Vinkkipankki

Menneiltä vuosilta kerättyjä osallistumisvinkkejä rasisminvastaiselle viikolle
Järjestä rasisminvastainen tapahtuma tai työpaja.
Yhdenvertaisuutta edistävän työpajan tai tapahtuman voi järjestää esimerkiksi kouluissa ja työyhteisöissä. Erilaisia tapahtumia voi suunnitella vaikka koko viikolle: tutustukaa oppimateriaaleihin, herättäkää keskustelua, harjoitelkaa yhdessä rasismiin puuttumista tai järjestäkää aiheeseen liittyvä aamunavaus. Suunnitteluapua saa piiritoimistosta.
Miten saamme kaikki mukaan?
Suomen Punaisen Ristin, Amnesty Internationalin Suomen osaston ja Kirkon Ulkomaanavun Vain ihmisiä -kampanja haastaa kaikki suomalaiset kohtaamaan itselle tuntemattomia, erilaisista taustoista tulevia ihmisiä. Kohtaamishaasteeseen voi jokainen osallistua omassa arjessa sekä kasvokkain että verkossa. Kohtaamiskortit: Kohtaamishaastetta helpottamaan on tuotettu kohtaamiskortit. Korttien avulla osaston tai sen toimintaryhmän on mahdollista toteuttaa vaikka kokonainen kohtaamistapahtuma tai hyödyntää kortteja esimerkiksi osana ystävänpäivää, rasisminvastaista viikkoa tai muuta omaa tapahtumaa. Voitte kutsua jo suunniteltuihin tapahtumiin, olemassa oleviin verkostoihin ja kampanjoihin uusia ja tuttuja henkilöitä ja miettiä, miten voisimme pitää yllä turvallisen ja jokaisen ainutlaatuisuutta kunnioittavan yhteisön ja yhteiskunnan.
Lataa itsellesi kirja – Ei niin mustavalkoista
Mediasta, vähemmistöistä ja rasismista toimittajien omin sanoin. Pohdittavaksi journalistiseen työhön.
Sodassakin on säännöt
Oppimateriaalipaketti tutustuttaa oppilaat sodan oikeussääntöihin. Tutustumisen jälkeen on helpompi ymmärtää esimerkiksi pakolaisuutta ja sen syitä. Materiaalissa kerrotaan sodan vaikutuksista ja Punaisen Ristin avustustoiminnasta sota-alueilla. Materiaalipaketti koostuu yhdeksästä oppitunnista. Yksittäisiä oppitunteja voi hyödyntää, vaikkei kävisikään koko oppimateriaalia läpi. Materiaalipaketissa on myös esitelty oppimateriaalin yhtymäkohtia yläkoulun ja lukion opetussuunnitelmaan. Esittelyt on tehty oppiaineittain.Tältä sivulta löytyy koko materiaalipaketti yksissä kansissa sekä yksittäisten oppituntien materiaalit lyhyiden esittelyjen kera.
Koulujen aamunavaukset
Punaisen Ristin aamunavaukset käsittelevät tärkeitä teemoja rasismista päihteisiin ja sodan säännöistä luonnonkatastrofeihin. Punainen Risti tuottaa jatkuvasti kampanjoihin liittyviä aamunavauksia. Kannattaa siis käydä tarkistamassa aamunavausvarantomme ainakin Punaisen Ristin viikolla toukokuussa ja Nälkäpäivän aikaan syyskuussa. Voit hyödyntää ja muokata aamunavauksia vapaasti.
Tilaa opettajan uutiskirje
Opettaja, haluatko pysyä ajan tasalla Punaisen Ristin kouluille ja oppilaitoksille suunnatuista materiaaleista, saada ajankohtaista tietoa vaikkapa kriisin puheeksi ottamisesta koulun arjessa? Kaipaatko ideoita vanhempainiltaan, ajankohtaisia aamunavauksia tai vinkkejä teemapäivien toteuttamiseen? Tilaa sähköpostiisi 6-10 kertaa vuodessa ilmestyvä Opettajan uutiskirje. Saat tuoreet tiedot uusista opettajien käyttöön tehdyistä materiaaleista, tapahtumakokonaisuuksista ja ajankohtaisista puheenaiheista helposti käyttöösi.
Ota yhteyttä
Onko sinulla idea? Kysymys Punaisen Ristin toiminnasta? Luennoitsijavierailu järjestettävänä? Opetusmateriaalin tarve? Tapahtuma järjestettävänä? Ole rohkeasti yhteydessä – autamme mielellämme! Punaisen Ristin piirien yhteystiedot.
