Ensiapu- ja valmiustoiminta / Vapepa

Jenni Kytöharju
Kuvaaja: Jenni Kytöharju
"Fc Hakan veikkausliigan kotiottelu vuonna 2020"

Valkeakosken osaston ensiapu- ja valmiusryhmä harjoittelee ensiapua ja valmiutta monella eri tavalla. Ryhmä harjoittelee ja kouluttautuu säännöllisesti. Erilaisten tapahtumien ja tilaisuuksien ensiapupäivystykset kuuluvat myös ryhmän toimintaan.

Ryhmä kuuluu Toijalan alueen VAPEPA-toimikuntaan (Etelä-Pirkanmaan paikallistoimikunta). Lisäksi ensiapu- ja valmiusryhmä toimii hälytysryhmänä antaen apua viranomaisille katastrofi-, onnettomuus- ja katoamistapauksissa.

Ryhmään voi tulla mukaan alle 18-vuotiaita. Ensiapupäivytyksiin voi osallistua harjoittelijana 16-vuotta täyttänyt EA1-kurssin suorittanut, joka on osoittanut tiedot ja taidot riittäväksi. Uudet ryhmälaiset koulututetaan Punaisen Ristin toimesta. Osallistumme myös tarvittaessa Vapaaehtoisen pelastuspalvelun (VAPEPA) koulutuksiin. Lisätietoja saat ensiapu- ja valmiustoiminan ryhmänjohtajalta.

Ryhmäillat

Ryhmäillat pidetään jokaisen kuukauden 1. maanantaina klo 17 alkaen Korsulla (Apiankatu 4), joka sijaitsee linja-autoaseman alakerrassa. Kokoontuminen tapahtuu aina klo 17 matkahuollon oven edessä, josta menemme yhdessä alas. Muutoksista ilmoitetaan aina erikseen facebookissa ja rednetissä. Ryhmäilloissa harjoitellaan ja suunnitellaan itse ryhmäiltoja, jossa jokaisen mielipidettä kuunnellaan. Pidämme yllä osaamistamme ryhmäiltojen ja koulutusten avulla.

Ensiapupäivystykset

Oletko järjestämässä urheilukilpailuja, konserttia, toritapahtumaa tai mitä tahansa yleisötilaisuutta Valkeakosken alueella?

SPR Valkeakosken osaston ensiapu- ja valmiusryhmä pystyy huolehtimaan tapahtuman ensiavun. Ensiapu- ja valmiusryhmän ryhmänjohtaja arvioi sinun kanssasi tilaisuuden riskitekijät ja tekee tapahtumalle SPR ohjeistuksen mukaiset suunnitelmat, kuten esim. ensiapu suunnitelman. Tilaisuuden järjestäjän vastuulle kuuluu yleisötilaisuuksien järjestämisessä osallistujien turvallisuus. 

Ensiapupäivystäjät ovat kaikki ensiapukoulutettuja Suomen Punaisen Ristin toimesta. Päivystäjämme ovat käyneet EA1- ja EA2 -kurssit sekä ensiapupäivystyskurssin, jotka ovat vähimmäisvaatimuksena. Osastomme ja ensiapupäivystäjämme noudattavat Suomen Punaisen Ristin laatusuosituksia. Ensiapupäivystäjämme täyttävät SPR laatusuositukset, ryhmän harjoituksissa käymiseen ja omien tieto-taitojen ylläpitoon liittyen.

Päivystystilaus on hyvä tehdä vähintään 2-4 vk ennen tapahtumaa, jotta pystymme varmistamaan päivystykseen riittävän miehityksen ja varustuksen. Päivystyspyynnöt tehdään kirjallisesti sähköpostilla alla olevaan sähköpostiin.
 
Ensiapupäivystyksestä tehdään aina kirjallinen sopimus. Riskikartoitusta ja tarjouksen tekemistä varten tarvitsemme seuraavat tiedot:
 
 • Tilaajan nimi, puhelinnumero, sähköpostiosoite
 • Laskutusosoite
 • Tilaisuuden nimi ja laatu (esim. autourheilu, yleisötapahtuma, konsertti)
 • Tilaisuuden päivämäärät ja kellonajat
 • Tilaisuuden sijainti ja tarkentavia tietoja kuten
  • Varsinaisen päivystysalueen laajuus
  • Maaston ja sisätilojen haasteellisuus
 • Tilaisuuden arvioitu henkilömäärä
  • Osallistujien ikärakenne
  • Erikoisryhmät
 • Päivystyksen aloitus- ja lopetusaika
 • Erityiset vaarakohteet tai riskitekijät
 • Päivystystilat
 • Päivystäjien ruokailu
 
Hinnoittelumme perustuu valtakunnalliseen Suomen Punaisen Ristin päivystyskorvaussuositukseen. Päivystäjämme ovat vapaaehtoisia ja heille ei makseta palkkaa eikä palkkiota päivystämisestä. Ensiapupäivystyksistä peritty korvaus käytetään ensiapuryhmän toiminnan ylläpitämiseen, tarvikkeiden hankintaan sekä päivystäjien koulutukseen. 
 
KORONAVIRUKSEN vaikutus ryhmään: Ryhmän ryhmäillat järjestetään nyt etänä koronaviruksen takia, siirrymme kokonaan takaisin face to face ryhmäiltoihin, kun koronaviruksen tilanne sen sallii. Järjestämme ryhmäiltoja jatkossa järjestön ja valtioneuvoksen ohjeiden mukaan, joko etänä tai mahdollisuuksien mukaan fyysisesti.
 
Osastomme ottaa vastaan päivystyksiä korona tämän hetkisestä tilanteesta huolimatta. Osastomme on saanut tarvittavat suojavarusteet sekä ryhmämme noudattaa osaston, Hämeen piirin, keskustoimiston sekä Valtioneuvoksen ohjeita liittyen koronavirukseen. Lisätietoja antaa ryhmän tilanteesta ensiapu- ja valmiustoiminnan ryhmänjohtaja.
 

Ensiapu- ja valmiusryhmän ryhmänjohtaja: Pekka Taipalinen, 0400 237 159 / posti.ensiapu@gmail.com

Vararyhmänjohtaja: Niko Suokas

Jätäthän tarvittaessa soittopyynnön tekstiviestillä, jossa kerrot nimesi, puhelinnumerosi ja lyhyesti asiasi niin pyrimme soittamaan sinulle mahdollsimman pian uudestaan.

VAPEPA (Vapaaehtoinen pelastuspalvelu) 

Vapaaehtoien pelastuspalvelun keskeisempiin tehtäviin kuuluu kadonneiden henkilöiden etsintä. Toiminta-aluetta ovat myös kriisitilanteiden ensihuoltotehtävät ja henkinen ensiapu. 

Yhteyshenkilö: Jenni Kytöharju, 050 3727605