Tutustu toimintaamme

Kuva: Henna Raatikainen

Ensiapuryhmätoiminta on Punaisen Ristin ydintoimintaa ympäri maailmaa. Suomessa Suomen Punaisesta Rististä annettu laki (238/2000) 5 § ja asetus 827/2017 ohjaavat ensiaputoimintaa. Suomen Punainen Risti ja Sosiaali- ja terveysministeriö ovat allekirjoittaneet yhteistyöpöytäkirjan koskien ensiaputoimintaa ja varautumista.

Ensiapuryhmässä toimiessa oppii ensiaputaitoja ja tapaaa uusia ihmisiä. Vapaaehtoisena auttajana pääsee mukaan Punaisen Ristin ensiaputehtäviin ja viranomaisen tueksi operaatioihin. Ensiapuryhmät ylläpitävät osaamistaan harjoittelemalla säännöllisesti ja ryhmässä voi kouluttautua esimerkiksi ensiapupäivystäjäksi. 

Kuva: Pirjo Mattila

Ryhmään liittyminen ei edellytä ensiapukurssin käymistä eikä ensiaputaitojen osaamista. Toimintaan voi tutustua milloin milloin tahansa ensiapuryhmän kokoontumisiltana.

Ole yhteydessä oman paikkakuntasi Punaisen Ristin osastoon tai luo profiili Oma Punainen Risti -sivustolle, niin paikallisosasto ottaa sinuun yhteyttä.

Lisätietoja ensiapuryhmätoiminnasta Hämeen piirissä: Pirjo Mattila, pirjo.mattila@redcross.fi, 040 589 5779.

Ensiapupäivystys tapahtumaan

Suomen Punainen Risti tarjoaa kokonaisvaltaista ensiapupäivystystä turvaamaan tapahtumaasi. Tilaisuuden järjestäjällä on vastuu osallistujien turvallisuudesta. Suunnittelemme kanssasi tapahtumaasi sopivan päivystyksen, olipa kyseessä perhetapahtuma, festivaalit, urheilukilpailut, messut tai seminaari.

Ensiapupäivystykset -sivustolta löytyy lisätietoja toiminnastamme ja siellä  voi tehdä tarjouspyynnön. Tilaamalla Punaisen Ristin päivystyksen, tukee samalla Suomen Punaisen Ristin auttamistyötä ja auttamisvalmiuden ylläpitoa kotimaassa.

Kuva: Pirjo Mattila

Ensihuolto on erilaisten onnettomuus- ja häiriötilanteiden jälkeistä kokonaisvaltaista huolenpitoa ihmisestä. Ensihuolto on osa sosiaalitoimen psykososiaaliseen tukeen liittyvää viranomaistehtävää, jota Suomen Punaisen Ristin koulutetut vapaaehtoistoimijat tukevat. 

Ensihuolto on henkisen tuen ja sosiaalityön tehtävien lisäksi käytännön auttamistoimia. Niitä ovat esimerkiksi autettavien ja heidän läheistensä yhteydet ja tiedon kulku sekä huolenpito perustarpeista kuten majoituksesta, ruokahuollosta ja vaatetuksesta.  

Kuva: Lassi Koivisto

Jokaisessa Punaisen Ristin paikallisosastossa on nimetty kotimaan avun yhteyshenkilö, joka vastaa oman osastonsa auttamistoiminnan aloittamisesta ja organisoinnista.  

Vinkit avun ja tuen saamiseksi erilaisissa onnettomuus- ja häiriötilanteissa. 

Oikealla hetkellä annettu henkinen tuki auttaa ihmistä eteenpäin silloin, kun äkillinen ja odottamaton kriisi järkyttää turvallisuuden tunnetta. 

Punaisen Ristin koulutetut vapaaehtoiset toimivat viranomaisten apuna ja tukena tilanteissa, jossa henkistä tukea tarvitaan. Tällaisia tilanteita voivat olla esimerkiksi tulipalo, evakuointi tai kadonneen henkilön etsintä.

Kuva: Joonas Brandt

Vapaaehtoisista koostuvia henkisen tuen ryhmiä toimii Tampereella, Kangasalla, Riihimäellä, Asikkalassa, Hollolassa, Forssassa ja Hattulassa.  Ryhmät toimivat viranomaisten tukena erilaisten onnettomuus- ja häiriötilanteiden jälkeen. Ryhmissä toimii vapaaehtoisina eri ikäisiä ihmisiä, joita yhdistää halu auttaa. 

