Ystävätoiminta

Koronavirustilanteen edettyä kaikki ystävätoiminnan kasvokkaiset tapaamiset riskiryhmään kuuluvien kanssa tulee keskeyttää pääsiäiseen asti.

Ohjeistus perustuu tämänhetkisiin viranomaisten antamiin ohjeistuksiin, joiden mukaan kaikkea ei-välttämätöntä toimintaa, kuten lähikontakteja harrastustoiminnassa tulee rajoittaa. Lisäksi viranomaiset ovat kehottaneet erityisesti suojelemaan riskiryhmiä, kuten ikäihmisiä ja perussairauksia sairastavia ihmisiä.

Seuraamme tilannetta ja ohjeistamme tarvittaessa uudelleen viranomaisten ohjeita ja suosituksia noudattaen.

Ystävät eivät voi keskeytyksen aikana vierailla riskiryhmään kuuluvien ystäväasiakkaittensa luona. Keskeytys koskee kaikkea kasvokkain tapahtuvaa ystävätoimintaa riskiryhmään kuuluvien kanssa:

ystävätoiminnan vapaaehtoisten vierailuja kodeissa, palvelutaloissa, sairaaloissa tms.
senioriryhmiä ja muita ryhmätoimintoja, kuten omaishoitajien vertaisryhmiä ja virkistystilaisuuksia
kohtaamispaikkatoimintaa
koulutuksia ja tapahtumia
Tilanne aiheuttaa huolta ystävätoiminnan asiakkaissa, joten osasto varmistaa, että puhelin tai muu yhteys säilyy erityisesti riskiryhmiin kuuluvien ihmisten kanssa. Kannustamme ystäviä olemaan asiakkaisiin yhteydessä puhelimitse tai verkon välityksellä esim. Skypeä hyödyntäen tai viestittelemällä.

Mikäli ystäväasiakkaasi on huolissaan koronaviruksesta, pelkoa ja huolta voit lievittää seuraavin keinoin:

Ohjaa ystäväsi laadukkaan ja luotettavan tiedon lähteille, kuten THL:n verkkosivuille.
Kaikkea uutisointia ei kannata välttää, mutta uutisten seurantaa ja pelkoa lietsovia keskusteluja tapaamisissa voi yrittää rajoittaa.
Muistuta häntä huolehtimaan hyvästä käsihygieniasta.
Stressaavissa tilanteissa läheisten seura rauhoittaa, joten kannusta häntä pitämään yhteyttä mahdollisiin ystäviin ja perheenjäseniin tai ole häneen itse yhteydessä mahdollisuuksiesi mukaan.
Muistuta ystävääsi tavallisten arkirutiinien noudattamisesta, kuten säännöllisestä ateriarytmistä, liikunnasta ja tavallisista arkitoimista.
Ohjaa ystäväsi tarvittaessa ammattimaisen keskusteluavun piiriin, esimerkiksi Mieli ry:n kriisipuhelimeen (p. 09 2525 0111) tai chattiin.
Ajankohtaista

Järjestämme henkisen tuen koulutuksen ystävävapaaehtoisille webinaarina torstaina 19.3.2020 klo 10-12. Osallistujilla tulee olla käytössä nettiyhteys.
Lisä- ja ilmoittautumistiedot

Tärkeitä linkkejä:

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Ajankohtaisin tieto koronaviruksesta ystävätoiminnan vapaaehtoisille päivittyy Punaisen Ristin verkkosivuille

Tiedotteen voit lukea myös täältä: https://rednet.punainenristi.fi/node/59253

Pitäkää huolta itsestä ja läheisistä!

Terveisin,

Riina Ahonen

Sosiaalitoiminnan suunnittelija

Suomen Punainen Risti

Kaakkois-Suomen piiri

riina.ahonen@redcross.fi

puh. 040 860 1396
Kouvolankatu 5-7, 45100 Kouvola

Vain elämää goes Punainen Risti - ystävätoiminta esille!

Punaisen Ristin ystävätoiminnan kautta voit toimia esimerkiksi:
ikäihmisen ystävänä, maahanmuuttajan ystävänä, mielenterveyskuntoutujan ystävänä, vammaisen ystävänä, nuoren ystävänä, ikäihmisten virkistystoiminnassa tai vapaaehtoisena sairaalassa tai palvelutalossa. Perehdytämme ja tuemme sinua tehtävässäsi.

Tarve uusille ystäville on kova ja me todella tarvitsemme teitä.
Tulkaa mukaan!

SPR:n Ystävätoiminta kokoontuu noin kerran kuukaudessa. Tapaamiset järjestetään pääsääntöisesti Punaisen Ristin Sysmän osaston toimitiloissa järjestötalolla, entisellä Toivolan koululla, osoitteessa Väihkyläntie 9, 19700 SYSMÄ.

******************************************************************************************************************

Kaikki ovat tervetulleita mukaan toimintaan

Vuoden 2021 ystävätoiminnan tapahtumat

Lähikontaktissa tapahtuva ystävätoiminta on toistaiseksi keskeytettynä. Etäyhteyksin ja ulkona tapahtuva toiminta jatkuu turvallisuusasiat huomioiden. Markkinoille on tullut erilaisia maksullisia palveluita ja se on erittäin hyvä asia. Monelle vanhukselle ja yksinäiselle on myös valtavan tärkeää kohdata muita ihmisiä vaikka taloudellinen tilanne ei sitä sallisi. Punaisen Ristin vapaaehtoiset ystävät ovat ensiarvoisen tärkeitä myös tänä aikana.

Tervetuloa vaikuttamaan!

Lisätietoja saa soittamalla.
Anne Kurvinen 044 494 2550 tai Eeva Onninen 044 494 2562

Muutokset mahdollisia!