Veripalvelua avustava toiminta

Hannu Pienmäki
Kuvaaja: Hannu Pienmäki

Veripalvelu

 Verenluovutus perustuu Punaisen Ristin periaatteiden mukaiseen vapaaehtoiseen auttamishaluun, siitä ei makseta korvausta. Suomessa luovutettu veri käytetään potilaiden hoitoon kotimaassa. Jotta veren ja verituotteiden saatavuus olisi turvattu, tarvitaan noin 1 000 verenluovuttajaa jokaisena arkipäivänä.

Verenluovuttajan tulee olla terve, 18–65-vuotias ja painaa vähintään 50 kiloa. Uuden luovuttajan tulee olla alle 60-vuotias. Miehet voivat luovuttaa verta kahden ja naiset kolmen kuukauden välein. Hemoglobiiniarvo mitataan aina ennen luovutusta ja sen tulee olla miehillä vähintään 135 g/l ja naisilla 125 g/l. Verenluovuttajan tulee todistaa henkilöllisyytensä virallisella henkilötodistuksella.

Sopivuuden verenluovuttajaksi voi tarkistaa etukäteen osoitteessa www.sovinkoluovuttajaksi.fi tai soittamalla ilmaiseen luovuttajainfoon 0800 0 5801. Lisätietoa verenluovutuksesta ja verenluovutuspaikoista löytyy myös Veripalvelun nettisivuilta www.veripalvelu.fi.

Jämsässä Veripalvelu vierailee noin kerran kuukaudessa. Vuodessa jämsäläiset luovuttavat verta noin 1 000 pussillista verta. Eli jämsäläiset verenluovuttajat vastaavat koko maan yhden päivän veren tarpeesta.

Jämsän osasto toimii Veripalvelua avustavana yksikkönä verenluovutustilaisuuksissa, jotka järjestetään Seurakuntatalolla ja niistä ilmoitetaan paikallisissa lehdissä.