Opintotoiminnan suunnitelman kurssit

Opintotoiminnan suunnitelman mukaisesti kursseja järjestetään neljällä eri tasolla, joiden lisäksi on erillinen luku- ja kirjoitustaidon kurssi. Jokainen taso jakaantuu kahteen kuukauden pituiseen kurssiin. Ensin opiskellaan kurssit Startti 1 ja Startti 2, niiden jälkeen Perus 1 ja Perus 2, ja seuraavaksi Jatko 1 ja Jatko 2 sekä Taito 1 ja Taito 2. Jokaisen kuukauden kurssin päätteeksi järjestetään koe, jonka läpäiseminen on edellytys seuraavalle tasolle siirtymiselle. Jos kokeesta ei pääse läpi, opiskelija kertaa aiemmin käydyn kurssin.

Yhden kurssin pituus on neljä viikkoa, ja kursseille suositellaan 4-6 oppituntia viikossa. Opintotoiminnan suunnitelmaa voi silti soveltaa myös erilaisille viikkotuntimäärille. Kuukauden pituiset kurssit sopivat vastaanottokeskusten toimintaan opiskelijoiden nopean vaihtuvuuden vuoksi. Viime vuosina turvapaikkahakemusten käsittelyajat ovat nopeutuneet; siirto kauttakulkukeskuksesta odotusajan keskukseen saattaa tulla jo muutamassa kuukaudessa, ja turvapaikkapäätös pian sen jälkeen. Yksi ryhmä voi siis opiskella yhden kokonaisuuden kuukaudessa, missä ajassa suuria muutoksia opiskelijaryhmiin ei ehdi tulla.  Opiskelu on myös tavoitteellista, sillä opiskelijat siirtyvät tasolta toiselle ja saavat todistukseen merkinnän jokaisesta suoritetusta kurssista.

Kursseille on määritelty myös Eurooppalaisen viitekehyksen mukaiset tavoitetasot. Koko kurssisuunnitelman tavoitteena on taso A2.1. eli kehittyvä peruskielitaito, joka on mahdollista, jos turvapaikanhakija suorittaa kaikki vastaanottokeskuksen suomen kielen kurssit. Opiskelijan kielitaito saattaa kahdeksan kuukauden opiskelun jälkeen olla myös tavoitetasoa korkeampi.