Historia

Suomen Punaisen Ristin organisaatiomuutos vuonna 1950 sai aikaan todellisen paikallisosastojen perustamisruuhkan. Myös Tervakosken osaston perustava kokous oli 26.11.1950. Osasto on siis toiminut yli puolivuosisataa. Alkuun oli toimittu yhteistyössä Mannerheimin Lastensuojeluliiton kanssa vuodesta 1943 vuoteen 1950. Osaston ehkä suurisuuntaisin hanke oli päiväkodin rakentaminen. Tämä voitiin toteuttaa Tervakoski Oy:n avulla, mutta myös runsasta apua saatiin kummikunnalta Varan kauppalasta Ruotsista. Päiväkodin vihkiäisiä vietettiin vuonna 1948. Juhlassa mukana olivat muun muassa osaston puheenjohtaja, vuorineuvoksetar Rene Serlachius ja pitkäaikainen sihteeri Kirsti Josefsson sekä Ruotsista Varan kirkkoherra A.Tekborg. Mainittakoon, että Rene Serlachius on ollut osaston pitkäaikaisin puheenjohtaja; peräti 29 vuotta.

Vesavarassa päiväkoti ehti toimia kahta vuotta vaille puolivuosisataa, siitä ajasta 21 vuotta kunnallisena. Jonkin aikaa talo oli vuokrattu asuinkäyttöön ja sen jälkeen Janakkalan kunnan nuorisotilaksi vuoden ajan.

Pitkän harkinnan jälkeen osaston hallitus päätyi tarjoamaan Vesavaran kiinteistöä Janakkalan kunnalle. Kauppakirjan allekirjoittivat 31.3.2009 kunnan edustajina hallintojohtaja Liisa Puranen sekä Teknisen toimen ja maankäytön johtaja Juha Prittinen ja SPR:n Tervakosken osaston puolesta puheenjohtaja Nina Lahtinen sekä sihteeri Anna-Leena Seitsonen. Tilaisuudessa olivat myös paikalla kaupanvahvistaja Aini Nurmi ja paikkatietoinsinööri Eija Paturi kunnasta sekä Tervakosken osaston tiedottaja Marja-Liisa Koliseva.

Vuosina 1951 - 1986 osastolla oli myös oma kioski, joka tarjosi työpaikan useammalle
henkilölle vuosien aikana. Kioskin tuotolla tuettiin mm. Vesavaran päiväkotitoimintaa.
Jonkin aikaa oli toinen kioski myös elokuvateatterin aulassa.
Alkuvuosien laajasta työkentästä voisi kertoa lyhyesti; koulutettiin kodinhoitaja varattomien perheiden äitien avuksi,tehtiin aloite äitiys-ja lastenneuvolan saamiseksi paikkakunnalle, hankittiin kouluhammaslääkäri käymään määräpäivinä Tervakoskella ja niin edelleen.
Tuo kaikki on nyt jäänyt historian hämärään, mutta siltä pohjalta on ollut hyvä viedä Punaisen Ristin toimintaa eteenpäin.

Verenluovutusperinne on yli 50 vuotta vanha Tervakoskella, sillä ensimmäinen luovutuskerta oli maaliskuussa 1956. Kaikkiaan 39 vuotta ja 75 kertaa verenluovutus oli Tervakoski Oy:n tiloissa. Vuodesta 1995 alkaen verta on luovutettu Tervakosken seurakuntakeskuksessa. Kuluneiden yli 50. vuoden aikana on luovutettu kaikkiaan 20 970 kertaa, joka tarkoittaa yhtä monta veripussia on lähtenyt Tervakoskelta. 10.4.2008 oli 100.verenluovutustilaisuus, jossa luovuttajia oli 67. Luku sisältyy em. kokonaismäärään.

Osaston 60-vuotista taivalta juhlistettin 21.11.2010 pidetyllä pienimuotoisella juhlalla Tervakosken Seuratalolla, jossa läsnä oli lähes 60 jäsentä ja kutsuvierasta. Mukana mm. osastomme toisena puheenjohtajana toiminut Saara Toikka miehensä kanssa. Tervakoski Oy:stä onnittelut toi Hannu Rantala. Myös Tervakosken Lions Club, Naiskuoro, Kyläyhdistys, Palvelutalosäätiö sekä Mieskuoron kvartetti onnittelivat. Viimeksi mainittujen onnittelu esitettiin laulaen. Tervetuliaispuheen piti puheenjohtaja Nina Lahtinen ja historiikin oli koonnut ja esitti tiedottaja Marja-Liisa Koliseva. Musiikkia esittivät Hannele Aarnio-Närhi, Dagmar Siivonen ja Sakari Lannes. Juontajana toimi varapuheenjohtaja Katja Heininen.