Ystävänpäivä 2023

Joonas Brandt
Kuvaaja: Joonas Brandt
Liity Ystävänpäivä 2023 -ryhmään saadaksesi ajantasaista tietoa, ohjeita, tiedotepohjia ja materiaaleja Ystävänpäivän kampanjasta!

Kiitos Ystävänpäivästä 2023!
Keskustoimisto maksaa osastojen tapahtumille tukea kuluja vastaan, enintään 150 euroa. Lisätietoja ja linkki raporttiin.

Ystävänpäivän kampanjasivulle pääset tästä.

Ystävänpäivä on ystävätoiminnan vuoden tärkein päivä ja Suomen Punaisen Ristin tärkeimpiä kampanjoita. Yksinäisyys on lisääntynyt korona-aikana, joten ystävänpäiväkampanjaa tarvitaan nyt yhä enemmän.

Yksinäisyys ei katso ikää tai elämäntilannetta, jopa joka kolmas suomalainen kokee yksinäisyyttä. Yksinäiset ihmiset kokevat itsensä usein näkymättömäksi tai arvottomaksi, he eivät tule kohdatuiksi eikä heillä ole ketään, jonka kanssa jakaa arjen kuulumisia.

Ystävänpäivän kampanjalla tavoitellaan uusia vapaaehtoisia

Punaisen Ristin ystävätoiminta on yksi ratkaisu yksinäisyyden lievittämiseen. Ystävänpäivänä meillä on hyvä tilaisuus nostaa esille vapaaehtoisten tekemää merkityksellistä työtä. Ja erityisesti innostaa uusia ihmisiä mukaan toimintaan! 

Tarvitsemme uusia, koulutettuja vapaaehtoisia, jotta jokainen ystävää kaipaava saisi ystävätoiminnan kautta itselleen kaverin. Seuraavan kolmen vuoden aikana puhumme rohkeasti yksinäisyydestä ja pidämme huolta siitä, että kukaan ei jäisi yksin.  Ystävänpäivän uudessa Kun saat ystävän -kampanjassa keskitytään herättämään kiinnostusta vapaaehtoisuutta kohtaan ja aktivoimaan ihmisiä osallistumaan ystäväkursseille.

Yksinäisyyttä voi kokea kuka tahansa, mutta onneksi kuka tahansa voi myös auttaa.

Tehdään kampanja yhdessä – osallistumisen tapoja on monia

Yksinäisyydestä ja ystävätoiminnasta on tärkeää kertoa paikkakunnasta riippumatta. Ystäväkursseja järjestetään myös etänä, eikä esimerkiksi verkkoystävyys katso paikkaa eikä aikaa. Kaikki osastot voivat osallistua kampanjaan – myös ne, joilla ei ole varsinaista ystävätoimintaa. 

Täytetään sosiaalinen media tällä tärkeällä aiheella ystävänpäivän aikaan. Hyödynnetään uudistettavia Kun saat ystävän -kampanjamateriaaleja, jotka löytyvät aineistopankista. Näiden osastojen käyttöön tehtävien some- ja digimateriaalien aktiivinen käyttäminen on helppo tapa osallistua ystävänpäiväkampanjaan.  

Paikallisuus ja ihmisten tarinat kiinnostavat aina, ja paikallismedialle kannattaa tarjota haastateltavaksi ystäväparia, tai ystävätoiminnan vapaaehtoista. Haastateltava voi olla pitkän linjan konkari, tai vasta toimintaan mukaan tullut. Tärkeää on, että haastateltavaksi tarjottavat haluavat itse kertoa kokemuksistaan. 

Ja lopulta mikä olisikaan ihanampi tapa kertoa ystävätoiminnasta ja houkutella mukaan uusia vapaaehtoisia kuin ihmisten kohtaaminen kasvokkain. Hyödyntäkää keskustoimiston myöntämää 150 euron tapahtumatukea ja järjestäkää ystävänpäivän tapahtuma. Ideoita tapahtumiin löydät täältä RedNetistä.