Yhteistyö Opintokeskus Siviksen kanssa

Opintokeskus Sivis – Suomen Punaisen Ristin kumppani koulutuksessa

Opintokeskus Siviksen nimi on vähintäänkin tuttu useimmille meille Suomen Punaisen Ristin toiminnassa mukana oleville. Logo tai nimi on näkynyt usein koulutusten ohjelmissa, joihin olemme osallistuneet. Mitä Sivis tekee ja miten me SPR:n koulutusta järjestävät osastot, piirit ja keskustoimisto voimme hyötyä jäsenyydestä?

Sivis - järjestöjen oppilaitos

Sivis on vapaan sivistystyön aikuisoppilaitos, jonka jäseniä ovat valtakunnallisesti toimivat järjestöt. Jäseniä on tällä hetkellä 81, joista yksi on Suomen Punainen Risti. Siviksellä on keskustoimisto Helsingin Hakaniemessä sekä aluetoimistot Turussa, Tampereella, Oulussa ja Joensuussa.

Tavoitteena Siviksellä on aktiivisen kansalaistoiminnan edistäminen. Se tukee moni tavoin jäsentensä koulutustoimintaa sekä järjestää koulutusta jäsenille ja yhdessä jäsenten kanssa. Sivis tuottaa monenlaista materiaalia, julkaisuja ja tutkimuksia liittyen järjestölliseen koulutukseen sekä toteuttaa ja on kumppanina kotimaisissa sekä kansainvälisissä hankkeissa.  Siviksen toimintaa rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Opetushallitus.

Taloudellista tukea koulutukselle

Sivis tukee taloudellisesti jäsenjärjestöjensä omaehtoista koulutustoimintaa.

Koulutukset ovat luentoja, seminaareja tai webinaareja, joissa on tarkoituksena oppia jotakin uutta tietoa tai taitoa joko lähiopeuksena tai verkossa. koulutuksissa on aina kouluttaja, olipa hän sitten järjestön työntekijä, vapaaehtoiskouluttaja tai ulkopuolinen. Koulutukset kestävät vähintään yhden opetustunnin (45 min). Koulutuksessa tulee olla vähintään seitsemän osallistujaa, jotka ovat yli 15-vuotiaita. Perustellusta syystä osallistujajoukko voi olla pienempikin.

Tuki koulutuksille on 35 e / opetustunti ja Siviksen tuki voi olla enintään 55 % toteutuneista kuluista. Koulutusten hallinnointi käy kätevästi Sivisverkossa, joka on Siviksen koulutuksen hallinnointijärjestelmä – ja huom! - nyt myös Suomen Punaisen Ristin koulutuksen hallinnoinnin perusta.

Tämän vuoksi on tärkeää, että järjestämme kaikki koulutuksemme Sivisverkon kautta!

Lue lisää  https://www.opintokeskussivis.fi/toteuta-koulutus/toteuta-koulutus-siviksen-kanssa/koulutusmallit/

Suomen Punaisen Ristin käytäntö

Siviksen tuki on keskustoimiston, piirien ja osastojen käytettävissä. Suomen Punaisen Ristin yhteyshenkilönä Sivis-asioissa toimii Sole Noranta. Piireissä on myös nimetyt yhteyshenkilöt. Siviksessä koulutusassistentti Tiia Herlevi sekä asiantuntijat auttavat myös tarvittaessa

Hallinnointi on helppoa

Koulutukset ja vertaisopintoryhmät hallinnoidaan Sivisverkossa, Opintokeskus Siviksen omassa koulutuksenhallintajärjestelmässä. Sivisverkkoon pääset osoitteessa https://sivisverkko.ok-sivis.fi/#/kirjaudu tai Siviksen nettisivujen oikeanpuoleisessa kulmassa sijaitsevan linkin kautta.

Ennen koulutusta tehdään suunnitelma. Suunnitelmia voi tehdä aikaisintaan 6 kk ennen tilaisuutta tai viimeistään edellisenä päivänä. Suunnitelmaan kirjataan koulutuksen nimi, ajankohta, tavoitteet, kohderyhmä ja ohjelma jne. Sivisverkkoon ei tarvita mitään tietoa, mikä ei muutoinkin olisi tiedossa tai suunniteltu ennen koulutuksen järjestämistä. 

Tilaisuuden jälkeen tehdään selvitys. Selvitykseen merkitään osallistujien tiedot ja toteutuneet kulut sekä tarkistetaan vielä ohjelma ja opetustunnit. Koska Sivis on oppilaitos, koulutuksista toimitetaan tilastotiedot vuosittain tilastokeskukselle sekä raportoi toiminnasta rahoittajilleen.

Mitä seuraavaksi: tee omat tunnukset Sivisverkkoon!

Kaikki Suomen Punaisen Ristin toiminnassa mukana olevat voivat tehdä itselleen henkilökohtaiset tunnukset Sivisverkkoon. Varaa saataville henkilökohtaiset pankkitunnukset. Tunnusten tekemisen yhteydessä henkilön täytyy tehdä vahva sähköinen tunnistautuminen, koska järjestelmä liikuttelee rahaa Siviksen tililtä koulutuksen järjestäjän tilille. Robotit älkööt siis vaivautuko.

Tärkeää on hakea käyttäjätunnusta omaan organisaatioon eli omaan osastoon. Kannattaa hakea “yhdistyksen vastuuhenkilö” tasoista tunnusta. Osastossa on hyvä olla vähintään yksi yhdistyksen vastuuhenkilö, joka pääsee lisäämään tilinumeron ja organisaation yhteyshenkilön.  Tämän jälkeen pääset kirjautumaan Sivisverkkoon ja tekemään koulutuksen suunnitelman!

Rohkaisua ja ohjeita

Toivottavasti tämä johdanto rohkaisee sinua hakemaan omat tunnukset ja hyödyntämään tukea. Alkuun järjestelmä voi tuntua monimutkaiselta, mutta ole huoleti: Kun olet kerran tehnyt suunnitelman ja selvityksen, seuraavalla kerralla se on jo helppoa.

Olemme koonneet ohjeita myös työn helpottamiseksi. Siviksen omat - kaikille jäsenjärjestöille tarkoitetut ohjeet löytyvät helposti Sivisverkon kirjautumissivuilta. Löydät sieltä opintojakson ohjeet, jossa on kuvakaappausten kera kerrottu koulutusten hallinnasta. Ohjeen ensimmäisenä kohtana on tunnusten hakeminen. Samasta paikasta löydät myös video-ohjeita sekä vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.

Tämän lisäksi löydät tämän Rednet -sivun liitteistä SPR:n oman tarkennetun sisäisen ohjeen Sivisverkon käyttöön sekä vinkkejä kululaskelman tekoon. Liitteenä olevassa SPR:n koulutusmalliluettelossa on näkyvissä kustakin koulutusmallikoulutuksesta mitoitetut opintopisteet. Tästä voi olla hyötyä esim. kurssien markkinoinnissa!

Sivisverkon ohjeet ja kirjautuminen: https://sivisverkko.ok-sivis.fi/#/kirjaudu

Tutustu Siviksen toimintaan: www.ok-sivis.fi

Nettisivulta voit tilata SivisNYT-uutiskirjeen sähköpostiisi

Teksti: asiantuntija Virpi Markkanen virpi.markkanen@ok-sivis.fi, p. 050 374 5869 ja Sole Noranta sole.noranta@redcross.fi, p. 040 741 8605