Pääsyvaatimuksena ryhmään ovat tavallisen ihmisen vuorovaikutustaidot, hyvä stressinsietokyky sekä valmius joustavaan ja äkilliseen toimintaan. Ryhmät kokoontuvat, kouluttautuvat ja harjoittelevat säännöllisesti. Ryhmäläisen tulee käydä henkisen tuen peruskurssi sekä mielellään myös ensiapu EA1 -kurssi. Koulutusten ajankohdat löydät piirin tapahtumakalenterista tai Oma Punainen Risti sivuilta sekä Punainen Risti Ensiapu sivuilta.   

Henkisen ensiavun ohjeita löydät Punaisen Ristin sivuilta

Lisätietoa henkisestä tuesta Hämeen piirissä: Mari Rantio, mari.rantio@punainenristi.fi
040 823 2767.

Kuva: Pawel Krzysiek

Sodan oikeussäännöillä eli kansainvälisen humanitaarisen oikeuden sopimuksilla pyritään rajoittamaan aseellisten selkkausten vaikutuksia. Tiedon levittäminen sodan säännöistä kuuluu Punaisen Ristin perustehtäviin.

Humanitaarisen oikeuden toimintaa alueellamme tehdään yhteistyössä SPR Tampereen osaston ja Punaisen Ristin keskustoimiston kanssa. Tietoa tapahtumista löytyy Tampereen osaston sivuilta https://rednet.punainenristi.fi/ihl-tampere

Lisää tietoa sodan oikeussäännöistä sekä Punaisen Ristin toiminnasta konfliktien keskellä löytyy osoitteesta https://www.punainenristi.fi/tyomme/humanitaarinen-oikeus/

Suomen Punainen Risti auttaa onnettomuuksien ja kriisien sattuessa sekä Suomessa että maailmalla ja voi tarvittaessa käynnistää hätäapukeräyksen esimerkiksi ison luonnonkatastrofin sattuessa.

Keräystoimintaa säätelee Suomessa rahankeräyslaki. Punaisen Ristin itse laatimia keräystoimintaa ohjaavia asiakirjoja ovat katastrofirahaston säännöt, sekä keräys- ja tilitysohje.

Kuva: Marjut Välimaa

Nälkäpäiväkeräys on Punaisen Ristin tärkein ja suurin vuosittainen keräys, jolla kerätään varoja omaan katastrofirahastoon. Katastrofirahasto mahdollistaa nopean reagoinnin sekä kotimaasta että maailmalta tuleviin avunpyyntöihin.

Hyvä Joulumieli -keräys on Mannerheimin Lastensuojeluliiton ja Suomen Punaisen Ristin yhdessä Ylen kanssa toteuttama keräys kotimaan vähävaraisten lapsiperheiden hyväksi. Keräyksen tuotolla hankitaan vähävaraisille lapsiperheille ruokalahjakortteja.

Suomen Punaisen Ristin keräysluvat löytyvät osoitteesta https://www.punainenristi.fi/lahjoita/kerayslupa/

Suomen Punaisen Ristin Hämeen piirin keräyslupa: Keräyslupa_SPR Hämeen piiri.pdf

Lisätietoja keräyksistä Hämeen piirissä: Marjut Välimaa, marjut.valimaa@redcross.fi, 040 809 6853

Punaisen Ristin toiminnassa nuoret saavat mahdollisuuden vaikuttaa ja osallistua aktiivisena toimijana kaikkeen järjestön toimintaan. Nuoret ovat tärkeä osa Punaisen Ristin auttamisvalmiutta.

Kuva: Emma Peura

Tavoitteemme on tukea nuorten hyvinvointia sekä omaa aktiivista toimintaa. Pyrimme siihen, että nuoret löytävät toiminnan ja yhteiskunnallisen vaikuttamisen mahdollisuuksia monipuolisesti kaikessa toiminnassamme.

Lasten ja nuorten toiminnasta voit lukea lisää täältä. Lisätietoa lasten ja nuorten toiminnasta Hämeen piirissä: Henri Yli-Rahko, henri.yli-rahko@redcross.fi, 040 809 8208.

Monipuolista kotoutumisen tukea ja osallisuutta

Punaisen Ristin kansainvälisen liikkeen perustehtävä on auttaa ja suojella kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevia ihmisiä. Maahanmuuttotyö on osa kansainvälisen avun ketjua, joka ulottuu kriisialueilta uuteen asuinympäristöön.

