Valtakunnallinen Rasisminvastainen viikko 2019

Suomen Punaisen Ristin koordinoiman valtakunnallisen rasisminvastaisen viikon kampanja #elämänlaatu #livskvalitet #qualityoflife 18.–24.3.2019

Yhdenvertaisuus = Elämän laatu

MITÄ?

Valtakunnallinen rasisminvastaisen viikon kampanja on viikolla 12. YK:n rasisminvastaista päivää vietetään samalla viikolla, 21.3. Tänä päivänä, vuonna 1960, poliisi avasi tulen ja tappoi 69 rauhanomaisen mielenosoituksen osanottajaa Sharpevillessa, Etelä-Afrikassa. Vuonna 1966 YK:n yleiskokous julisti päivän kansainväliseksi rotusyrjinnän vastaiseksi päiväksi, ja kehotti kansainvälistä yhteisöä lisäämään ponnistuksiaan kaiken rotusyrjinnän poistamiseksi.

Vuoden 2019 rasisminvastaisen viikon kampanja kohdistuu yksilöiden lisäksi erityisesti yhteisöihin, kasvattajiin, työpaikkoihin, kuntiin ja päättäjiin.

Syrjimättömät valinnat ja toimenpiteet parantavat kaikkien elämän laatua.

MILLOIN?

18.–24.3.2019, vko 12

18.3.-2.5.2019 Ammattikorkeakoulut ja yliopistot sosiaalisessa mediassa

MISSÄ?

Koko Suomi

MITEN? Vaikuttamalla! Näyttämällä mallia muille, kuinka toimitaan syrjimättömästi.

o Haastamalla yksittäisiä ihmisiä, järjestöjä, viranomaisia, kouluja, oppilaitoksia, erilaisia yhteisöjä ja urheiluseuroja mukaan kaikkien yhteiseen rasisminvastaiseen kampanjaan.

MIKSI? 

Haluamme vaikuttaa siihen, että kaikilla on tasa-arvoiset mahdollisuudet olla osana suomalaista yhteiskuntaa niin yksilönä kuin erilaisten yhteisöjen (esim. järjestöt, yhdistykset, urheiluseurat, hengelliset yhteisöt, oppilaitokset, työpaikat) jäsenenä ja toimijana.

Yhdenvertaisuus tarkoittaa sitä, että kohtelemme kaikkia samanarvoisesti!

SPR PIIREISSÄ JA OSASTOISSA:

• vanhusten/vammaisten palvelutaloissa ulkoiluja/vierailuja/lehden ääneen lukua/tarinointia/muistelua

• kaduilla/ostoskeskuksissa lämpöisen mehun, rintanappien ja tarrojen jakoa, tapahtumia paikallisten verkostojen kanssa sekä ’ennakkoluuloja roskikseen’ toimintaa -> näkyvyyttä

• päiväkotien kanssa pulkkamäkiretkiä, piirustus- ja askartelutuokioita

• nuorten kanssa leffa-, peli, - ja keskusteluiltoja teemaviikon aiheista

• kouluissa visailuja/Kahoot-pelejä, aamunavauksia, infoa rasisminvastaisesta ja yhdenvertaisuutta edistävästä vuoden ympäri tapahtuvasta toiminnastamme

o käyttämällä valitsemaamme # kolmikielisenä sosiaalisessa mediassa

o paneelikeskusteluissa, joissa keskustelijoina ovat kunnan päättäjistä elinkeinoelämän vaikuttajiin aina vapaaehtoistoimijoihin.

o tempauksissa kaduilla, ostoskeskuksissa, seurakunnissa, kaikissa SPR toiminnoissa paikallisesti (VOK, KONTIT, Nuorten turvatalot, Vapepa)

• Kiehumispiste-keskusteluissa (su, ru, eng)

• Blogikirjoituksissa

• Seminaareissa

• Haastatteluissa (haastateltavina piirin/osastojen lisäksi kunnan päättäjät ja muut toimijat

• Videoklipeissä (koululaiset, opiskelijat ja nuoret itse tekevät, jakavat ja haastavat muita mukaan sosiaalisessa mediassa)

