Kuinka toimia, jos kohtaat avointa rasismia?

Rasismia voi kohdata missä vain: julkisessa kulkuneuvossa, työpaikan kahvipöydässä tai lasten kevätjuhlissa. Tilanne tulee usein aivan yllättäen ja jälkikäteen voi harmittaa kovasti, jos huomaa tyytyneensä vain hiljaisen sivustakatsojan rooliin.

Omia toimintatapoja on hyvä pohtia ja jopa harjoitella jo etukäteen, jolloin rohkeutta löytyy helpommin myös tositilanteessa. Tässä muutama yksinkertainen ohje, joita voi käyttää apuna:

1. Omat tunteet nousevat helposti pintaan, kun kohtaat epäoikeudenmukaisuutta. Rauhoittele ensin itseäsi liiallisen provosoitumisen välttämiseksi.

2. Jos tilanne on hyvin uhkaava, soita apua paikalle. Sinun ei tarvitse olla supersankari, 112 auttaa.

3. Jos tilanteeseen meno yksin jännittää, hae tukea muilta silminnäkijöiltä. Kun joku tekee aloitteen tilanteen ratkaisemiseksi, yleensä muutkin rohkaistuvat puuttumaan.

4. Mikäli rasistinen puhe sisältää virheellistä tietoa, lyö pöytään faktat. Jos kyseessä on tuttusi, asiaan voi  palata myös myöhemmin: ”Muistatko, kun puhuit eilen kahvitauolla maahanmuuttajien saamista sosiaalituista. Otin hieman selvää, ja itse asiassa…” Maahanmuuttopolitiikan ajantasainen seuraaminen auttaa kriitikoille vastaamisessa, mutta jo pelkkä rauhallinen asenne ja kyky objektiiviseen pohdintaan vievät pitkälle.

5. Joskus takaisin sanominen pelottaa, jolloin jo pelkkä rasistisen huutelun kohteen viereen meneminen jättää voimakkaan viestin: minä olen hänen puolellaan sinua huutelijaa vastaan. Vierellä seisominen on merkki myös huutelun kohteelle ja muulle lähiympäristölle, että rasisti on tekoineen yksin.

6. Kun tilanne ei ole liian uhkaava, vastaansanominen terävästi, mutta rauhallisesti toimii ja yllättää. Vastalause jättää viestin, kuinka rasistinen käytös ei ole hyväksyttävää ja sitä ei tarvitse sietää. Yksi tehokas ja herättävä keino on toistaa rasistinen viesti: ”Sinä kysyit lapseltani, onko banaani hyvää. Viestisi kuulosti rasistiselta ja se on väärin.”

7. Nimittelyssä voi olla kyse rikoslaissa rangaistavaksi säädetystä kunnianloukkauksesta. Oikeuskäytännössä tietyn nimittelysanan käyttämisen on joissakin yhteyksissä katsottu täyttävän kunnianloukkausrikoksen tunnusmerkistön. Tarvittaessa voit tehdä asiasta rikosilmoituksen poliisille.

8. Älä pelkää epäonnistumista, tärkeintä on tehdä jotain. Vähimmillään se voi pelastaa rasismin kohteen päivän ja opettaa sinua itseäsi toimimaan paremmin seuraavan kerran vastaavassa tilanteessa.

9. Mikäli et uskalla toimia itse tilanteessa, jää kuitenkin juttelemaan jälkikäteen rasismin kohteen kanssa, osoita myötätuntosi ja pahoittele tapahtumaa. Kuuntelu helpottaa ja rauhoittaa mahdollisesti hyvinkin järkyttyneen ihmisen oloa sekä osoittaa, että et ole samaa mieltä rasistin kanssa.

Kiitos, kun luot turvallisempaa, rasismivapaata yhteiskuntaa!