Monikulttuurinen toiminta

Haluatko edistää moniarvoista yhteiskuntaa? Entä olla mukana rasisminvastaisessa toiminnassa? Kiinnostavatko erilaiset kulttuurit? Punaisen Ristin monikulttuurinen toiminta edistää suvaitsevaisuutta, maahanmuuttajien kotoutumista ja järjestön toimintaan osallistumista.

Kaakkois-Suomen piirin alueella voit olla mukana monikulttuurisessa toiminnassa osallistumalla Kansainväliseen klubiin, Naisten käsityöpiiriin tai Taitojen talon keskustelukerhoon. Tavoitteena on maahanmuuttajien ja pakolaisten perehdyttäminen suomalaiseen yhteiskuntaan ja kulttuuriin.

Olemme aloittaneet keväällä 2007 maahanmuuttajaohjelman, jonka tavoitteena on saada maahanmuuttajia ja pakolaisia mukaan aktiivisiksi toimijoiksi Punaisen Ristin vapaaehtoistyöhön. Alle on listattu keskeiset toimintamuodot, joita tulevina vuosina kehitämme.

Ystävätoimintaa maahanmuuttajille

Punaisen Ristin ystävän kautta tulija saa uusia kontakteja ja sosiaalisia verkostoja sekä mahdollisuuden suomen kielen harjoitteluun arjen tapaamisissa. Tapaamiset uuden ystävän kanssa vähentävät myös yksinäisyyden tunnetta uudessa ympäristössä. Ystävätoiminta tarjoaa vapaaehtoiselle mahdollisuuden olla mukana perehdyttämässä maahan muuttaneita suomalaiseen yhteiskuntaan sekä Punaisen Ristin toimintaan.

Suomen ja ruotsin kielen kerhot

Kielikerhojen tarkoituksena on tarjota joustava mahdollisuus suomen arkikielen harjoitteluun. Osallistuminen kerhotoimintaan lisää samalla kontakteja ja verkostoja. Ympärillä puhutun kielen ymmärtäminen parantaa oman elämän hallintaa uudessa asuinympäristössä. Kielikerhot eivät korvaa viranomaisten tarjoamia kursseja, vaan ovat lisätukena kielen käytön harjoittelussa.

Läksykerhot

Läksykerhoissa lapset/nuoret tai aikuisopiskelijat saavat tukea läksyjen tekemiseen koulutuntien jälkeen. Läksykerhot ovat avoimia kaikille, jotka tarvitsevat tukea läksyjen teossa. Lasten/nuorten kerhoissa myös leikitään ja askarrellaan, vaikka pääasia onkin koulutehtävien tekeminen.

Kansainvälinen klubi

Kansainvälinen klubi on eritaustaisten ihmisten kohtaamispaikka ja kaikille avoin kerho. Klubi lisää ihmisten vuorovaikutusta sekä tutustuttaa uuteen kotikuntaan, tarjoaa elämyksiä ja oppimista mukavassa ympäristössä. Kansainvälisessä klubissa voidaan järjestää muun muassa teemailtoja, kuten kansalaistaitoiltoja, yhteistyössä muiden paikkakunnan toimijoiden kanssa.

Leiritoiminta

Leireillä on pitkät perinteet Punaisen Ristin toiminnassa. Monikulttuurisilla perheleireillä kohtaavat eri taustoista ja kulttuureista tulevat ihmiset tasavertaisina toimijoina. Maahanmuuttajille tarjotaan leireillä suomalaisia luontoelämyksiä sekä hauskaa yhdessä tekemistä – ja tietysti kielen harjoittamista.

Asumisapu

Asumisapu on Punaisessa Ristissä kehitetty vapaaehtoistoiminnan muoto, jonka tarkoituksena on tukea pakolaisten ensivaiheen kotiutumista, mutta sopii sellaisenaan kaikille muillekin asumisapua tarvitseville. Asumisavun tarkoituksena on edistää uusien tulijoiden elämänhallintaa tukemalla omaan kotiin asettautumista sekä tutustumista asuinympäristön palveluihin ja ihmisiin.

Lisätietoja kaikesta monikulttuuriseen toimintaan liittyvästä:

Monikulttuurisuustoiminnan kehittäjä

Johanna Juslin

p. 040 7266 015

johanna.juslin(at)redcross.fi