Ammatillinen etätuki terveydenhuollon työntekijöille

Hei mielenterveysalan ammattilainen! Lämmin kiitos, että olet valmis tarjoamaan ammatillista etätukea terveydenhuollon työntekijälle koronaepidemian aikana.

Tältä sivulta löydät tiedon perehdytyksen vaiheista ja tarjolla olevasta tuesta vapaaehtoistehtävässäsi. Myös kaikki tarvitsemasi koulutusmateriaalit löytyvät sivulta joko linkkeinä tai liitetiedostoina sivun alalaidasta.

Näin perehdytys etenee:

  • Ennen tukisuhteen aloittamista opiskele itsenäisesti materiaalit kohdista 1-3.
  • Ota sen jälkeen yhteyttä Punaisen Ristin ammatillisen etätuen ystävävälitykseen, p. 040 705 5770 (arkisin kello 13-17). Kutsumme sinut yhteenvetotunnille, joka toteutetaan etänä pienryhmässä. Yhteenvetotunti on perehdytyksen kohta 4. 
  • Tämän jälkeen perehdytys on suoritettu. Olet valmis tukijaksi! Lue lisää sinulle tarjolla olevasta jatkokoulutuksesta ja etätuesta sivun alalaidasta.

 

Etäperehdytyksen vaiheet ja opiskelumateriaalit
 
1. Punaisen Ristin yleisesittely sekä vapaaehtoistyön periaatteet
 

2. Johdanto kriisityöhön ja henkiseen ensiapuun

Lue läpi Punaisen Ristin kansainvälisen liiton henkisen ensiavun opas (suomeksi). Kappaleita 4 ja 5 ei ole tarpeen lukea (sivut 54-85).

Halutessasi voit lukea myös Punaisen Ristin kansainvälisen liiton Psykososiaalisen keskuksen tuottaman artikkelin "Remote Psychological First Aid during the COVID-19 outbreak". Artikkeli löytyy linkin takaa ja sivun alaosasta liitteenä, jonka voit ladata itsellesi. 

3. Hoitohenkilökunnan stressitekijät ja tarpeet epidemian aikana

Kuuntele Psykopodiaa-podcastin jakso 34: Terveydenhuollon ammattilaisten psyykkinen hyvinvointi COVID-19 -pandemiassa. Keskustelua aiheesta jatketaan yhteenvetotunnilla.

4. Yhteenvetotunti ja ammatillisen etätuen periaatteet

Suoritettuasi perehdytyksen kohdat 1-3 ota yhteyttä Punaisen Ristin ammatillisen etätuen ystävävälitykseen, p. 040 705 5770 (arkisin kello 13-17). Kutsumme sinut yhteenvetotunnille, joka toteutetaan etänä pienryhmässä keskustellen. Halutessasi voit lukea etukäteen tunnilla käsiteltävän materiaalin (Punaisen Ristin ammatillisen etätuen periaatteet -esitys, liitteenä sivun tämän lopussa).

Jatkokoulutukset tukisuhteen aikana

Sinulla on mahdollisuus osallistua  pienryhmissä toteutettaviin etätapaamisiin, joissa voit jakaa kokemuksiasi muiden tukijoiden kanssa ja prosessoida kokemuksiasi. Tapaamisia vetää Punaisen Ristin psykologien valmiusryhmän jäsen.

Saat myös mahdollisuuden osallistua psykoedukatiivisiin etäkoulutuksiin, jotka käsittelevät tukiprosessiin liittyviä ajankohtaisia asioita. Koulutukset pidetään etäyhteyden kautta laajemmalle ryhmälle.

 

Ammatillisen etätuen toteuttaminen

Koronaepidemia kuormittaa erityisesti terveydenhuollon työntekijöitä. Kiireen ja kasvavan työpaineen lisäksi kuormitusta lisäävät oman sairastumisen pelko ja epätietoisuus tilanteen kestosta. Mielenterveyden ammattilaisena sinulla on mahdollisuus auttaa Punaisen Ristin kautta.
 
Suomen Punaisen Ristin organisoiman ammatillisen etätuen tavoitteena on auttaa terveydenhuollon työntekijöitä jaksamaan kuormittavassa työ- ja elämäntilanteessa koronaepidemian aikana. Tuki on vastikkeetonta vapaaehtoistyötä, josta ei makseta korvausta.
 
Tukisuhde toteutetaan näin:
 
  • Punainen Risti huolehtii yhteyden muodostamisesta mielenterveysalan ammattilaisen ja tukea tarvitsevan terveydenhuollon työntekijän välille. Yhteys muodostetaan vapaaehtoisessa ystäväpalvelussa käytettävän alustan kautta.
  • Punainen Risti tarjoaa sinulle etäkoulutuksen ja -tuen tehtävääsi.
  • Koulutuksen jälkeen voit ottaa ensimmäisen etäkontaktin tuettavaan ja sopia hänen kanssaan etätuen aloittamisesta. Ystävävälitys ei toimita tukijan yhteystietoja tuettavalle.
  • Pidät yhteyttä tuettavaan joko puhelimitse tai muun etäyhteyden kautta.

Kyse ei ole potilas- tai hoitosuhteesta eikä se korvaa työnantajan tai viranomaisten vastuulla olevia tehtäviä työn, työterveyden tai mielenterveyden tukemiseksi.

Toimintaa koskee vaitiolovelvollisuus. Ammatillinen statuksesi tarkastetaan ennen tukisuhteen aloittamista.

Tervetuloa mukaan – sinua tarvitaan!

 

Uutiset

Ei uutisia juuri nyt.

Tapahtumat

Ei tapahtumia juuri nyt.

Foorumikirjoitukset

Ei foorumikirjoituksia juuri nyt.