Paikallisissa osastoissa vapaaehtoisvoimin tapahtuva kotoutumista tukeva toiminta on avainasemassa uusien tulijoiden paikkakunnalle tervetulleeksi toivottamisessa ja tutustumisessa uuteen ympäristöön, kieleen ja tapakulttuuriin. Kotoutumisen tuen toimintamuodoista osastoissa löydät lisätietoa Kotoutumisen tukena maahan muuttaneelle -sivulta.  

Kuva: Suvi Elo

Rasismin vastainen toiminta

Punaisen Ristin mandaatti perustuu mm. inhimillisyyden ja tasapuolisuuden periaatteisiin ja syrjivä ja ihmisiä eriarvoisiksi luokitteleva ajattelu ei kuulu toimintaamme. Syrjinnän- ja rasisminvastaiset kannanotot kiteytyvät maaliskuussa vietettävään Rasisminvastaiseen viikkoon mutta ovat olennainen osa tekemistämme vuoden jokaisena viikkona.

Lisätietoja monikulttuurisesta toiminnasta Hämeen piirissä: Ida Helotie, ida.helotie@punainenristi.fi, 040 809 6221.

 

Suomen Punainen Risti tarjoaa ruoka-aputoimintaa tukeakseen vähävaraisten ihmisten osallisuutta ja selviytymistä. Aineellisen avun maksukortit ovat yksi uusi tuen muoto muun annettavan ruoka-avun lisäksi. SPR:n Hämeen piiri on mukana tässä Euroopan sosiaalirahasto plussan (ESR+) rahoittamassa ja Ruokaviraston koordinoimassa Aineellista apua ja osallisuutta -hankkeessa.

Ruoka-avun tarve on kasvanut huomattavasti koronapandemian, Ukrainan kriisin ja nousevien elinkustannusten seurauksena. Samaan aikaan jaettavan hävikki- ja ylijäämäruoan määrä on vähentynyt. Uudet maksukortit paikkaavat kasvanutta avun tarvetta osittain. 

Aineellista apua ja osallisuutta -hankkeessa jaetaan vähävaraisille ihmisille 40 euron suuruisia maksukortteja ja järjestetään yhteisöllisiä ruokailuja sekä muita hyvinvointia tukevia tapahtumia. Samalla tiivistämme entisestään yhteistyötä julkisen sektorin toimijoiden kanssa. Ruoka-avun hakijoille tarjotaan neuvontaa ja heitä autetaan esimerkiksi löytämään paremmin heille kuuluvat sosiaaliturvaetuudet ja työllisyyspalvelut. 

Aineellisen avun hankkeessa on mukana 23 osastoa Hämeen piiristä. Hankkeessa mukana olevat osastot kertovat ruoka-aputapahtumista sivustolla Ruoka-apu.fi. Muista hankkeeseen liittyvistä tilaisuuksista tiedotetaan osastojen omien viestintäkanavien kautta. Vuonna 2023 alkanut Aineellisen avun hanke jatkuu vuoden 2024 loppuun saakka. 

 
Muu ruoka-apu

Hämeen piirissä järjestetään ruoka-apua myös ESR+ -hankkeen ulkopuolellakin. Osa Hämeen piirin osastoista tarjoaa ruoka-apua jakamalla ylijäämäruokia tai järjestämällä yhteisöllisiä ruokailu- tai kahvitilaisuuksia.

Kuva: Suvi Elo

 

Terveyspisteet

Terveyspisteistä saa neuvontaa terveysasioissa, verenpaineen mittausta ja tukea elämänhallintaan. Terveyspisteissä on myös luentoja ja teemapäiviä terveyteen liittyen. Terveyspisteeseen voi tulla ilman ajanvarausta.

Terveyspisteitä toimii Hattulan, HämeenkyrönJanakkalan, JuupajoenKangasalan, Nokian, Oriveden, Pirkkalan, RiihimäenRuovedenTampereen ja Valkeakosken osastoissa. Piste on yleensä avoinna muutaman tunnin tiettynä viikonpäivänä. Tarkemmat aukioloajat löytyvät paikallisen osaston sivuilta.

Kuva: Benajmin Suomela

Tulisitko vapaaehtoiseksi terveyspisteeseen? 

Mikäli olet Punaisen Ristin auttamistyöstä kiinnostunut sairaanhoitaja tai terveydenhoitaja ja sinulla on silloin tällöin mahdollisuus antaa aikaasi vapaaehtoistoimintaan, olet juuri etsimämme henkilö. Lisätietoja saat paikallisesta osastostasi tai Hämeen piiristä: Johanna Raivio, johanna.raivio@punainenristi.fi, 0400 766 957. 

