Voisiko osastosi järjestää ruoka-apua hyödyntämällä kouluruoan ylijäämää?
Ruoka-apu Punaisessa Ristissä
Suomen Punainen Risti järjestää vapaaehtoisvoimin valtakunnallisesti ruoka-apua lähes 150 eri paikkakunnalla. Apu on monimuotoista, ja sitä voidaan järjestää esimerkiksi ruokajakeluin tai yhteisöllisten ruokailujen merkeissä. Monet osastot tekevät yhteistyötä paikallisten organisaatioiden kanssa. Ruoka-apua haetaan todelliseen tarpeeseen ja yleensä silloin, kun taloudellinen tilanne on heikko. Osalle ruoka-avusta on tullut pysyvä osa toimeentuloa, mutta osa hakee sitä vain suuressa hädässä silloin, kun rahat eivät yksinkertaisesti riitä jonkin isomman hankinnan tai yllättävän kuluerän takia. Ruoka-avulla voidaan auttaa ihmisiä selviytymään arjessa, mutta sillä on myös tärkeä rooli osallisuuden, yhteisöllisyyden ja hyvinvoinnin lisäämisessä.
Kaupoista saatava hävikkiruoka on jo laajalti hyödynnetty, joten on tärkeää etsiä uusia tapoja, kuten esimerkiksi koulujen ylijäämäruoan hyödyntäminen. Koulujen alkaessa voidaan järjestää ylijäämäruoasta ruokailuja, mikä vähentäisi hävikkiä ja toimisi ekotekona. Nykytilanteessa on tärkeää tiivistää ruoka-aputoimijoiden ja julkisen sektorin yhteistyötä, jotta ruoka-apua voidaan tarjota tehokkaasti niille, jotka sitä eniten tarvitsevat. Yhä useampi ihminen Suomessa turvautuu ruoka-apuun, mikä heijastaa kasvavaa eriarvoisuutta yhteiskunnassa. Eriarvoisuuden lisääntyessä on tärkeää tunnistaa eniten avun tarpeessa olevat.
Varsinais-Suomen piirin hanketyöntekijä Miika Norron terveiset
Tärkeintä on, että koulujen ylijäämäruoka tulee hyötykäyttöön, meillä toimivat osastot jakoivat viime keväänä arviolta noin 25 000 kiloa ruokaa koko Varsinais-Suomessa. Meillä ruokajakoa on markkinoitu arjen ekotekona, joka on avoin kaikille - tämä vähentää osaltaan ruoan hakemisen leimaavuutta ja etenkin pienemmillä paikkakunnilla voi auttaa ihmisiä pääsemään häpeästä, mitä ruoan hakeminen voi aiheuttaa, kun kaikki tuntevat toisensa.
Mistä lähteä liikkeelle?
Toiminnan käynnistämiseen alkuvaiheessa suositellaan 1–3 vapaaehtoista/ruokajakelupaikka. Suunnittelu toteutetaan tiiviisti kaupungin ja koulun kanssa. Heti alkuvaiheessa kannattaa ottaa yhteyttä kaupungin ruokapalvelupäällikköön, jolloin selviää kuinka paljon koululta jää ylijäämäruokaa, hyödynnetäänkö sitä jo jotenkin ja voisiko ruokaa alkaa jakaa ruoka-apua tarvitseville.
Kiinnostuitko kouluruuan hyödyntämisestä? Ohjeet vaihe vaiheelta toteutukseen löydät täältä: Microsoft Word - Kaarinan malli ruokajakelussa -opas.docx (punainenristi.fi)
Eveliina Yli-Rahnasto /eveliina.yli-rahnasto@redcross.fi