Verenluovutus

Lähde: Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu
Kuvaaja: Lähde: Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu
"Liikkuva veripalvelu palvelee Pieksämäelläkin"
Helena Oranen
Kuvaaja: Helena Oranen
"Veriryhmäkirjanmerkki muistoksi luovutuksesta"
Lähde: Punaisen Ristin veripalvelu
Kuvaaja: Lähde: Punaisen Ristin veripalvelu
"Iloinen verenluovuttaja"

 

 

 

VERENLUOVUTUSTILAISUUDET 2020

27.8.20

29.10.20

16.12.20

 

 

                          

Verenluovutuksen yhdyshenkilö Pieksämäen osastossa
Helena Oranen
pieksamaki@punainenristi.fi

 

Voitko sinä luovuttaa?

Verenluovutus on helppoa, ja samalla saat tietää veriryhmäsi. Vaikka henkilökuntamme arvioi soveltuvuutesi verenluovuttajaksi aina luovutuspaikalla, suosittelemme, että teet Sovinko luovuttajaksi -nettitestin ennen jokaista luovutuskertaa.

Tältä sivulta löydät tietoa verenluovutusedellytyksistä. Lisätietoa saat soittamalla verenluovuttajien maksuttomaan infopuhelimeen 0800 0 5801 (ma–pe klo 8–17), lähettämällä sähköpostia osoitteeseen verenluovutus(at)veripalvelu.fi tai täyttämällä nettilomakkeen.

Kahden kokoverenluovutuksen välillä on oltava naisilla vähintään 91 vuorokautta ja miehillä vähintään 61 vuorokautta. Tutustu verenluovutuksen vaiheisiin ja usein kysyttyihin kysymyksiimme.

Verenluovutuksen perusedellytykset

  • Luovuttajan on oltava terve.
  • Luovuttajan on oltava 18–70-vuotias. Verenluovutus tulee aloittaa ennen kuin täyttää 60 vuotta. 66 vuotta täyttänyt voi luovuttaa verta, jos edellisestä verenluovutuksesta on alle kaksi vuotta. Verta voi luovuttaa, kunnes täyttää 71 vuotta. Lue lisää
  • Veren hemoglobiinin on oltava miehillä 135–195 g/l ja naisilla 125–175 g/l.
  • Luovuttajan on painettava vähintään 50 kg.
  • Luovuttajan tulee olla asunut jossakin Pohjoismaassa tai muussa EU- tai EFTA-maassa viimeisen kolmen kuukauden ajan. Lue lisää
  • Luovuttajan on todistettava henkilöllisyytensä henkilöllisyystodistuksella, jossa on valokuva ja suomalainen henkilötunnus. Veripalvelun hyväksymät henkilöllisyystodistukset ovat Suomen passi, ajokortti, kuvallinen Kela-kortti, henkilökortti, merimiespassi, muukalaispassi, pakolaisen matkustusasiakirja, oleskelulupakortti tai oman maan passiin leimattu oleskelulupa ja varuskuntaluovutuksissa varusmieskortti. Hyväksymme myös ruotsalaisen ajokortin, jossa suomalainen henkilötunnus. Lisäksi hyväksytään seuraavat kahden asiakirjan yhdistelmät: oman maan passi, oman maan ajokortti, oman maan virallinen henkilökortti ja suomalainen Kela-kortti tai maistraatin myöntämä virallinen todistus suomalaisesta henkilötunnuksesta. Valokuvaa ja suomalaista henkilötunnusta tarvitaan luotettavaan tunnistukseen ja jäljitettävyyteen. Verenluovuttajakortti ei käy henkilöllisyyden todistamiseen.
  • Veripalvelun viralliset asiointikielet ovat suomi, ruotsi ja englanti. Verenluovuttajan on pystyttävä asioimaan jollakin näistä kielistä ilman tulkin apua. Kuulovammaiset voivat käyttää viittomakielen tulkkia.
  • Verenluovutuslomake/terveydentilakysely täytetään joka kerta paikan päällä luovutustilaisuudessa. Verenluovutuslomake
  • Verenluovuttajan tietopaketissa  lisätietoja   Tietopaketti