• Järjestämällä yhteisiä peli-iltoja aiheesta eri ryhmille:

o Rasismi-visa (su, ru, eng) o Rasismi 24/7 (su, ru, eng)

o Käyttämällä muuta materiaalia, jota löytyy sähköisenä paljon, myös muiden toimijoiden www-sivuilta

• Jakamalla kampanjan tunnisteita kampanjaviikon tapahtumissa sosiaalisessa mediassa

• Järjestämällä yhteisiä tapahtumia paikallisten verkostojen ja toimijoiden kanssa

• Jakamalla Ennakkoluuloton edelläkävijä -tunnustus kampanjaviikolla

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

AMMATTIKORKEAKOULUJEN JA YLIOPISTOJEN RASISMINVASTAINEN KAMPANJA sosiaalisessa mediassa

Kampanjointiaika: 18.3.-2.5.2019

Kampanjamateriaalit: Pahvinen Ei rasismille-mobile kattoon ripustettavaksi oppilaitoksen sisääntuloaulaan ja sinne jätettäväksi

Kankainen ommeltava haalarimerkit, Ei rasismille-julisteet, Ei rasismille! -tarroja

Mitä?

1) Oppilaitokset laittavat mobilen roikkumaan sisääntuloaulansa katosta, opiskelijat kuvaavat itsensä/ ryhmänsä mobilen kanssa ja jakavat kuvat sosiaalisessa mediassa kampanjan hashtageilla haastaen muita mukaan

2) ompelevat haalarimerkit ja kuvaavat itsensä sosiaaliseen mediaan ja haastavat samalla muita oppilaitoksia/kavereitaan mukaan.

3) Opiskelijat kuvaavat itsensä/ryhmänsä Ei rasismille! – julisteen/mobilen kanssa ja haastavat samalla muita oppilaitoksia/kavereitaan mukaan.

TUNNISTEET SOSIAALISESSA MEDIASSA JA MATERIAALIT:

o #elämänlaatu #livskvalitet #qualityoflife #spreirasismille #frkmotrasism #eirasismille #motrasism sekä oman osastosi/yhteisösi/oppilaitoksesi tunnisteet sosiaalisessa mediassa

o Ei rasismille! -logo on tuttu ja käytössä jo kaikkialla Suomessa. Logo on kaikkien muidenkin vapaassa käytössä ja ladattavissa sähköisenä.

o SPR/FRK-logo omassa viestinnässämme o Jakotavarat: samat kuin aikaisempina vuosina piireille, kouluille, yhteisöille, järjestöille Punaisen Ristin verkkokaupasta maksutta.

o SPR:n omat materiaalit sähköisinä www.eirasismille.fi RedNetistä, Punaisen Ristin koulusivuilta.

YLE spotti viikolla 12, kampanjabiisi 

PUNAISEN RISTIN PIIRIEN VASTUUHENKILÖT KAMPANJASSA 

Katja Junnila, Lappi Marika Parkkila, Oulu Nina Stubb, Österbotten Taija Savolainen, Länsi-Suomi Piia Jounila, Savo-Karjala Annakatriina Jylhä, Satakunta Pauliina Pensikkala, Varsinais-Suomi Andrea Södergård, Åboland Hanne-Miia Niemi, Häme Anna Buzaeva, Riina Ahonen, Kaakkois-Suomi Ly Dat Quynh, Helsingin ja Uudenmaan piiri Linda Johansson, Åland

 

 

Suomen Punainen Risti koordinoi vuosittain valtakunnallista rasisminvastaista kampanjaa Suomessa. 

 

Uutiset

Punaisen Ristin pakolais- ja maahanmuuttotyön uutiskirje 5/2019 on ilmestynyt, voit lukea sen alla ladattavissa olevasta PDF-tiedostosta.

Punaisen Ristin pakolais- ja maahanmuuttotyön uutiskirje 4/2019 on ilmestynyt, voit lukea sen alla ladattavissa olevasta PDF-tiedostosta.

Punaisen Ristin pakolais- ja maahanmuuttotyön uutiskirje 2/2019 on ilmestynyt, voit lukea sen alla ladattavissa olevasta PDF-tiedostosta.

Tapahtumat

Ei tapahtumia juuri nyt.