Koulutuksen suunnitteluprosessi

Vapaaehtoiskoulutuksen suunnitteluprosessi ja työnjako

Koulutusjärjestelmä

Vapaaehtoiskoulutuksen järjestelmän ja rakenteiden tulee palvella järjestön vapaaehtoistoimintaa mahdollisimman tehokkaasti ja tarpeisiin vastaavasti.

Koulutusjärjestelmän ja rakenteiden ylläpidosta ja kehittämisestä vastaavat järjestön toimihenkilöt. Keskustoimiston järjestökehitysyksillö vastaa kehittämistyöstä. Kehittämistyöhön osallistuvat keskustoimiston koulutuksesta vastaavat suunnittelijat sekä piirien koulutusvastaavat. 

Valtakunnallinen ohjelma = valtakunnallinen kurssimalli

Valtakunnallinen Punaisen Ristin kurssimalli syntyy seuraavan prosessin tuloksena:

1. Valtakunnallisen ohjelman tai toimintamuodon ohjelmatiimi tai siitä vastaavat suunnittelijat toteavat, että uudelle tai olemassa olevalle toimintamuodolle tarvitaan koulutettuja vapaaehtoisia.

2. Koulutuksen kohderyhmät, tavoitteet ja sisällöt sekä koulutusmateriaalitarve kartoitetaan toimialatapaamisessa tai erikseen kootussa asiantuntijaryhmässä.

3. Arvioidaan määrällinen koulutustarve ja paikannetaan tuleva vapaaehtoiskurssi/kurssit voimassa olevaan koulutuksen rakennemalliin (=”matriisi”).

4. Kouluttajatarve arvioidaan: asettuuko koulutus luontevasti jonkin olemassa olevan kouluttajaryhmän toimenkuvaan vai tarvitaanko kokonaan uusi "kouluttajaputki"? Koulutuksen toteutus ja materiaalien tuottaminen suunnitellaan osaksi seuraavien vuosien toimintaa (ks. kohta "koulutustarpeen kartoitus").

5. Ohjelmavastaava vastaa koulutusrunkojen ajantasaisuudesta, kehittämisestä ja päivittämisestä.

Vapaaehtoiskoulutuksen materiaalituotanto-, suunnittelu- ja hallinnointituki suunnataan näille yhteisesti sovituille ja mallinnetuille valtakunnallisille kursseille.

Valtakunnallisen koulutusmallin lakkauttaminen

Valtakunnallisen koulutusmallin lakkauttamisesta päättävät kyseisen ohjelmalinjan suunnittelijat vuosittaisissa työkokouksissaan.