskeskukseen, laboratorioon, hammas- ja silmälääkäriin yms. hoitaa Kotipesästä Satu Luoto puh 0400132006.