Seksuaalisen häirinnän ja hyväksikäytön ehkäisy

Panostamme Suomen Punaisessa Ristissä ilmapiiriin, jossa jokainen tietää, että emme salli seksuaalista häirintää, ahdistelua ja hyväksikäyttöä. Sitoudumme siihen, että Suomen Punainen Risti on työntekijöille, vapaaehtoisille, avunsaajille ja kolmansille osapuolille turvallinen ympäristö toimia.

On ensiarvoisen tärkeää, että jokainen sisäistää oman roolinsa ja tehtäväkohtaisen vastuunsa sekä varmistaa, että ihmiset voivat luottaa Suomen Punaiseen Ristiin. Haluamme myös varmistaa, että jokainen toimija osaa ja uskaltaa raportoida itseensä tai toisiin kohdistuneesta häirinnästä, ahdistelusta tai hyväksikäytöstä.

Tästä voit lukea Suomen Punaisen Ristin hallituksen hyväksymä Seksuaalisen häirinnän ja hyväksikäytön ehkäisyn linjaus (hyväksytty v. 2020), Riktlinje: Förebyggande av och verksamhetssätt gällande sexuellt ofredande, antastande och utnyttjande and in English Policy: prevention and procedures of sexual harassment and abuse

Seksuaalisen häirinnän ja hyväksikäytön ehkäisyn linjauksen pääkohdat 

 • Älä vähättele sinuun tai muihin kohdistunutta seksuaalista häirintää.
   
 • Raportoi kaikista seksuaaliseen häirintään liittyvistä tapahtumista ja epäilyksistä.
  Selvitämme tilanteet oikeudenmukaisesti ja luottamuksellisesti. Suojelemme raportoivien henkilöiden ja hyväksikäytön kohteeksi joutuvien yksityisyyttä ja oikeuksia.
   
 • Yksikin tapaus on meille liikaa
   
 • Älä altista ketään seksuaaliselle häirinnälle, ahdistelulle tai hyväksikäytölle.
   
 • Nollatoleranssi
  Punaisessa Ristissä emme hyväksy seksuaalista ahdistelua, häirintää tai hyväksikäyttöä missään muodossa. Meillä on nollatoleranssi.

Ilmoita tapahtumista esihenkilölle tai toiminnasta vastaavalle henkilölle tai sähköisellä lomakkeella >> punainenristi.fi → Väärinkäytösepäilyn ilmoittaminen

Linjauksen pääviesteistä on tehty tulostettava juliste, löytyy alla litteenä. 

Seksuaalisen häirinnän ja hyväksikäytön itseopiskeltava verkkokurssi

Kaikille järjestömme vapaaehtoisille, työntekijöille ja avustustyöntekijöille on luotu verkkokurssi aiheesta. Seksuaalisen häirinnän ja hyväksikäytön ehkäisyn-itseopiskeltavan verkkokurssin tavoitteena on, että osallistuja

 • on tietoinen seksuaalisen häirinnän, ahdistelun ja hyväksikäytön vastaisen linjauksen keskeisistä periaatteista
 • tietää, millä toimenpiteillä ja tavoilla järjestö ennaltaehkäisee linjauksen vastaista toimintaa sekä
 • osaa ottaa tarpeen mukaan käyttöön toimintatavat puuttua niihin ja ilmoittaa tapauksista asianmukaisesti eteenpäin

Lisätietoa verkkokurssista löytyy OMA Punaisesta Rististä. Sivun alalaidassa löytyy myös liitteenä ohje miten ilmoittaudut itseopiskeltavalle kurssille mikäli sinulla jo entuudesta on käyttäjätunnus Itslearning-oppimisalustalle.  

Verkkokurssista tehdään käännös kesän jälkeen. Nätkursen översätts till svenska efter sommaren.   

Saanko luvan? -visa suostumuksesta seksissä

”Saanko luvan?” on uusi matalan kynnyksen visa, jonka avulla voidaan testata tietoja ja oppia lisää suostumuksesta seksissä. 
Lue lisää
Suorita visa.