Terveydenedistämisen verkkoperehdytys

Jos sinua kiinnostaa vapaaehtoistoiminta terveydenedistämisen parissa, voit perehtyä asiaan oman aikataulusi mukaan verkossa: Terveydenedistämisen verkkoperehdytys

 

 

 

 

Varautuminen

Suomen Punainen Risti on ensisijaisesti valmiusjärjestö. Varaudumme avustamaan maan viranomaisia häiriö- ja onnettomuustilanteissa sekä poikkeusoloissa.

Suomen Punainen Ristin roolista ja tehtävistä on määritelty laissa (Laki Suomen Punaisesta Rististä 238/2000) sekä asetuksessa Suomen Punaisesta Rististä (827/2002).

Kuva: Seppo Leppänen

Valmiustoiminta

Punaisen Ristin  auttamisvalmiuden perusta on koko maan kattava osastoverkosto (noin 400) ja niissä toimivat vapaaehtoiset.

Pidämme yllä ja kehitämme auttamisvalmiutta harjoituksin ja koulutuksin. Koko maan kattava vapaaehtoisten verkosto mahdollistaa nopeat avustustoimet.

Vapaaehtoinen pelastuspalvelu

Suomen Punainen Risti toimii yli 50 eri järjestön ja yhteisön muodostaman järjestöverkoston koordinaattorina. Tämä verkosto on viranomaisten apuna tilanteissa, joissa tarvitaan paljon koulutettuja  vapaaehtoisia.

Lisätietoa valmiustoiminnasta Hämeen piirissä: Tommi Mattila, tommi.mattila@redcross.fi tai 040 589 5780.

Osastojen viestintä -sivulla RedNetissä on monipuolisesti tietoa ja materiaaleja osastojen viestintään liittyen. 

Oma Punaisen Ristin käyttöön liittyviä ohjeita löytyy Oman tukisivustolta. 

Punaisen Ristin aineistopankissa on valokuvien ja logojen lisäksi malleja ja pohjia osaston erilaisiin viestintätarpeisiin. 

Viestinnän asioissa lisätietoa piirissä: Johanna Raivio, johanna.raivio@punainenristi.fi tai  0400 766 957.

Kuva: Johanna Raivio

Ystävätoiminta – tule mukaan vapaaehtoiseksi ystäväksi

Yksinäisyys koskettaa yhä useampia ja on haitallista ihmisen hyvinvoinnille. Meistä jokainen tarvitsee toisen ihmisen seuraa, ja yksikin myönteinen ihmissuhde voi katkaista yksinäisyyden kierteen.

Punainen Risti välittää ystäviä sinne, missä ystävää tarvitaan. Ystävätoiminnan koulutetut, vapaaehtoiset ystävät tuovat iloa yksinäiseen arkeen. Ennen kaikkea ystävä on kuuntelija ja juttukaveri.

Kuva: Jenny Alhonen

Miten pääset mukaan ystävätoimintaan? 

Voit olla yhteydessä oman paikkakuntasi Punaisen Ristin osastoon tai ystävävälitykseen.  

Osallistu ystäväkurssille. Suomen Punainen Risti kouluttaa kaikki ystäväksi haluavat kolmen tunnin mittaisella ystäväkurssilla. Kursseja järjestetään sekä kasvokkais- että verkkokursseina. Löydät tulevat kurssi Oma Punainen Risti sivuilta. Luo profiili Oma Punainen Risti sivulle, niin paikallisosasto voi ottaa sinuun yhteyttä.

Ystävä tuo iloa ja lämpöä arkeen 

Voit valita sinulle sopivan tavan auttaa ja olla ystävänä. Jos sinulla on kyky kuunnella ja olla läsnä, olet sopiva vapaaehtoiseksi ystäväksi. Erityistaitoja ei tarvita. Lisätietoja ystävätoiminnasta voit lukea täältä tai olla yhteydessä SPR Hämeen piirissä Hanne-Miiaan, hanne-miia.niemi@redcross.fi, puh. 040 848 3067

Vankilavierailijatoimintaa on SPR Hämeen piirin alueella kahdessa suljetussa vankilassa. Vankilavierailut Hämeessä ovat ryhmätoimintaa ja verkon kautta tapahtuvaa toimintaa. Koulutamme lisää vankilavierailijoita tarpeen mukaan. Lisätietoja antaa Hanne-Miia Niemi, hanne-miia.niemi@redcross.fi, puh. 040 848 3067.