Vastaanottokeskukset

Leena Koskela
Kuvaaja: Leena Koskela

Suomen Punainen Risti tukee viranomaisia turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten vastaanottamisessa ja ylläpitää useita vastaanottokeskuksia toimipisteineen eri puolilla Suomea.

Ylläpidämme vastaanottokeskuksia

Punainen Risti perustaa vastaanottokeskuksia maahanmuuttoviraston pyynnöstä. Valtio maksaa vastaanoton kustannukset ja vastaa turvapaikkahakemusten käsittelystä. Maahanmuuttovirasto myös päättää uusien vastaanottokeskusten perustamisesta ja lakkauttamisesta.

Turvapaikanhakijat asuvat vastaanottokeskuksissa ja odottavat turvapaikkapäätöstä. Punaisen Ristin vapaaehtoisilla on tärkeä rooli vastaanottokeskuksen asukkaiden arjessa.

Vapaaehtoiset järjestävät monipuolista toimintaa ympäri Suomea, muun muassa kokkikerhoja, naisten ryhmiä ja suomen kielen keskustelukerhoja.

Vastaanotamme kiintiöpakolaiset lentokentällä

Punainen Risti vastaanottaa Suomeen saapuvat kiintiöpakolaiset Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Lentoasemalla pakolaisten apuna ovat järjestön työntekijät, tehtävään koulutetut vapaaehtoiset ja ammattitulkit.

Kiintiöpakolainen on henkilö, joka otetaan Suomeen eduskunnan päättämässä vuosikiintiössä, yleensä suoraan pakolaisleiriltä. Kiintiöpakolaiset sijoitetaan suoraan kuntiin.

Viime vuosina kunnat ovat vastaanottaneet niukasti kiintiöpakolaisia. Tämän vuoksi monet jo oleskeluluvan saaneista pakolaisista ovat joutuneet odottamaan Suomeen tuloa jopa useita vuosia pakolaisleireillä. Punainen Risti vaikuttaa ja toimii, jotta kunnat vastaanottaisivat enemmän pakolaisia.

Miksi autamme turvapaikanhakijoita ja pakolaisia?

Punainen Risti auttaa eri puolilla maailmaa kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevia ihmisiä, joihin pakolaiset ja turvapaikanhakijat kuuluvat. Toiminnan perusteena on ihmisoikeuksien ja oikeusturvan varmistaminen.

Vapaaehtoistoiminta vastaanottokeskuksissa

Vastaanottokeskuksessa toteutettavaan vapaaehtoistoimintaan liittyvää materiaalia löydät SPR Monikulttuurisesta ryhmästä.

 

Voit tukea Punaisen Ristin työtä lahjoittamalla katastrofirahastoon:

  • Soita numeroon 0600 12220 (20,28 € + pvm/mpm)
  • Lähetä tekstiviesti SPR numeroon 16499 (15 €/viesti)
  • Lahjoita osoitteessa w ww.punainenristi.fi/lahjoita
  • Lahjoita Punaisen Ristin katastrofirahaston tilille FI06 2219 1800 0680 00
  • MobilePay:lla, numeroon 040 135 88 00

    Poliisihallituksen keräyslupa 2020/2013/2937/11.10.2013

 

Uutiset

Punaisen Ristin pakolais- ja maahanmuuttotyön uutiskirje 5/2019 on ilmestynyt, voit lukea sen alla ladattavissa olevasta PDF-tiedostosta.

Päihteisiin liittyvien keskustelujen pohjaksi on tehty diaesitys. Se on vapaasti käytettävissä.  SPR pyrkii alkuvuodesta kouluttamaan toimijoita, jotka pitäisivät päihdeteemailtoja maahanmuuttajille ja turvapaikanhakijoille vastaanottokeskuksissa.

Suomenkielinen aineisto päivitetty tammikuussa 2019, lisätty myös arabiankielinen aineisto.

Jussi Vierimaa
Kuvaaja: Jussi Vierimaa

Suomen Punainen Risti on huolissaan oleskeluluvan saaneiden turvapaikanhakijoiden kuntiin siirtymisen hitaudesta. Ilman kuntapaikkaa kotoutuminen ei onnistu.

"Turvapaikan saaneiden ja pakolaisten tulee päästä nykyistä nopeammin muuttamaan kuntiin. Siksi vetoamme inhimillisen kuntapolitiikan toteuttamiseksi ja kuntapaikkojen puolesta”, sanoo Suomen Punaisen Ristin valtuuston puheenjohtaja Eero Rämö.

Tapahtumat

Ei tapahtumia juuri nyt.

Foorumikirjoitukset

Ei foorumikirjoituksia juuri nyt.