Olycksfallsdagen 13.1.2023

På Olycksfallsdagen har det ordnats kampanjer om många olika teman sedan 1995. Tidpunkten varierar från år till år, eftersom dagen ordnas varje fredag den 13:e. Röda Korset ansvarar för genomförandet av dagen i samarbete med andra aktörer i Olycksförebyggande nätverket. I år firas den nationella Olycksfallsdagen två gånger: nu i januari och andra gången i oktober. Målet med den första Olycksfallsdagens kampanjen är att få alla att fundera över hur olyckor kan förebyggas under vinterns stugresor med sin egen inställning och sitt beteende. Temat är en direkt fortsättning på vårens olycksfallsdagen, då säkerheten granskades ur sommarstugeresornas perspektiv.

Tips för att delta i Olycksfallsdagen

  • Behärska sociala medier! Använd hashtag #olycksfallsdagen för att sprida ut dina tankar i sociala medier kring att förebygga olyckor och skapa säkerhet i vardagen. Du kan dela inlägg på Olycksfallsdagens Facebooksida.
  • Ordna ett informationstillfälle om olycksfall eller en avdelningskväll om förebyggande av olyckor.
  • Gör en stugsäkerhetskontroll online  eller skriv ut en checklista för säker vintertid stugresor här (materialet finns tillgängligt från januari och framåt).
  • På webbplatsen tapaturmapäivä.fi finns information om förebyggande av olyckor under vinterns stugresor. Allt material är fritt tillgängligt.