Tule mukaan pakolaisia ja maahanmuuttajia tukevaan vapaaehtoistoimintaan
Punaisen Ristin vapaaehtoistoiminta tuo yhteen eri taustaisia ihmisiä. Vapaaehtoisena voit edistää yhdenvertaisuutta ja rakentaa moniarvoista yhteiskuntaa. Pakolaisia ja maahanmuuttajia tukevaa vapaaehtoistoimintaa on useilla paikkakunnilla.
Lapsille ja päiväkodeille on suunnitteilla omaa materiaalia, nyt on tarjolla näitä toimintoja:
REDDIE KIDS – LASTEN KERHOTOIMINTA (7 – 12-vuotiaille)
Lapset tutustuvat leikin lomassa Punaisen Ristin arvoihin ja toimintaan. Reddie Kids -kerhon teemoja ovat käytännöllisten perus ensiaputaitojen ja turvallisuuden lisäksi muun muassa ystävyys, suvaitsevaisuus sekä kulttuureiden ymmärtäminen ja arvostaminen. Kerho tarjoaa varhaisnuorelle loistavan mahdollisuuden tutustua Punaiseen Ristin toimintaan ja periaatteisiin.
Tarjolla on lisäksi tietysti paljon hauskanpitoa ja uusia kavereita. Kerhot toimivat paikallisosastossa ja vetäjinä toimivat koulutetut ohjaajat. Jokaisella kerholla on oma toimintasuunnitelmansa. Mukaan kerholaiseksi? Ota yhteyttä paikallisosastoon ja kysy kerhosta.
Näin toteutat tapahtuman osastossasi
Valmistelu
- Ideoikaa osastonne vapaaehtoisten kanssa missä ja miten lähdette kampanjaan mukaan. Jokainen voi antaa oman panoksensa pienesti tai koota ryhmän ja tehdä sen isosti.
- Miettikää tapahtumalle sopiva paikka sisä- tai ulkotiloissa. Torit ja keskeiset kävelykadut on havaittu hyviksi ulkotiloiksi tapahtuman toteuttamiseen useilla paikkakunnilla. Voitte vaikka toteuttaa flashmobin. Muistakaa, että saatatte tarvita viranomaisilta tms. luvan tapahtuman järjestämiseen, joten kannattaa toimia ajoissa.
- Olkaa yhteydessä alueenne piiritoimistoon ja kertokaa suunnitelmastanne.
- Syöttäkää tapahtuma OMA Punaisen Ristin kautta muillekin nähtäväksi (ks. lisäohjeita)
- Kutsukaa paikkakuntanne vaikuttajia/avainhenkilöitä mukaan tapahtumaan.
- Tiedottakaa laajasti tapahtumasta – liitteenä sivun alareunassa on tiedotepohja paikallismediaa varten.
- Kouluja, oppilaitoksia ja erilaisia työ- tai muita yhteisöjä voi myös kutsua mukaan järjestämäänne tapahtumaan. Samalla avautuu mahdollisuus kertoa osastonne toiminnasta ja rasisminvastaisesta kampanjasta. On hyvä myös muistaa kannustaa kouluja toteuttamaan omia tapahtumia kampanjaviikolla ja hyödyntämään nettisivuilta punainenristi.fi/koulusivut löytyvää materiaalia.
- Ennakkoon on hyvä porukalla miettiä ja harjoitella talkoissa mahdollisesti vastaan tulevia erilaisia tilanteita, varsinkin jos tempaus järjestetään julkisella paikalla. Turvallisuusohjeesta saatte lisätietoa siitä, miten hankaliin tilanteisiin tulisi valmistautua ja reagoida. Miettikää, millaisia ihmisiä saatatte kohdata (esim. asialle omistautuneita, pelokkaita, höpöttämään jääviä, kiinnostuneita, neutraaleja, innostuneita, töykeitä, vihamielisiä jne.). Kannattaa perääntyä, jos ihminen tai tilanne vaikuttaa uhkaavalta. Kenenkään kanssa ei tarvitse väitellä.
- Kerääntykää lopuksi yhteen ja pohtikaa, miten tapahtuma mielestänne sujui.
- Jakakaa kampanjakuvat piirin/osaston sosiaalisen median alustoilla.
- Kertokaa kokemuksistanne myös piiritoimistolle. Näin saamme arvokasta tietoa tulevan kampanjan suunnittelua varten.
Some-kanavat
Facebook: SPR Ei rasismille
Twitter: SPR Yhdenvertaisuutta edistävä työ
Instagram: SPR Rasisminvastainen työ